Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch na obisku v BiH poudarila pomembnost ohranjanja stika z matično domovino

Ministrica dr. Helena Jaklitsch z rojaki iz Kaknja, Zenice in Breze. (foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je od petka do nedelje mudila na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Osrednji razlog obiska je bil namenjen Slovencem v BiH, med ostalim pa se je srečala tudi s sarajevsko podžupanjo Anjo Margetić in svoj obisk zaključila v Tuzli s sprejemom tam živečih Slovencev, poroča STA.

Obisk v BiH je ministrica Helena Jaklitsch začela v Prijedoru na severozahodu BiH , kjer se je srečala s člani Društva Slovencev Lipa in učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine. Svojo pot je nadaljevala po ostalih mestih v BiH ob srečanjih s Slovenci, ki tam živijo in ogledih kulturnih znamenitosti. Delovni obisk je zaključila v Tuzli, pred tem pa se je srečala še s sarajevsko podžupanjo Anjo Margetić.

Srečanje s sarajevsko podžupanjo
Med nedeljskim obiskom se je ministrica z ostalimi člani slovenske skupnosti udeležila tudi slovenske nedeljske maše v Sarajevu, ki jo je vodil vojaški vikar kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj iz Slovenije. Zapeli so tudi člani zbora Camerata Slovenica, ki deluje v okviru Slovenskega društva Cankar. Podžupanja Sarajeva Anja Margetić je v sarajevski mestni hiši nato sprejela Jaklitschevo, skupaj pa sta spregovorili o načrtovanih projektih mesta, slovenski skupnosti in njeni potrebi po večjih društvenih prostorih v Sarajevu. Ob tem sta se dogovorili tudi za srečanje na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ocenjuje, da v BiH živi do 5000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. V BiH deluje tudi deset slovenskih društev porekla, po poročanju STA, pa je na spletni strani slovenskega veleposlaništva v BiH objavljeno, da od leta 2010 v BiH deluje tudi Zveza slovenskih društev v BiH Evropa.

Slovenska društva so v BiH prepoznavna
Ob zaključku se je ministrica v Tuzli srečala z odborniki Slovenske skupnosti Tuzla ter s tamkajšnjo učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine Slavico Pavlović, predsednica Dragica Tesić pa ob predstavitvi društva poudarila skoraj 30 let njegovega obstoja. Društvo slovi po pevskem zboru Slovenčice in likovni sekciji, ki letos praznuje 20 let, največ pozornosti pa posvečajo slovenščini in njenemu ohranjanju, v ta namen pa je organiziran tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika, ki je poleg otrokom od leta 2014 namenjen tudi odraslim. Z namenom povezovanja mladih in medgeneracijskega prenosa kulture, bodo letos organizirali tudi glasbene šole, ki bodo namenjene prav tam živečim slovenskim otrokom in staršem.

Ohranjanje jezika krepi identiteto naroda
Obisk je bil namenjen krepitvi in utrjevanju povezanosti slovenskih rojakov z matično domovino, prav tako pa je pripomogle k boljšemu razumevanju tamkajšnjega življenja in delovanja slovenske skupnosti, ki so bili obiska izredno veseli. Ob koncu je ministrica izpostavila pomen jezika kot identitete naroda in se zahvalila vsem, ki vsakodnevno pripomorejo k ohranjanju stika s Slovenijo.

Tanja Brkić