Kako mačke uravnavajo svojo telesno temperaturo

Foto: iStock

Ker so mačke znane po svoji neodvisnosti in skrivnostnosti, se večkrat pojavi vprašanje, ali se tudi mačke potijo. Veterinarji nam lahko pojasnijo, kako mačke prenašajo vročino in kako skrbeti zanje v vročih poletnih mesecih.

Mačke se ne potijo tako kot ljudje ali nekateri drugi sesalci. Njihova koža je prekrita z gosto plastjo dlake, ki preprečuje, da bi znoj izhlapel in ohladil njihovo telo. Namesto tega mačke uravnavajo telesno temperaturo skozi dihanje in z oblizovanjem svoje dlake, kar pomaga pri prenosu toplote stran od telesa.

Kako mačke uravnavajo telesno temperaturo?

Mačke so sposobne uravnavati svojo telesno temperaturo na različne načine:

  1. Lizanje dlake: Mačke svojo dlako ližejo, da odstranijo toploto iz svojega telesa. Ko slina izhlapi, ohladi površino kože.
  2. Dihanje: Mačke dihajo hitreje, ko poskušajo izločiti toploto. Povečan pretok zraka skozi dihala jim pomaga uravnavati telesno temperaturo.
  3. Iskanje hladnih mest: Mačke se rade zadržujejo na hladnih površinah ali v senčnih prostorih, kjer lahko ohladijo svoje telo.
  4. Pitje vode: Pitje zadostne količine vode je ključno, da mačka ohranja hidracijo in se ohlaja od znotraj.

Kako pomagati mačkam v vročini?

Da bi mačkam pomagali prenašati vročino, lahko storite naslednje:

  1. Zagotovite hladno vodo: Vedno naj bo na voljo sveža voda, da bo mačka hidrirana.
  2. Senca in hlad: Poskrbite za dostop do senčnih mest in hladnih prostorov v vašem domu.
  3. Klimatizacija: Če je mogoče, zagotovite prostor s klimatizacijo ali ventilatorji, kjer se mačka lahko ohladi.
  4. Ne puščajte v avtu: Nikoli ne puščajte mačke v zaprtem avtomobilu, saj se temperatura v notranjosti lahko hitro dvigne.
  5. Grooming: Redno česanje dlake mačke lahko pomaga odstraniti odmrle dlake in olajša proces ohlajanja.

Če opazite, da se vaša mačka obnaša nenavadno ali kaže znake pregretja, kot so prekomerno slinjenje, hitro dihanje ali letargija, se posvetujte z veterinarjem. Skrb za mačke v vročih mesecih je ključnega pomena, da ostanejo zdrave v neugodnih temperaturah tudi v poletnih mesecih.

Moje Podravje