fbpx

Marjan Podobnik ob 20. letnici združitve SLS in SKD: Podobnik napoveduje, da bo SLS močan del koalicije naslednjega parlamenta

Predsednik SLS Marjan Podobnik. (Foto: STA)

Mineva 20 let od združitve SLS in SKD v stranko SLS+SKD Slovenska ljudska stranka, ki se je kasneje preimenovala v SLS. SLS ob obletnici izpostavlja pomen sodelovanja vseh političnih strank in skupin, ki izhajajo iz vsebine in vrednot SLS. Predsednik stranke Marjan Podobnik pa napoveduje, da bo SLS močan del koalicije naslednjega parlamenta.

Po združitvi je stranka postala tedaj najmočnejša stranka v slovenskem parlamentu, saj je imela v parlamentu 29 poslancev. SLS je tako postala nosilna v krščansko-socialnem gibanju, katerega najbolj prepoznavna nosilca sta bila Janez Evangelist Krek in Andrej Gosar, so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Ob 20-letnici združitve, ki po oceni stranke doslej v pomembnem delu ni bila izkoriščena, so v SLS izpostavili pomen tvornega sodelovanja vseh političnih strank in skupin, ki izhajajo iz vsebine in vrednot zgodovinske SLS. V sporočilu za javnost pa so spomnili tudi na osebnosti, ki so stranko gradile, kot so že omenjeni Janez Evangelist Krek, Anton Korošec ter prvi predsednik stranke Ivan Oman. Stranka SLS je danes stranka z največ župani v Sloveniji. Iz vrst SLS jih je 42 od 212, je za STA povedal predsednik stranke Marjan Podobnik.

Lojze Peterle je bil poleg Marjana Podobnika najbolj zaslužen za združitev SLS in SKD. (Foto: Fb)

Slovenska ljudska stranka ohranja primat na lokalni ravni
Stranka ima osem državnih svetnikov in je še vedno parlamentarna – čeprav ni del slovenskega parlamenta, ima poslanca v Evropskem parlamentu, je poudaril prvak stranke. Po Podobnikovih besedah ima SLS trenutno približno 2400 članov s plačano članarino, širši bazen stranke pa vsebuje približno 10.000 nekdanjih članov, simpatizerjev, podpornikov in strokovnih sodelavcev.

Slovenska ljudska stanka je prva slovenska politična stranka, ki se je ustanovila v Jugoslaviji. Prvo so se imenovali Slovenska kmečka zveza. (Foto: posnetek zaslona/SLS)

“Dajem izrecno priznanje številnim občinskim odborom, predsednikom in predstavnikom, ki so vsa ta leta ostali zvesti in se trudili na državni ali lokalni ravni. Pomagajo nam dolgoletne izkušnje, ki jih imamo številni ljudje v vodstvu, pa tudi zagnanost mladih, ki smo jih pritegnili,” je dejal. Predsednik SLS je izpostavil, da se je realistična strategija stranke, ki jo gradijo korak za korakom, izkazala za pravo.

Predsednik združene SLS in SKD je bil Franc Zagožen. (Foto; STA)

Marjan Podobnik napoveduje, da bodo v prihodnosti postali stabilen del slovenskega političnega prostora
V stranki se po Podobnikovih besedah z optimizmom pripravljajo na parlamentarne volitve, pri tem pa sodelujejo z Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja in še nekaterimi drugimi manjšimi strankami, civilno družbenimi in regionalnimi skupinami.Podobnik je izrazil prepričanje, da bo SLS po naslednjih parlamentarnih volitvah zanesljivo zopet trdno vstopila v parlament. “Verjamem, da bomo pomembno pripomogli, da bo koalicija, podobna sedanji, tudi po prihodnjih volitvah vodila Slovenijo,” je še dejal.

Luka Perš