fbpx

Kočevje: Odprli nov 16-oddelčni vrtec

Nov, 16-oddelčni vrtec Čebelica v Kočevju. Fotografija z začetka septembra, uradno so ga odprli včeraj, 13. septembra 2022, okolico bodo dokončno uredili do oktobra. (vir: Občina Kočevje, FB)

V Kočevju so z izgradnjo novega vrtca uresničili eno največjih naložb v zadnjih letih. Gre za 16-oddelčni, lesen, nizkoenergijski objekt, ki so ga slovesno odprli v ponedeljek. Cena za oddelek vrtca je okoli 594.000 evrov.

Nov vrtec lahko sprejme nekaj več kot 300 otrok, kar je polovica vseh, ki jih ima Vrtec Kočevje. Obsega nekaj več kot 5000 kvadratnih metrov površine, investicija je bila vredna nekaj več kot 9,5 milijona evrov, kar pomeni okrog 1.900 evrov za kvadratni meter površine.

Od 9,5 milijona evrov je nekaj manj kot 7,3 milijona zagotovila občina, dober milijon evrov so dobili iz Eko sklada, še približno 1,2 milijona evrov je bilo državnih sredstev, ki jih je zagotovila prejšnja vlada Janeza Janše.

Nov vrtec so postavili na mestu, kjer je bila prej stara stavba enote Čebelica. V njem bodo zagotavljali varstvo za otroke enote Čebelica ter enot Kekec in Biba. Prostori slednjih dveh pa bodo namenjeni potrebam osnovne šole. V okviru naložbe so uredili še dovozno cesto s parkirišči, zunanje otroško igrišče, gospodarsko dvorišče in parkirišče.

Občina je gradnjo novega objekta enote Čebelica, ki je največja enota Vrtca Kočevje, začela leta 2015. Projektno nalogo so izdelali leta 2017. Februarja 2021 so podpisali pogodbo z izvajalcem, podjetjem CGP iz Novega mesta, z deli pa začeli mesec dni pozneje. Nov objekt je bil uporabnikom predan konec avgusta, do oktobra naj bi dokončali še zunanjo ureditev.

Vrtec ima 16 oddelkov: v pritličju je 8 oddelkov, od tega 7 za otroke, stare od 1 do 3 let, in en razvojni. Še 8 oddelkom je v 1. nadstropju. Na hodnikih imajo otroci pestro izbiro igralnih kotičkov, od likovnega, branega do lego kotička, ter notranji tobogan, ki dve starostni skupini dodatno povezuje. Dobrodošli so tudi zagotavljeni dodatni prostori za individualno delo z otroki s posebnimi potrebami ter senzorični sobi, ki omogočata hitrejše napredovanje in lažje premagovanje ovir.

Nov vrtec:

Vir: Občina Kočevje, FB

Vir: Občina Kočevje, FB

Vir: Občina Kočevje, FB

Vir: Občina Kočevje, FB

Celotni potek izgradnje je predstavljen na povezavi: kocevje.si

Moja Dolenjska