Ministrica dr. Helena Jaklitsch na srečanju s predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala z dr. Barbaro Riman, predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem (Foto: Vlada RS)

Danes sta se srečali ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbara Riman. Pogovori so potekali predvsem v smeri tematik, ki se dotikajo slovenske skupnosti na Hrvaškem in o prihodnjih Interreg programih. Poseben poudarek pa sta sogovornici namenili tudi pomenu slovenščine, ki se jo uči vedno več interesentov.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbaro Riman. V vsebinsko bogatem pogovoru sta se sogovornici dotaknili številnih pomembnih tem za slovensko skupnost na Hrvaškem. Predsednica je predstavila načrte zveze kot krovne organizacije Slovencev, ki živijo in delujejo v naši južni sosedi.

Beseda je tudi tekla o Interreg programih, ki jih pripravljajo za naslednjo finančno perspektivo. Spregovorili sta tudi o priložnostih in novih izzivih, ki jih prinaša nastajajoča Vzorčna turistično-izobraževalna kmetija v Prezidu. Ključnega pomena je namreč, da tovrstni projekt slovenska manjšina začuti kot svojega ter kot odličen prostor za povezovanje in krepitev slovenstva.

Vse večji je interes za učenje slovenskega jezika
Sogovornici sta se strinjali, da je še poseben poudarek potrebno nameniti slovenščini. Razveseljivo je, da je v zadnjih letih moč zaznati trend povečevanja interesa za učenje slovenskega jezika. Letošnje leto bo še posebej slovesno, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem namreč praznuje 30. obletnico delovanja. Tako je to priložnost predsednica izkoristila tudi že za povabilo ministrici na slovesnost, ki bo v mesecu maju potekala na Reki.

Sara Rančigaj