Kangler dodobra premešal štrene na mariborski sceni – njegovi podporniki vložili kandidaturo za župana!

Franc Kangler (Foto: STA)

Nekdanji župan, državni svetnik in državni sekretar Franc Kangler se znova podaja v bitko za položaj župana Mestne občine Maribor. Njegovo kandidaturo je danes, tik pred iztekom roka, vložila njegova Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije (NLS).

Nosilec liste kandidatov te stranke za mariborski mestni svet Stane Golob je v izjavi za medije ob vložitvi Kanglerjeve kandidature povedal, da so Kanglerja le s težavo prepričali v ponovno kandidaturo. “A smo vztrajali, saj je to edini človek v Mariboru v tem trenutku, ki si zasluži ponovno izvolitev za župana Maribora,” je dejal.

O tem po njegovih besedah pričajo Kanglerjevi dosedanji rezultati, med katerimi je naštel postavitev nove vzpenjače ter izgradnjo zavetišča za živali in novega lutkovnega gledališča. Kot je dejal, so vse to rezultati, ki jih je Kangler pokazal v preteklosti, zato menijo, da je edini pravi mož, ki bo uspel Maribor pripeljati naprej.

Lahko se naredi več
Predsednik mestnega odbora NLS Milan Mikl je napovedal, da bodo v prihodnjih štirih letih nadaljevali z zastavljenimi projekti. “Verjamemo, da lahko naredimo še več, tako na področju kulture kot infrastrukture. Dali bomo večji poudarek mestnim četrtem in krajevnim skupnostim, pri cestah je še veliko za postoriti,” je naštel.

Morda je slika naslednjega: 4 osebe in ljudje stojijo

Spomnil je, da ima Kanglerjeva ekipa dolgoletne izkušnje, saj je že vrsto let prisotna v mariborskem mestnem svetu. “Tudi tokrat smo v mestnem svetu pokazali, da znamo biti konstruktivna opozicija. Nikoli nismo nagajali, ampak smo vedno podprli razvojne projekte. Tako gremo v te volitve z res lahkim nahrbtnikom in ponosom, nimamo si popolnoma nič očitati,” je še povedal Mikl, Kangler sam pa se vložitve kandidature zaradi drugih obveznosti ni udeležil.

Župan Mestne občine Maribor je bil od novembra 2006 do konca leta 2012, ko je bil po nasilnih uličnih protestih v mestu prisiljen odstopiti s položaja. Na volitvah, ki so sledile, je znova kandidiral, a ga je leta 2014 premagal Andrej Fištravec, leta 2018 pa Saša Arsenovič. Nazadnje je Kangler v drugem krogu zbral 42 odstotkov glasov. V zadnji vladi Janeza Janše je bil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, njegova Lista Franca Kanglerja – NLS pa ima trenutno deset sedežev v 45-članskem mariborskem mestnem svetu.

Poleg sedanjega župana Arsenoviča, ki kandidira s podpisi podpore, so doslej uradno predstavili kandidaturo za župana Mestne občine Maribor na prihajajočih volitvah še kandidati Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič, Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) Lidija Divjak Mirnik, Gibanja Svoboda Vojko Flis, SDS Dejan Kaloh, SD Boštjan Klun ter Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar. V NSi so za županskega kandidata določili Bernarda Memona, v Piratski stranki Nino Beyokol, v Listi mladih. Povezujemo Matica Matjašiča, v Stranki slovenskega naroda Franca Jeseneka in Levici Vladimirja Šego. Danes je župansko kandidaturo v Mariboru vložil še nekdanji član liste prejšnjega župana Andreja Fištravca, danes samostojni svetnik Miha Recek kot kandidat Naše dežele. Presenečenje pa je tudi ponovna kandidatura Aleksandra Kamenika, ki ga za župana predlaga njegova stranka. V Mariboru je tako po doslej znanih podatkih skupno 15 kandidatov, na volitvah pred štirimi leti jih je bilo 18.

Andrej Žitnik