fbpx

Mojca Škrinjar: Vsi otroci morajo imeti enake možnosti za dobro življenje

Mojca Škrinjar.

V nabito polni dvorani Sv. Vida v Šentvidu je v začetku tedna potekalo zanimivo predavanje dr. Štuheca o dejavnem kristjanu.

Ločitev med posvetnim in cerkvenim je posledica Kristusovega nauka in razlikuje krščansko cerkev od mnogih drugih religioznih skupnosti in daje priložnost za vsakokratno preseganje samega sebe ter duhovno rast. Hkrati ne omejuje kristjanovega dejavnega družbenega življenja, ki zahteva oznanjevanje in dobrodelnost.

Foto: utrip-ljubljane.si

Kardeljev izgon dobrodelnih organizacij in dobrodelnih kristjanov je bil edinstven v tedanji komunistični Jugoslaviji; slovenski redovniki in nune so svoje dobrodelno poslanstvo, denimo, lahko uresničevali v Bosni, Srbiji, na Kosovu in v Makedoniji, ne pa v Sloveniji. Tudi zato, ker ta misel solidarnosti in sočutja ni bila razvita, danes Slovenci večinoma premalo pozornosti posvečamo problemom okrog sebe, politike ne dojemamo kot služenje drugim, temveč kot nekaj slabega, je povedal. Zato je resnica zanemarjena, mnogi ljudje pa v stiski.

Dr. Štuhec je opozoril tudi na problem mladih, ki odhajajo v tujino in si ne morejo ustvariti družine v Sloveniji, in tudi mladih, ki ostajajo v Sloveniji. Tudi župnija Šentvid beleži več pokopov kot krstov letno. Predavanje dr. Ivana Štuheca nas je globoko ganilo in nam dalo misliti.

Več na utrip-ljubljane.si …

Mojca Škrinjar