fbpx

Minister Mark Boris Andrijanič v izolskem Dinitu o izzivih slovenskih visokotehnoloških podjetij

Foto: STA

V sklopu vladnega obiska obalno-kraške regije je Mark Boris Andrijanič, minister, pristojen za digitalno preobrazbo, obiskal izolsko visokotehnološko podjetje Dinit Card Services. V podjetju, ki zaposluje 90 strokovnjakov s področja finančne tehnologije in sodi med enega največjih ter najbolj zaželenih zaposlovalcev informacijskih kadrov v regiji, je ministra sprejel celotni upravni odbor z izvršnima direktorjema Primožem Patrujem in Janijem Gorupom na čelu.   

Patru mu je uvodoma predstavil zgodovino in dejavnost podjetja, ki v tem delu Evrope sodi med vodilna na področju inovativnih rešitev ter storitev za procesiranje kartic in plačil. Dotaknil se je odličnega sodelovanja z Univerzo na Primorskem in ob tem izrazil željo, da tudi s pomočjo ministra oziroma resorja, ki ga slednji pokriva, Slovenija začrta dolgoročno strategijo na področju izobraževanja in zaposlovanja IKT-kadrov.

Slednjih namreč že sedaj močno primanjkuje, kar je velik izziv zlasti za tehnološka podjetja v manjših regijah, kamor sodi tudi obalno-kraška. Vodstvo Dinita je izpostavilo tudi nekatere druge izzive, ki sodijo v področje digitalizacije znotraj panoge, v kateri podjetje deluje, torej kartično poslovanje. Eden izmed teh je, po Patrujevih besedah, tudi zakonska podlaga, ki bi po vzoru številnih evropskih držav slovenskim podjetjem naložila obveznost sprejemanja digitalnih plačil. Slednje, tako Primož Patru, ne bi bila zgolj velika prednost za potrošnike v Sloveniji, kjer je že sedaj plačilna kartica najbolj priljubljena metoda plačevanja. Veliko prednost predstavlja tudi za javne finance in boj proti sivi ekonomiji.

Minister Andrijanič se je vodstvu Dinita zahvalil za povabilo, si ogledal poslovne prostore in se tudi sam navezal na izzive, ki mu jih je predstavil izvršni direktor Primož Patru. V luči načrtovane širitve poslovanja podjetja pa je dejal, da »pozdravlja načrte, da bodo v Dinit Card Services pospešeno zaposlovali nove IT-strokovnjake in se s slovenskim znanjem širili na nove trge«.

Sara Kovač