Ministrica dr. Jaklitsch o gospodarskem povezovanju z OZS IN GZS

Današnji dan je bil med drugim namenjen pogovorom o gospodarskem povezovanju. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je na dveh ločenih srečanjih sestala s predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Brankom Mehom in generalnim direktorjem zbornice Danijelom Lampergerjem ter s predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije Tiborjem Šimonko ter izvršnim direktorjem GZS Mitjem Gorenščakom.

Pogovor je tekel o dejavnostih obeh zbornic, s poudarkom na sodelovanju s slovenskimi gospodarskimi organizacijami, poslovnimi klubi in povezavami v zamejstvu in po svetu. Ministrica je v luči obiska pri rojakih v Severni in Južni Ameriki seznanila predsednika z njihovo stvarnostjo na področju gospodarstva. Predstavila je Slovensko-argentinsko gospodarsko zbornico, ki je bila ustanovljena oktobra letos in združuje uspešne slovenske podjetnike v tej državi, in bogato aktivnost obeh gospodarskih povezav v Braziliji, SLOBRAZ in Slovensko globalno poslovno povezavo. Spregovorili so tudi o povezovanju z združenji v zamejstvu ter z izzivi, s katerimi se pri tem soočajo. Povezovanje z uspešnimi rojaki na področju gospodarstva ima velik potencial za vzajemno krepitev in uveljavljanje slovenskih podjetij doma in na mednarodnem trgu.

 

Obe srečanji sta se zaključili z dogovorom, da se medsebojno sodelovanje še okrepi in nadgradi, saj je tovrstno povezovanje koristno in celo nujno potrebno tako za rojake po svetu kot tudi za matico.

Sara Kovač