fbpx

Janković “po kavbojsko” prodaja parcele v Murglah?

Foto: STA

Spletni portal Žurnal24 poroča o črni gradnji v ljubljanskih Murglah, ki naj bi jo Mestna občina Ljubljana (MOL) in župan Zoran Janković brez pravne podlage dovolila dvema stanovalcema in jima celo omogočila urediti dovoz do nelegalno urejenega parkirišča. 

Kljub temu, da so posegi v strogo zaščiteno zasnovo videza na Murgel prepovedani, naj bi si dva prebivalca, eden od njiju naj bi bil Tomaž Ham, direktor uspešnega podjetja, zelenico uredila tako, da je nastal prostor za avtomobila, kasneje pa je nastala še majhna betonska rampa, ki omogoča vožnjo preko robnika, čez zelenico in pločnik do parkirišča.

Prebivalcem je zavrelo
Prebivalcem Murgel je zavrelo, ko je poleti MOL v delu naselja preurejal vodno napeljavo in je izvajalec asfaltiral dovoz lastnikoma hiše tako, da lahko prevozita pločnik in zapeljeta do hiše brez robnika. Zaradi potrebnega prostora za dovoz so z ulice izginila tudi parkirišča za tri avtomobile. Po mnenju sosednjih lastnikov je to v hudem nasprotju z varovano zasnovo Murgel.

Prebivalci Murgel so vprašanja glede posega v zasnovo naselja naslovili na različne oddelke MOL in presenetljivo dobili drugačne odgovore. Konec septembra pa je vznemirjene sosede nenapovedano obiskal kar sam župan Zoran Janković. Ko mu je nekaj zbranih stanovalcev izrazilo nestrinjanje s preurejanjem prostora brez ustreznih soglasij in dovoljenj, je Janković zavzel stališče, da naj se stanovalci “zmenijo med seboj.”

Še več. Po poročanju portala Žurnal24, naj bi na presenečenje prisotnih Janković pomočnikom celo zapovedal, da naj se zemljišča na tisti strani ulice, kjer je po novem dovoz, ponudijo v odkup še ostalim lastnikom hiš. Za zemljišča pa naj bi Janković določil okvirno ceno kar sam, kar je razvidno iz dopisov, ki so jih prejeli v uredništvo Žurnala24.

Janković je tako zavzel diametralno nasprotno stališče od mestnega oddelka za urbanizem, ki je v preteklosti dosledno zavračal kakršnekoli prošnje za odkup teh parcel. Lastnikom hiš, ki mejijo na ulico, je naložil, naj sklenejo dogovor, ki bi pomenil poseg v varstveni režim. Hkrati pa je vse ostale lastnike, ki ne mejijo neposredno na ulico in so z njo povezani le prek pešpoti, postavil v drugorazredni položaj, še piše Žurnal24.

Utrip-Ljubljane