fbpx

Javnomnenjska anketa v občini Novo mesto: Med strankami največ podpore SDS

Foto: STA

Agencija Parsifal je pred lokalnimi volitvami izmerila podporo kandidatom za župana in strankam v mestni svet občine Novo mesto. Če bi bile volitve to nedeljo, bi med županskimi kandidati največ podpore dobil dosedanji župan Gregor Macedoni, in sicer 51,6 odstotka, sledita mu Jože Kobe (7,6 odstotka) in Gregor Klemenčič (5,6 odstotka). Med strankami, ki bodo kandidirale v mestni svet, bi največ podpore dobila Slovenska demokratska stranka, in sicer 20,3 odstotka glasov.

Pred napovedanimi lokalnimi volitvami 18. novembra je agencija Parsifal izmerila predvolilno razpoloženje v Mestni občini Novo mesto. Anketa se je izvajala med 17. in 19. septembrom, vanjo pa je bilo vključenih 554 anketirancev. Pokazala je, da se bo lokalnih volitev zagotovo udeležilo 46,2 odstotka volivcev iz Novega mesta, 14,1 odstotka pa bi jih ostalo doma.

Stranka SDS ima v Novem mestu najvišjo podporo
Med vsemi anketiranci bi od strank največ glasov dobila stranka SDS (20,3 odstotka), sledita stranka SD (8 odstotkov) in Zveza za Dolenjsko (7,2 odstotka). Na četrtem mestu je Lista Marjana Šarca, peta Levica, nato sledijo Slovenska nacionalna stranka, DeSUS, NSi, SMC, SAB , Solidarnost in NLS. Neopredeljenih je 31,6 odstotka. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve, bi največ glasov dobila stranka SDS (21,2 odstotka), sledita stranka SD (8,9 odstotka) in LMŠ (7,7 odstotka). Neopredeljenih je 27 odstotkov.

Dosedanji župan bi lahko zmagal že v prvem krogu
Med vsemi anketiranci ima najvišjo podporo Gregor Macedoni (51,6 odstotka), sledita mu Jože Kobe (7,6 odstotka) in Gregor Klemenčič (5,7 odstotka). Za njimi so nato radikalni levičarski vstajnik Uroš Lubej, Mojca Špec Potočar, Marjanca Trščinar Antić, Srečko Vovko in Alenka Muhič. Neopredeljenih je 17 odstotkov. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve, ima Gregor Macedoni še nekoliko višjo podporo (61,9 odstotka), sledita Jože Kobe (7,9 odstotka) in Gregor Klemenčič (5,7 odstotka). Neopredeljenih je 10,5 odstotka.

H. M.