fbpx

Inšpektorji zaprli in zapečatili Jankovićeve stojnice na Pogačarjevem trgu, ki jih je samovoljno ponovno odprl

Župan Zoran Janković (Foto: STA)

Stojnice s hrano in pijačo na Pogačarjevem trgu so bile včeraj ponovno odprte, naposled pa so inšpektorji najemnike hišk pozvali, naj jih zaprejo, po pregovarjanju so kakšno uro kasneje stojnice zapečatili. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je že dan prej komentirala, da gre pri samovoljni odločitvi župana Zorana Jankovića za posmeh vsem, ki se trudijo obvladati epidemijo, za posmeh vsem zdravstvenim delavcem, ki v covidnih enotah delajo že dobre tri mesece brez pravega dopusta in za posmeh vsem bolnim in njihovim svojcem.

Ljubljanski šerif Zoran Janković se je torej pred dvema dnevoma odločil, da stojnice na Pogačarjevem trgu spadajo pod ljubljansko Tržnico ter da po tej logiki lahko normalno strežejo hrano in pijačo – saj tamkajšnja strežba ni sejemska dejavnost, pač pa tržniška. Na ta način je zaobšel vladni odlok, ki je zaradi omejevanja virusa v tem času prepovedal prodajanje hrane in pijače. Če bodo inšpektorji zahtevali zaprtje, bodo to upoštevali, so povedali v javnem občinskem podjetju LPT in dodali, da bi bilo sicer zaprtje hišic po njihovem mnenju neupravičeno.

Včeraj so se nato na Pogačarjevem trgu vrstil obiski inšpektorjev, najemniki stojnic pa so še zvečer zatrjevali, da bodo upoštevali pravila občinskega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) – pogodbo imajo namreč z njimi in ne z inšpektorji, so povedali. Tako policisti kot tudi tržna inšpekcija in inšpektorji Finančne uprave RS so včeraj opozorili na kršitev odloka in napovedali, da se bodo vrnili in jim napisali globo, če bodo stojnice ponovno odprte. Napovedi so se tudi uresničile, najemnike stojnic je obiskala finančna inšpekcija. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za Radio Slovenija povedal, da je vlada naredila vse, da bi gostincem omogočila normalno poslovanje. Odlok namreč dovoljuje, da gostinci lahko strežejo hrano in pijačo gostom, ki sedijo. Ob tem je pozval k spoštovanju odlokov, ki jih je sprejela vlada.

Stojnice na Pogačarjevem trgu (Foto: Twitter/N1)

Vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar je poleg razočaranja izrazila tudi dvom o tem, ali bo na delovnem času stojnic pisalo in ali bo upoštevano, da deluje zaradi covidnih ukrepov od 6. ure do 14. ure, od ponedeljka do sobote – tako bi namreč moralo biti pri tržnični dejavnosti. Tega evidentno najemniki stojnic niso upoštevali niti včeraj, stojnic sicer niso imeli odprtih do 24. ure, kot naj bi imeli zapisano v pogodbi, so pa vseeno zaprli veliko prepozno, šele ob 22. uri. Notranji minister Aleš Hojs se je včeraj na besede Logarjeve odzval s komentarjem, da doktorica očitno nima izkušenj z ⁦Jankovićem. “Ne ve, da je zanj pomemben le denar in pripadajoči odstotki. Žrtve pri tem, tudi smrtne, niso pomembne. Pri gradnji Stožic so posamezniki zaradi neplačil storili samomore, pa ni trznil,” je spomnil Hojs.

Sara Bertoncelj