fbpx

Neodvisni kandidat v Logatcu? Meni, da je Slovenija vazalna država, razpad Jugoslavije pa nemška kapitalistična zarota

Bogdan Lipovšek (Foto: STA)

Supervolilno leto se zaključuje – pred nami je 2. krog županskih volitev, kjer se bosta pomerila aktualni župan Berto Menard in Bogdan Lipovšek, ki sam sebe predstavlja za politično neodvisnega kandidata. Pa je Bogdan Lipovšek res politično neopredeljen, neobremenjen in brez nahrbtnika? Poglejmo.

Izkaže se, da je sociolog in filozof Bogdan Lipovšek približno toliko politično neobremenjen kot Franc Leskovšek Luka. Brskanje po arhivih pokaže, da je Lipovšek – nekdanji direktor hotela Union – skupaj s podporniki odvetnikoma Stojanom Zdolškom in Emilom Zakonjškom, nepremičninskim mogotcem Igorjem Jurijem Pogačarjem in gradbincem Dragom Golobom ustanovil Stranko za obuditev samoupravnih interesnih skupnosti. Takrat je povedal, da se zgleduje po Edvardu Kardelju, zavzema pa se za razlastitev rimsko-katoliške cerkve in tajkunov (najbrž bi pri nacionalizaciji izvzel prijateljskega tajkuna Pogačarja).

Slika Karla Marxa v okvirju
V intervjuju za Siol je izjavil sledeče [v zvezi s sliko Karla Marxa, ki jo ima na steni): “Za približno sto evrov sem jo kupil na osnovni šoli Horjul, ko so čistili podstrešje,” je takrat razložil. Poleg fotografije Marxa je dobil še zemljevida SFRJ in Sovjetske zveze. Fotografijo je uokviril v res izboren pozlačen okvir, fotografijo podložil z zamolklo rdečo podlago in Marx je zasijal. Lipovšek zase sicer pravi, da ni marksist. “Marksistični teoriji sem pripaden predvsem glede analize kapitalistične družbe. Nikakor pa nisem marksistični vernik, prej simpatizer.” 

Karl Marx na sliki skupaj s Friedrichom Engelsom.

V intervjuju za Dnevnik leta 2008 je povedal, da bo “družba bodočnosti barbarstvo ali komunizem. Ker komunizma pač ni, imamo barbarstvo.” Se pravi komunizem je nekakšna Lipovškova nirvana, h kateri se neprestano vrača. Je pa res igra usode, da je bil tak komunistični simpatizer direktor hotela, kjer vas bo nočitev stala tudi več tisoč evrov na noč.

Komunistom očital, da so premalo komunistični
Marsikaj razloži tudi dejstvo, da je bil Lipovšek eden od tistih komunističnih študentov, ki je jugoslovanski komunistični partiji očital, da je premalo komunistična. Pripadal sem skupini levičarsko usmerjenih študentov, ki je kritizirala partijo in deviacije socializma kot odstop od principov mednarodnega delavskega gibanja. Kot je razložil na domači strani vseslovenskega združenja malih deležnikov: “Pripadal sem skupini levičarsko usmerjenih študentov, ki je kritizirala partijo in deviacije socializma kot odstop od principov mednarodnega delavskega gibanja.”

V istem intervjuju je povedal, da po njegovem mnenju [slovenska komunistična] partija ne bi bila smela sestopiti z oblasti, ampak bi se morala zanjo boriti. “Ta Kučanova poteza – sestop z oblasti – je bila nesmiselna.” 

Tako ljubitelj totalitarizma nagovarja svoje volivce. (Foto: Facebook)

Razpad Jugoslavije nemška zarota, Slovenija kot vazalna država
Mnenje pa postane razumljivo, če razumemo tudi, kakšne teorije ima ostareli gospod o razpadu Jugoslavije. Kot pravi, je bila Jugoslavija v samih političnih in gospodarskih vrhovih prestreljena z obveščevalnimi službami, ki so imele na tem ozemlju svoje interese. “Zakaj bi kdo imel interes, da razpade?” se sprašuje. “Jugoslavija je postajala v takratnih željah po restrukturiranju nekaterih sil in Evrope huda motnja. Razdrobljene dele pa se da zelo hitro podjarmiti in to se je tudi zgodilo.” Katere službe? “Nemška obveščevalna služba, denimo. Te strateške ideje glede meje – pritisk na vzhod, pritisk na jug – so vselej žive. Nekatere države so preko ekonomskega in političnega vpliva v večji ali manjši meri dobile kontrolo nad ozemljem Jugoslavije. Slovenija je tako že v celoti vazalna država, ki je v celoti izgubila svojo suverenost.”

Karl Marx (foto: iStock).

Nazaj v preteklost
Za kakšnega strica torej gre? Morda res ne gre za človeka, ki je uradno del kakšne stranke, a gre vendarle za ideologa levice, ki bi brez težav sodil v okvir današnjih Socialnih demokratov in stranke Levica. Za človeka, v primerjavi s katerim so še jugoslovanski komunisti pravi neoliberalci. Si Logatec res želi nazaj v preteklost?

Andrej Žitnik