fbpx

Minister Koritnik o novi prostovoljni mobilni aplikaciji, ki bo na voljo sredi avgusta: priporoča se čim pogostejšo uporabo, ki pa ne more nadomestiti navodil NIJZ!

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. (Foto: sta)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je za javnost sporočil, da bo mobilna aplikacija za obveščanje o stiku z okuženimi z novim koronavirusom na voljo do sredine avgusta. Aplikacija bo prostovoljna in ne bo delovala kot naprava GPS za sledenje, vsi podatki o stiku z okuženo osebo pa bodo po 14 dneh izbrisani. Vendar pa aplikacija ne nadomešča navodila NIJZ, ta je potrebno še naprej spoštovati. 

Minister za področje javne uprave Boštjan Koritnik je na današnji dan sporočil, da bo t. i. mobilna aplikacija glede stikov z ljudmi, ki so okuženi s koronavirusom, do konca julija poslana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play. Slednji jo bosta tehnično in varnostno pregledali. Ob tem se pričakuje, da bo že omenjena aplikacija javnosti dostopna v sredini prihajajočega meseca. Minister je danes na novinarski konferenci znova poudaril, da bo aplikacija vsekakor prostovoljna in ne bo delovala kot sistem GPS, predvsem pa ne bo shranjevala podatkov o lokaciji posameznika, poroča STA.

“Aplikacija vas bo zgolj opozorila, če ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom, ki je okužen,” je pojasnil na konferenci. Ko se bosta srečala dva uporabnika bosta pametna telefona avtomatsko med seboj izmenjala naključno šifrirani kodi. Že omenjeni kodi pa bosta telefonu sporočili samo to, da je prišlo do srečanja dveh oseb pa tudi za koliko časa in kakšno razdaljo sta med seboj vzdrževala, vendar pa ne bosta zabeležili ne imena pa tudi ne kraja srečanja. Na takšen način bo identiteta obeh uporabnikov ostala anonimna, zbrane informacije pa bodo izbrisane po 14 dneh. Če bo uporabnik že omenjene aplikacije spoznal, da se je okužil pa se bo prostovoljno odločil, ali bo informacijo vpisal v aplikacijo ali pa tega ne bo storil. Če jo bo vnesel pa bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvedel potrditev njegove unikatne kode, preostali imetniki aplikacije pa bodo obveščeni, da so imeli stik z osebo, ki je bila okužena.

Minister je na današnji dan še pozval, da se aplikacija uporablja čim pogosteje. “S tem boste zaščitili sebe in vaše najbližje, olajšali delo epidemiologom in tako omogočili, da se bo država lažje, z manj ukrepi, soočala z virusom,” je še sporočil za javnost ter pristavil, da je za uspešen boj proti koronavirusu potrebno medsebojno sodelovanje. Hkrati pa je tudi opozoril, da uporaba mobilne aplikacije še ne pomeni, da je njen imetnik tudi samodejno varen pred virusom, in da so navodila NIJZ posledično nepotrebna. Za prilagoditev v osnovi nemške aplikacije za operacijska sistema iOS in Android pa je zadolženo podjetje RSteam.

Mobilna aplikacija bo obvezna za vse uporabnike pametnih telefonov, ki bodo pozitivni na novi koronavirus in bodo napoteni v karanteno. Foto: EPA.

Pred meseci smo že poročali, da je Tajvanu, ki ga od komunistične Kitajske deli le 130-kilometrska morska ožina, uspelo učinkovito zaustaviti koronavirus. V državi s 23 milijoni prebivalcev je namreč umrlo zgolj 6 ljudi. Čeprav je država doživela blokado s strani Svetovne zdravstvene organizacije, ji je uspel sijajen podvig, ki je prihranil številna človeška življenja, ob dejstvu, da je država ostala odprta. Tajvan je Sloveniji lahko velik zgled za v prihodnje. Na podoben način bi se lahko z epidemijo spopadli jeseni, saj se za takrat napoveduje nov val. In kaj je skrivnost tajvanskega uspeha? Vnaprejšnje priprave na epidemijo, izkušnje z epidemijo Sarsa izpred let, omejevanje letov, dovolj zaščitnih mask in takojšnja identifikacija okuženih ter obvezna mobilna aplikacija za sledenje okuženim.

Domen Mezeg