fbpx

Ministrstvo za Slovence po svetu krepi gospodarsko povezovanje in sodelovanje s slovenskimi poslovneži po svetu

Ljubljana, urad za zamejce. Intervju z ministrico za Zamejce in Slovence po svetu Heleno Jaklitsch.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, je včeraj, 6. decembra, z uvodnim nagovorom pozdravila zbrane na virtualnem srečanju slovenskih poslovnežev po svetu. 

Namen Slovenske poslovne globalne povezave je predvsem sodelovanje in izmenjava poslovnih možnosti slovenskih podjetnikov po svetu. Cilj srečanja je bilo povezati slovenske gospodarske zbornice po svetu in podjetnike s pomembnimi gospodarskimi strukturami v Sloveniji. Tako so se sestanka med drugim udeležili izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger, direktor SPIRIT Slovenija Tomaž Kostanjevec ter vodja Sektorja za spodbujanje internacionalizacije pri SPIRIT Slovenija Mateja Jarc.

Srečanja so se udeležili predsedniki in člani slovenskih gospodarskih zbornic po svetu, in sicer Slovensko-avstralske gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenija-Brazilija (Slobraz), novoustanovljene Gospodarske zbornice Slovenija-Argentina, pa tudi predstavniki Slovenske globalne poslovne povezave, ki je v zadnjih dveh letih intenzivno povezovala uspešne slovenske podjetnike s podjetji po vsem svetu in tudi z matično domovino.  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je z vsemi organizacijami srečala tudi posamično, kjer je dobila širši vpogled v delovanje in aktivnost vsake organizacije. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter veleposlanika Republike Slovenije v Argentini in  slovenski veleposlanik v Braziliji.

Virtualno srečanje slovenskih poslovnežev v svetu. (Foto: Vlada RS)

Med idejami tudi predlog o formalizaciji tovrstnega sodelovanja
Srečanje je bilo idejno dinamično, saj so bile predstavljene že konkretne ideje, prav tako so zbrani predložili definiranje in formalizacijo tovrstnih povezovanj in sodelovanj, saj bi se s tem osnovali in postavili stabilni sistemski temelji za delo, obenem pa bi se omogočilo bolj poglobljeno sodelovanje.

Ko jih gledamo, se lahko od njih tudi učimo. Za to jim gre posebno priznanje, naša naloga pa je, da jim kar najbolj pomagamo, kar se le da, da jim pridemo nasproti, jih podpiramo in jih na ta način tudi povezujemo z matično domovino Slovenijo,”  je prepričana ministrica dr. Helena Jaklitsch.

Značilnost slovenskih podjetij  po svetu je, da so večinoma nastala kot družinska podjetja, s časom pa prerasla v velike in pomembne gospodarske subjekte v regiji, kjer delujejo. Povezovanje z uspešnimi poslovneži slovenskega rodu, ki delujejo v tujini, je ogromen potencial za vzajemno krepitev in uveljavljanje slovenskih podjetij doma in na mednarodnem trgu. Vredno je omeniti pomembnost medsebojnega sodelovanja v smislu globalnega gospodarstva, saj so kontakti slovenskega na oddaljenih trgih še kako dragoceni zaradi poznavanja lokalnih trgov in zakonodaje države, v kateri poslujejo.

Tanja Brkić