fbpx

Inšpektor predlagal zaprtje vrtca, potem pa preobrat!

Foto: moja-dolenjska.si

“Igrišče na Majerju v Črnomlju je urejeno in že zeleni. Za ureditev igrišča je vrtec odštel okrog 5.000 evrov. V to ni všteto urejanje okolice oziroma terena, za kar je poskrbela občina skupaj s Komunalo. Za ureditev prostora in sanitarij pa je bilo treba odšteti okrog 15.000 evrov.”

Takšen je bil odgovor Irene Veselič Kos, ki v času odsotnosti ravnateljice vodi Vrtec Otona Župančiča v Črnomlju, kamor spada tudi enota na Majerju. To pomeni okoli 20.000 evrov, da zaposleni in malčki v vrtčevski enoti Majer dnevno delajo in bivajo v prostorih, vrednih 21. stoletja. Poleg pa imajo namesto polomljene gugalnice in starih iztrošenih avtomobilskih gum še otrokom vredno igrišče.

Pred tem to ni bilo mogoče
Spomnimo. Na neustreznost razmer v črnomaljski vrtčevski enoti Majer so nekateri starši opozarjali že dolgo. Nato je lani jeseni prišlo do vrelišča, ko so starši otrok zahtevali ureditev, na spletu je bila tudi peticija za zaprtje enote, pod katero je bilo preko 600 podpisnikov.

Inšpektor z inšpektorata za šolstvo in šport je nato 1. decembra 2017 obiskal vrtec in po pregledu razmer pristojnemu ministrstvu predlagal izbris vrtca iz razvida oziroma zaprtje objekta.

Na Majerju je ugotovil številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, povezane tudi z nevarnostjo bivanja otrok v tej enoti. Nadalje je ugotovil, da je igrišče premajhno in ni opremljeno s preprostimi, sestavljenimi in kompleksnimi igralnimi enotami, tako da je za vsakega otroka na voljo najmanj 1,5 igralnega mesta in da omogoča izbiro dejavnosti, socialne stike in umik v zasebnost. Nadalje je bila velikost igralne površine upoštevana v dveh oddelkih, v tretjem z enajstimi otroci pa je bila manjša od treh kvadratnih metrov, kar je v nasprotju s soglasjem šolskega ministrstva črnomaljski občini.

Celoten članek preberite TUKAJ