fbpx

Tudi Janković se trese pred SDS: Brezvladje želi izsiliti za dokončanje gradnje C0 kanala – S policijo danes spet nad kmete

Sporni C0 kanal ne bo nikoli dokončan, je obljubil mestni svetnik SDS Anže Logar. Foto: STA.

Ljubljanski župan Zoran Janković želi izkoristiti dneve brezvladja, potem ko je v ponedeljek odstopil premier Marjan Šarec, zato po naših zanesljivih informacija namerava že v ponedeljek zjutraj preiti v novo ofenzivo gradnje strupenega kanalizacijskega kanala C0. Danes se napoveduje zapora ceste, s pomočjo policije bodo poskušali preprečiti prihod traktorjev, da bi kmetje spet zavarovali svoja zemljišča. Če ima kdo čas, naj pride in to posname,” nase je nekaj minut čez osmo v nedeljo zvečer obvestil eden izmed kmetovalcev ob vodonosniku Kleče v Črnučah, Brane Grad, ki je eden najglasnejših kritikov delovanja ljubljanskega župana in državnih institucij, ki so popolnoma zatajile pri izdaji naravovarstvenih soglasij in nezakonitih gradbenih dovoljenj. Kot smo na Nova24TV že poročali, je Mestna občina Ljubljana načrtovala priklop na novo čistilno napravo kanalizacije s kar treh občin, poleg ljubljanske tudi medvoške in vodiške. Če bi bila gradnja C0 kanala ustavljena in gradbeno dovoljenje dokončno razveljavljeno, bi moral MOL vrniti za več kot 70 milijonov evropskih sredstev.

Naj spomnimo. Gradbeno dovoljenje za kanalizacijski kanal C0 je bilo ljubljanski občini izdano pred izdelavo predhodnega postopka presoje vplivov na okolje. Uslužbenci Arsa pa so pri izdaji posamičnih aktov povzemali kar mnenja, ki so jih v vlogo zapisali vlagatelji. Decembra je v javnost prišla informacija, da je iz vsebine notranjega revizijskega poročila mogoče razbrati tudi druge hude obtožbe na račun dela Arsovih uslužbencev, ki niso strokovno podkovani, ampak so bili tam politično nastavljeni.

Od 12 kilometrov dolgega cevovoda C0 so sporni štirje kilometri, ki potekajo po strogo varovanem vodovarstvenem območju oziroma na odseku Brod-Ježica, ki teče čez vodonosnik Kleče. Najpomembnejši del je tisti, v katerem revizorka zapiše, da ne zagotavlja, da ne bo prišlo do poslabšanja stanja podzemne ali površinske vode. Tega v postopkih namreč niso preverili. Postopki so bili vodeni napačno, kot omenjeni postopek, v katerem je MOL najprej dobil gradbeno dovoljenje in soglasja, šele nato pa je bil izdelan predhodni postopek presoje vplivov na okolje, kar je popolnoma v neskladju s predpisi, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Kmetje svojo zemljo branijo tudi s pomočjo varnostnih služb. Foto: Arhiv Nova24TV.

Ljubljanska občina bo nadaljevala gradnjo kanalizacijskega, dokler bo le to mogoče, v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, je konec novembra poudaril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Državnemu zboru je očital, da projekt spodkopava zgolj zaradi njegovega priimka. Konec decembra je na seji mestne občine obtoževal tako leve in desne, da so se zarotili proti njemu. Direktor javnega podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar, ki za MOL gradi C0 kanal, pa je dejal, da ga žalosti, da se je strokovna debata sprevrgla v politiziranje.

Nasilni incidenti v preteklosti v opomin na šerifovanje Zorana Jankovića
V preteklosti je zaradi nasilja s strani Mestne občine Ljubljane prišlo do več incidentov med gradbinci, mestnimi redarji in lastniki zemljišč na vodonosniku Kleče. Oktobra 2018 so nadzorniki poskušali prepričati voznike, naj kljub živi blokadi nadaljujejo vožnjo z bagri, a do tragedije k sreči ni prišlo, saj voznik ni želel upoštevati napotkov nadrejenega. Na kraj dogodka so nato prispeli še mestni redarji, ki so želeli kmetom izdati plačilne naloge, ker so blokirali pot, a so jih lastniki zemljišč izgnali s svoje zemlje. Ob tem je mestni redar grozil enemu izmed lastnikov zemljišč, da ga bo “sesul”.

Ko je mestni redar grozil lastniku, da ga bo sesul, so to posnele kamere Nove24TV. Foto: Arhiv Nova24tv.

Do incidenta je spet prišlo novembra 2019, ko je praktično celotna bežigrajska policijska patrulja blokirala pot kmetijski mehanizaciji, da je brez ustreznih gradbenih dovoljenj MOL lahko nadaljeval z rovarjenjem po privatnih zemljiščih. Kmetje so sicer najeli varnostne službe, nekateri jih še danes plačujejo vsakodnevno, da stojijo na privatnih zemljiščih.

Anže Logar postaja Jankovićeva nočna mora, zdaj ga straši še morebitna nova vlada
Zoran Janković je po naših informacijah nervozen, ker se lahko v prihodnjih tednih oblikuje nove desnosredinska vlada, zbrana okrog Janeza Janše, zaradi česar bi lahko tudi država odločneje posegla v afero C0 kanala in dokončno ustavila gradnjo. Okoljsko ministrstvo se je namreč v zadnjih mesecih obotavljalo in upočasnjevalo razplet oz. revizije postopka. Ker so se na ministrstvu zganili šele po dolgotrajnem opozarjanju ljubljanske svetniške skupine SDS pod vodstvom Anžeta Logarja in poročanja medija Nova24TV, se Zoran Janković dobro zaveda, kaj bi za njegov C0 kanal pomenil prihod Logarjeve SDS na oblast. Cilj Jankovića je končati z deli dovolj zgodaj, da bi država popustila, saj da bi bil strošek popolnega umika kanalizacijskega kanala prevelik.

Luka Perš