Dela potekajo, kljub temu, da za gradnjo kanala C0 ni okoljevarstvenega soglasja

“V zvezi z navedenim bi želeli opozoriti na 63. člen ZVO-1, ki določa, da nosilec posega lahko izvede poseg le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa v danem primeru še ni bilo izdano,” je Ministrstva za okolje, podnebje in energijo z opozorilom odstopilo dopis Inšpektoratoma RS za okolje in energijo ter naravne vire in prostor. MOL torej za gradnjo kanala C0 nima soglasja, dela pa kljub temu potekajo.

Opozicijski mestni svetnik Aleš Primc je objavil dopis Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki nosi včerajšnji datum in iz katerega izhaja, da župan Zoran Janković za gradnjo kanala C0 nima soglasja ter da dela brez okoljevarstvenega soglasja ne smejo potekati. “Janković mora takoj prenehati z gradnjo! Inšpekcija mora zapreti gradbišče,” je ob tem zapisal Primc, ki je opozoril, da bagri na njivah delajo na polno. Gre za parcelo 2161, ki ni vključena v gradbeno dovoljenje – kljub temu pa je na njej prišlo do vgradnje betonske kinete. Mestni občini je bilo tudi glede omenjene parcele izdan sklep, da je za nameravani poseg treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Kako si Janković prilašča zemljišča v Ljubljani je opaziti tudi pri zemljiščih ob Plečnikovem stadionu. “Prepričani smo bili, da smo lastniki,” je dejal ob sodbi višjega sodišča, ki je odločilo, da vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripadajo naselju Fond in ne družbi Bežigrajski športni park (BŠP). Na vodovarstvenem področju pa s tovrstnim prilaščanjem ne dela zgolj škode lastnikom parcel, pač pa tudi vsem ostalim občanom in občankam, ki pijejo bodo z omenjenega področja – torej praktično celotni Ljubljani. “Župan dela naprej. Zagradil je že 200 metrov dolg in 6 metrov širok pas za gradnjo C0 kanala,” nam je danes sporočil eden od lastnikov zemljišč ter dodal, da je ob tem obstala tudi vsa politika. “Kaj pa Ljubljančani? So tudi oni kar obstali in jim je vseeno,” je vprašal in pripomnil, če imajo morda raje drago vodo iz plastenk.

“Počasi bodo takšne gradnje prišle tudi do vas, v vaše občine,” je še opozoril lastnik zemljišča po katerem koplje ljubljanski župan in dodal, da Janković tudi ostalim postaja vzor, kako se stvarem streže – ljudje pa s svojim molkom kažejo na to, da je tovrstno ravnanje očitno dopustno. “Moč denarja in mafija sta zmagovalna kombinacija za nasilje nad malim človekom,” je še opozoril in zaželel na zdravje – z vodo z okusom fekalij!

Sara Bertoncelj