fbpx

Na svidenje Đurov, čas je za slovo! Pogrom nad Pomurskimi lekarnami, nezaslišano izvajanje kadrovskega cunamija kot nagrada za novo mesto načelnika v Mariboru

Srečko Đurov (Foto: Mariborinfo.com)

Zloglasni direktor občinske uprave v Murski Soboti Srečko Đurov po petih letih zapušča občinske prostore v največjem pomurskem mestu. S prvim oktobrom odhaja na prestižno mesto načelnika mariborske upravne enote. Ali je to le nagrada za kadrovski cunami in nezaslišane pritiske na delovanje javnih podjetjih v lasti murskosoboške občine? Njegove afere so razburjale murskosoboško javnost. V zadnjem času predvsem pogrom nad Pomurskimi lekarnami, katerega si hoče občina Murska Sobota s sumljivimi sprejetimi odloki prilastiti za lasten bankomat.

Srečko Đurov je vstopil v murskosoboški politični prostor z zmago Aleksandra Jevška na lokalnih volitvah v letu 2014 ter zasedel mesto direktorja občinske uprave. Hitro se je spremenil iz mirnega pravnega strokovnjaka, ki je skrbel v okviru zavoda PIP za brezplačno pravno pomoč v Murski Soboti, v kadrovskega jurišnika, ki je na hitro obračunal s kadri prejšnjega župana dr. Antona Štihca.

V začetku prvega mandata je bil Đurov glavni kolovodja kadrovskih čistk na murskosoboški občini. V nos mu je zelo šla takratna vodja za splošne pravne zadeve Sabina Gutalj. Đurov jo je hotel uničiti zlepa ali zgrda, a se mu Gutaljeva ni pustila, dokler ni insceniral umazane afere. Z dvomljivimi metodami je prepričal eno izmed njenih ožjih sodelavk, da je podala ovadbo proti Gutaljevi zaradi šikaniranja in grdega obnašanja, kar je bil vzrok, da je Đurov odpustil Sabino Gutalj. Primer je še vedno zelo vroč, saj se je Gutaljeva odločila poiskati pravico na sodišču in toži murskosoboško občino zaradi nezakonite odpustitve z delovnega mesta. Ob tem so odmevale tudi druge odmevne zgodbe, ki so se dogajale na soboški občini, in sumljivi posegi v delovanje javnih zavodov, kot se je zgodilo z zamenjavo direktorice Razvojnega centra Murska Sobota Mojce Breščak. Glavno besedo pri vseh kadrovskih zadevah v Murski Soboti, kot so nam zaupali neimenovani viri, je imel Srečko Đurov.

Dobiček vseh občin si je hotel prilastiti za lastne projekte
Z Razvojnim centrom Murska Sobota pa je povezan glavni projekt aktualne politične oblasti v Murski Soboti. To je projekt Expano, ki ga upravlja omenjeni Razvojni center Murska Sobota. Prav z vlogo projekta Expano je povezan tudi nezaslišan napad na vodstvo Pomurskih lekarn oziroma njihovega direktorja Simona Zajca. Občinska vladajoča garnitura je ob začetku projekta zagotavljala, da bo vložek MO Murska Sobota 2.400.000 evrov, ki pa je narasel na 4.600.000 evrov. Zato so prihajali s strani Đurova nedopustni pritiski na direktorja Pomurskih lekarn, da mora presežek dobička v vrednosti dva miljona evrov nameniti za projekt Soboško jezero, kar pa je Zajc odločno zavrnil, saj se je dobiček preusmeril med vse preostale pomurske občine kot njihove ustanoviteljice.

Expano

Expano (Vir: STA)

Đurov ustrahoval Zajca, a se ta ni vdal; pridobil je podporo ustanoviteljic, sindikatov in lekarniške zbornice
Kljub temu je Đurov s svojimi pritiski nadaljeval napade na Zajca, a so Zajca v bran vzeli preostale pomurske občine kot ustanoviteljice, Sindikat farmacevtov Slovenije, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Gorjup in murskosoboška opozicija. Ker ni šlo zlepa, je Đurov našel nov način in se skupaj z vladajočo koalicijo v Mestnem svetu Murska Sobota domislil, da bodo ustanovili nov javni zavod, ki bo namesto Pomurskih lekarn opravljal lekarniško dejavnost v Murski Soboti. S svojim delom se je dokazal svojim levim političnim veljakom in tako odhaja na prestižno mesto načelnika Upravne enote Maribor. Murskosoboški prebivalci pa si bodo za kratek čas odpočili od političnih igric, ki jih je izvajal zdaj že bivši direktor murskosoboške občinske uprave.

Samo Samec