Dvig minimalne plače prizadel socialno najšibkejše

Foto: STA

Vlada Marjana Šarca je s 1. januarjem 2020 dvignila minimalno plačo, pri tem so ignorirali prav vsa opozorila, da je treba stvari popravljati sistemsko in ne samo delno in všečno. Tega seveda niso hoteli in zmogli, danes so nekateri že prikrajšani, še slabše bo, ko bodo znani vsi izračuni, povezani z ostalimi socialnimi transferji.

Prvi primer se je zdaj pokazal pri enostarševskih družinah, ki poleg minimalne plače prejemajo še denarno socialno pomoč. Tem se je plača s 1. januarjem 2020 znižala, kar so potrdili tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Povečanje minimalne plače namreč neposredno vpliva na višino denarne socialne pomoči.

Primer:
Cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči znaša 916,97 evra. Če je mati samohranilka z enim otrokom pred zvišanjem prejemala minimalno plačo v višini 667 evrov neto ter otroški dodatek v 3. dohodkovnem razredu skupaj s 30-odstotnim povečanjem zaradi enostarševstva v višini 99,15 evra in ni imela drugih dohodkov in premoženja, je bila upravičena tudi do denarne socialne pomoči v višini skoraj 200 evrov.

Po zvišanju minimalne plače iz 667 evrov na 700 evrov neto bo ta znesek za 33 evrov nižji, pod pogojem, da nima drugih dohodkov in premoženja. Takšna družina je upravičena tudi do otroškega dodatka, ki pa bo v omenjenem primeru ostal v 3. dohodkovnem razredu tudi po 1. marcu, ko se bodo uskladile meje dohodkov za posamezne letne pravice glede na inflacijo za lansko leto, ki po zadnjih podatkih znaša 1,8 odstotka.

Kako je z otroškim dodatkom?
Letos zaradi višje plače ne bo sprememb, saj se pri tem upoštevajo dohodki preteklega leta. Povečanje plače v letu 2020 pa bo vplivalo na izračun upravičenosti in višine do otroškega dodatka v letu 2021. To je v naslednjem letu. Po zdaj veljavnih pravilih bo otroški dodatek nižji. Višja minimalna plača vpliva na otroški dodatek, subvencijo vrtca, državne štipendije in denarne socialne pomoči. Višja neto plača vse te prejemke znižuje.

Primer enostarševske družine z enim otrokom (z vidika denarne socialne pomoči):

 • doslej so bili ob neto plači 667 evrov upravičeni do 197,11 evra denarne socialne pomoči;
 • od 1. januarja 2020, ko prejemajo 700 evrov neto plače, je te socialne pomoči le še 164,11 evra.

Socialna denarna pomoč je ob 33 evrov višji neto plači nižja za 33 evrov. Kolikor so jim “dali”, toliko so jim vzeli. To je bila matematika Šarčeve vlade. Kako se bo to pokazalo drugje (pri otroških dodatkih, vrtcih, štipendijah) bomo šele ugotavljali. Zagotovo pa družine zaradi višje plače v denarnicah ne bodo imele več denarja. To je zdaj že povsem jasno.

moja-dolenjska.si

 • skorpijon93

  UDAREC po denarnici je najboljša kazen za Slovenca, kaj drugega tak ni sposoben dojeti ! zgledujte se po Češki Republiki, ki ima najnižji delež revščine med evropskimi državami 9,6 % po podatkih 2018 leta in ga nizkega tudi ohranja ! v Sloveniji pa se je stopnja revščine povečala iz 11 % izpred 11 let nazaj na 14.5 % v letu 2013-2014, po podatkih 2018 leta je pod pragom revščine še vedno 13.3 % prebivalcev, ogromno revnih je zaposlenih , v obdobju 2012-2018 je država izgubila 37.153 svojih državljanov , ki so ostali v tujini, kar je največ po osamosvojitvi, doma pa ni delavcev

  • traktor

   Po svetu delavci delajo zase in za delodajalca, pri nas pa še malo, pa bomo vsi delali samo še za državo.

   • skorpijon93

    če so delavci tako butasti pa ne volijo za desnico- spremembe na bolje, potem si zaslužijo miloščino in delo za državo

 • ROMAN Naprudnik

  a zdaj pa ni nič komentarjev levice in Mesca,kako so imeli prav,in kako so najšibkejši neverjetno obogateli?

 • Jože Nardin

  Kaj neki bodo dejali Marxovi borci za socializem. Nič, tako kot vedno poskrbijo za svoje riti priviligirane.