fbpx

Država izplačala solidarnostni dodatek več kot 52 tisoč študentkam in študentom!

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Država je do minulega petka solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplačala 52.180 študentkam in študentom. Prav danes pa se izteče tudi rok za študente, ki vlog za ta dodatek še niso oddali in želijo nakazila prejeti do 1. junija, je na seji DZ pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Ministrica Simona Kustec je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Tomaža Lisca pojasnila, da je bila odločitev za enkratni solidarnostni dodatek za vse redne in izredne študente izraz simbolne skrbi za to pomembno skupino v družbi. Po njenih informacijah je bila Slovenija edina država v Evropi, ki je tej skupini namenila kakršen koli solidarnostni ukrep.

Ministrica je ob tem tudi izpostavila, da je ta ukrep za ministrstvo pomenil precejšen sistemski zalogaj. Praktično čez noč so morali namreč vzpostaviti celovit sistem, ki je omogočil izplačevanje tega dodatka. Ob tem se je zahvalila vsem sodelujočim in pohvalila sodelovanje z e-Študentskim servisom, ki je skupaj z mediji pripomogel k informiranju študentk in študentov v zvezi s tem.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic je sicer določil, da se do 1. junija izplača 150 evrov enkratnega solidarnostnega dodatka študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v letošnjem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in 13. marca niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Hana Murn