Dan državnosti in občinski praznik občine Grosuplje slavnostno proslavili z dvigom zastave na najvišjem vrhu občine

Datum:

V torek, 22. junija 2021, je na Kuclju, najvišjem vrhu občine Grosuplje, potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku in dnevu državnosti. Slovesnosti, ki sta jo naznanili slovenska in evropska himna, so se udeležili: župan občine Grosuplje Peter Verlič, direktor občinske uprave Dušan Hočevar s soprogo Sašo, občinski svetnice in svetniki, predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti, župnijski upravitelj na Polici msgr. Jože Plut, vodje uradov občinske uprave, zastopniki zavodov, občanke in občani. S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Zbrane na slovesnosti je pozdravil župan dr. Peter Verlič. “Ponosen sem na svojo domovino. Ponosen sem in srečen, da živim na prelepem koščku sveta, v svoji državi Sloveniji,” je dejal v duhu praznovanja 30-letnice samostojnosti Slovenije. Bilo je pred tridesetimi leti, ko je prvič zaplapolala slovenska zastava pred državnim zborom v Ljubljani, a že naslednje jutro jo je bilo potrebno braniti pred agresorji. Prva demokratično izvoljena slovenska vlada pod vodstvom Demosa je mlado državo rešila z modrimi in odločnimi potezami, slovenski narod pa jo je v vojni za Slovenijo zaščitil, a žal tudi z življenji lastnih sinov.

Župan Peter Verlič (Foto: Občina Grosuplje)

Od tod dalje je Slovenija pogumno krenila po lastni, suvereni poti. Doživela je mednarodno priznanje z včlanitvijo v Organizacijo združenih narodov, Slovenci smo se demokratično, na referendumu odločili za vstop v Evropsko unijo in NATO, s Schengenskim sporazumom smo odpravili meje, sprejeli smo evropsko valuto evro, Janez Janša pa je bil prvi predsednik slovenske vlade, ki je leta 2008 predsedoval Evropski uniji, julija letos mu bo zapletena odgovornost vodenja Evropske unije ponovno pripadla.

Dan državnosti pa je tudi praznik občine Grosuplje. In kot je povedal župan, v občini Grosuplje ponosno vihrajo slovenske zastave, ki so vidne že od daleč. V čast in spomin 30. obletnice naše države pa bo ponosno zavihrala tudi na najvišjem vrhu občine, na Kuclju.

Tam, kjer se konča Ljubljana in prične mehkoba dolenjskih gričev in zelenih dolin, kjer se mestni utrip spogleduje s tihožitjem podeželja, utripa srce občine Grosuplje. Bije v ritmu hitrega razvoja, pri vrhu najbolj razvojno prodornih občin Slovenije, je prejemnica številnih priznanj in pohval kot gospodarna, gostoljubna in globalna občina, zazrta v uspešno mednarodno sodelovanje in črpanje evropskih sredstev. Vse to nam uspeva s strpnim razumevanjem drug drugega, sodelovanjem in povezovanjem,” je še povedal župan ter vsem zaželel ponosno, veselo in prešerno praznovanje državnega in občinskega praznika.

Premier Janez Janša (Foto: Občina Grosuplje)

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. “Čez nekaj dni bomo praznovali dan vseh dni. Pred 30 leti na ta dan smo Slovenci uresničili svoje sanje. In v dneh po tem smo te sanje v vojni za Slovenijo tudi ubranili,” je dejal s ponosom in optimizmom ter ob tem povedal, da je v slovenski zgodovini polno sijajnih dogodkov, žal je polno tudi tragičnih dogodkov, polno je obdobij, ko je bilo veliko na preizkušnji in veliko na tehtnici, veliko naših rojakov v prejšnjih stoletjih je tudi umrlo v mislih na domovino, vendar pa se nobeno zgodovinsko obdobje v preteklosti na koncu ne glede na želje in hotenja ni izšlo v neko končno dejanje, kakršnega smo bili sposobni pred 30 leti.

Ob 30-letnici samostojnosti Slovenije je tudi primerjal tisti čas, tisti junij pred 30 leti z današnjim, in ugotavljal, da je v veliki meri neprimerljiv. “Takrat so bila v zraku sovražna letala, na Primorskem so šli tanki že na mejne prehode, ljudje v Vipavski dolini so že postavljali barikade, mi pa smo se še pripravljali na osamosvojitev in nismo pravzaprav dobro vedeli, ali proslavljamo razglašeno slovensko državo dan prej v skupščini ali pa razglašamo že vojno stanje,” je povedal ter ob tem še dodal, da smo bili sami. Razglasili smo samostojno državo, vendar nas razen Hrvaške, kasneje nekaj Baltskih držav in Islandije, takrat nihče ni priznal. Od naših štirih sosed je bila Hrvaška v podobnem položaju, medtem ko nas ostale tri sosednje države še niso jemale za enakopravnega sogovornika. Tudi ni bilo nobene državne ravni takrat na proslavi, v zraku je bila vojna. “Danes je Slovenija obdana s štirimi sosedami, ki so vse v Evropski uniji, vse v zvezi Nato, naša varnost je neprimerljivo večja kot je bila pred 30 leti, prav tako so neprimerljivo večje naše možnosti za razvoj. Imamo težave, imamo neizkoriščene priložnosti, kljub temu pa, če pogledamo nazaj na teh 30 let, so stvari neprimerljive,” je dejal.

Svoje besede je še podkrepil, da smo bili, ko smo šli iz Jugoslavije, nekje na 27 odstotkov standarda Avstrije, že leta 2008 pa smo prišli na 91 odstotkov evropskega povprečja. Sledila je kriza in dolga recesija, vendar se zdaj spet pobiramo. Slovenija ima trenutno kljub epidemiji eno najvišjih gospodarskih rasti, število brezposelnih pa je nižje kot pred dvema letoma, torej pred krizo. “In imamo dobre načrte za prihodnost, tako da lahko samozavestno gledamo naprej v naslednjih 30 let,” je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

Svoj govor je sklenil z željo, da bi bilo naslednjih 30 let za Slovenijo vsaj tako uspešnih, kot je bilo zadnjih 30 let. Ali še bolj. Da bomo nadoknadili tudi nekatere stvari, ki smo jih zamudili. Občini Grosuplje pa je zaželel, da bo njen razvoj enako hiter, kot je bil v zadnjem desetletju, saj se bodo s tem tempom prebili v sam vrh slovenskih občin po kvaliteti življenja in po storitvah, ki jih mora lokalna skupnost nuditi svojemu prebivalstvu.

Želim vam doživeto praznovanje rojstnega dne Slovenije, pa tudi občinskega praznika. Vse skupaj vabim, da se tudi še enkrat poveselimo na državni proslavi, ki bo v petek na Trgu republike. Ta proslava bo tudi začetek oz. simbolični prevzem vodenja Sveta Evropske unije. Pozdravil in nagovoril nas bo predsednik Evropskega sveta in tudi nekateri predsedniki vlad sosednjih držav, povsem drugače bo kar se tiče obiska naših prijateljev iz tujine, kot je bilo pred 30 leti, in prav je, da se skupaj poveselimo. Bog živi Slovenijo,” je še dejal.

Pred tridesetimi leti so gorski reševalci slovensko trobojnico izobesili na simbolu slovenstva – Triglavu. Zastava je bila sicer še brez grba, saj se je samostojna Republika Slovenija tedaj šele rojevala. Slovenske zastave danes v občini Grosuplje plapolajo na Boštanjskem gradu, na Ostrem vrhu, na Ilovi Gori, pa v krožišču v Šmarju – Sapu, na hribčku ob kapelici na Polici in v Žalni. Ta dan, ob praznovanju občinskega praznika, dneva državnosti in 30-letnice samostojnosti Slovenije, pa je slovenska zastava ponosno zaplapola tudi na najvišjem vrhu občine Grosuplje, na Kuclju. Zastavo so izobesili predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. Poliški župnik msgr. dr. Jože Plut je nato zastavo tudi blagoslovil.

Poliški župnik Jože Plut (Foto: Občina Grosuplje)

Moja Slovenija, Po jezeru bliz’ Triglava, Slovenija v svetu so pesmi, ki so prireditev z domoljubnostjo še bolj čutno obarvale. Zapela sta jih basbaritonist Marko Fink in Otroški pevski zbor Brinje Grosuplje. Venček slovenskih popevk je zadonel v izvedbi Pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje, prireditev pa je povezoval in v nas domoljubna čustva vzbudil tudi Janez Pintar.

Občina Grosuplje

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...