fbpx

Lovro Toman na današnji dan pred 172 leti izobesil slovensko zastavo

Slovenska zastava. (Foto: STA)

Slovenija praznuje dan slovenske zastave. Dne 7. aprila 1848 je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Letos praznujemo že 172. letnico spomina na prvo izobešanje slovenske zastave.

Lovro Toman (1827-1870) je bil ob svojem času, zadnji dve desetletji pred smrtjo, eden najbolj priljubljenih in vplivnih slovenskih politikov. Z vzneseno besedo in pesniško nadarjenostjo je oznanjal slovenstvo tako ognjevito, da so njegovi nemški nasprotniki “deželo Kranjsko” imenovali kar Tomanija, česar se niti ni posebno branil, ga opisujejo na straneh Svetovnega slovenskega kongresa.

Na današnji dan je Lovro Toman storil eno najpomembnejših dejanj v slovenski zgodovini. Z izobešanjem slovenske zastave je izpostavil, da bodo slovenski narod enkrat zaživel svobodno, brez tujih gospodarjev. Ideja se je uresničila za 142 let, ko so slovenski državljani z veliko večino na plebiscitu izglasovali za samostojno Slovenijo.

https://twitter.com/HeraldicaSVN/status/1247459510907740160

“Na današnji Dan slovenske zastave v spomin na 7.april 1848, ko je Lovro Toman v Ljubljani prvič izobesil slovensko zastavo. Izražamo posebno priznanje vsem, ki ohranjate ta spomin. Naj nas ta dan povezuje tudi v delu za naš narod, državo in domovino,” se je na pomemben zgodovinski dogodek spomnil predsednik SLS-a Marjan Podobnik.

Lovro Toman, prvi Slovenec, ki je izobesil slovensko zastavo. (Foto: Wikipedia)

Luka Perš