fbpx

Lendava vse bližje prvi geotermalni elektrarni

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Odpiranje vrat in pogovori na ključnih mestih so lendavskemu županu Janezu Magyaru obrodili sadove. V Lendavo namreč prihaja konzorcij partnerjev Dravske elektrarne Maribor d.o.o., Petrol d.d. in Nafta Lendava d.o.o. z namenom, da vzpostavi prvo geotermalno elektrarno v Sloveniji.

Dravske elektrarne Maribor, d. o. o., Petrol, d. d., Ljubljana in Nafta Lendava, d. o. o. na osnovi slovenskega znanja načrtujejo inovativni pilotni projekt izrabe geotermalne energije na opuščenih plinsko-naftnih vrtinah.

Zgodba izrabe geotermalne energije za potrebe proizvajanja električne energije v Lendavi se bo kot kaže začela. Dravske elektrarne Maribor kot največji proizvajalec proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov energije v Sloveniji (87%) bo namreč skupaj s partnerji Petrol, d. d., Ljubljana in Nafta Lendava, d. o. o. vzpostavil pilotno geotermalno elektrarne v Občini Lendava. Da gre tokrat zares, je podpis pisma o nameri.

Projekt bo prva aplikacija slovenskega patenta in lahko predstavlja pomemben mejnik za izrabo geotermalne energije na opuščenih plinsko-naftnih vrtinah v Sloveniji in po svetu. Pilotni projekt proizvodnje električne energije z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo v vrtini Pg-8

Partnerji projekta pripravljajo pilotni projekt proizvodnje električne energije z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo v vrtini Pg-8 v Prekmurju. Namen tega raziskovalno – aplikativnega pilotnega projekta je praktična izvedba in uporaba v svetu povsem novega načina proizvodnje električne energije z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo, ki je plod slovenskega znanja (patent SI 23618 A).

Pilotni projekt je predviden v naselju Čentiba v občini Lendava. Nanaša se na že obstoječo, vendar neproduktivno vrtino Pg-8. Z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo se pri globinah večjih od dveh kilometrov pridobi zadostni toplotni tok za proizvodnjo električne energije. Konstrukcija gravitacijske toplotne cevi je izvedena tako, da se z izkoriščanjem geotermične toplote zemlje v vrtini hladivo uparja, nastale pare se vodijo na površino, kjer se kondenzirajo in vračajo nazaj v vrtino. Na ta način proizvedena geotermična toplota se lahko koristi za ogrevanje in proizvodnjo obnovljive električne energije.

V sklopu projekta je predvidena izgradnja manjše pilotne elektrarne z geotermično gravitacijsko toplotno cevjo v vrtini globine približno treh kilometrov. V primeru ugodnih rezultatov pilotnega projekta se bo lahko zasnovan koncept uporabil na ostalih opuščenih vrtinah znotraj Slovenije kot tudi po svetu. Projekt zato pomeni pomemben mejnik za razvoj geotermalne energije in prispevek k zmanjševanju onesnaževanja iz opuščenih vrtin po svetu.

“Pri omenjenem pilotnem projektu gre za tržno nišo v svetovnem merilu. Koncept izrabe geotermalne energije na naveden način je patentiran in izključna uporaba patenta je dana v uporabo Dravskim elektrarnam Maribor. Pilotni projekt bo prva aplikacija tega patenta, ki je v celoti plod slovenskega znanja. Izvedba, ki za vse partnerje predstavlja novo stopnico na poti razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo, pa je dodana vrednost tako za lokalno skupnost, kot za celotno Slovenijo. Posebej nas veseli, da smo znanje, izkušnje in interes združile slovenske družbe ob podpori in načrtovani soudeležbi Občine Lendava,” je povedal direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej.

Sicer pa je geotermalna energija zaradi svoje zanesljivost in stalnosti med obnovljivimi viri energije ogromen potencial, saj je v nasprotju z vetrno in sončno energijo konstanto dostopna vse dni v letu. Je čista in varna za okolje, saj ne proizvaja škodljivih emisij v okolje. Z uporabo geotermalne energije se lahko zmanjšuje uporaba fosilnih goriv, zaradi česar se zmanjšujejo tudi emisije toplogrednih plinov. Druga prednost so zaloge geotermalne energije, ki so na razpolago in so praktično neizčrpne. Geotermalne elektrarne zavzamejo malo prostora, zgrajene so namreč neposredno na viru energije. Dodatna prednost je še zanesljivost, saj proizvodnja ni odvisna od vremenskih vplivov; električna energija se lahko v geotermalni elektrarni proizvaja 24 ur na dan vse dni v letu. Geotermalno energijo lahko uporabljamo za ogrevanje in hlajenje ali pa jo izkoristimo za proizvodnjo električne energije. Za slednje so potrebni ustrezni temperaturni viri, med drugim so primerne tektonsko aktivne regije, kjer se pogosto nahajajo tudi opuščene plinske vrtnine. Teh je po svetu preko deset milijonov, v Sloveniji pa vsaj petnajst, ki predstavljajo potencial za pridobivanje električne energije iz geotermalnih virov.

Kot kaže, bo Občina Lendava kmalu tista, ki ji bo zavedanje potenciala geotermalne energije in vlaganje energije v pogovore obrodilo sadove. Vsaj 70% energije je tiste, ki predstavlja potencial in priložnost za različno ogrevanje, različno sušenje ipd. Občina pri tem po naših informacijah že sestavlja svojo zgodbo.

Pomurske novice