Na Gorenjskem zagotavljanje dostopnosti in sanacija, na Koroški Beli alarm za plaz

Narasla reka Kokra v okolici Kranja (Foto: STA)

Po petkovih poplavah je današnja noč na Gorenjskem minila mirneje, razen za prebivalce Koroške Bele, ki jih je zaradi plazu zbudil alarm. Povsod po regiji se narasle vode umikajo, tako bo danes poudarek na čiščenju objektov in na zagotovitvi dostopa do še odrezanih zaselkov, ponovno pa je možen dostop do Poljanske doline.

Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, se je ponoči na Koroški Beli sprožil sistem javnega alarmiranja, saj je bilo zaznano plazenje na plazu Urbas. Prebivalci so se z območja umaknili, vendar se nekateri že vračajo nazaj domov.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Jesenice Igor Arh je za STA pojasnil, da se je sprožil alarm na zgornjih zankah plazu Urbas, pri čimer njihove ekipe še preverjajo, kaj natančno se dogaja na plazu. “Glede na situacijo smo se odločili, da so prebivalci Koroške Bele preko dneva, ko lažje spremljajo dogajanje, lahko na svojih domovih, preko noči pa bo razglašena evakuacija,” je povedal Arh in dodal, da se bodo ljudje lahko namestili v Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice, kjer jim bodo v telovadnici zagotovili prenočišča.

Arh ob tem opozarja krajane, naj bodo pozorni na morebitne spremembe in navodila pristojnih ter na ne hodijo opazovat dogajanja na plaz in naj se izogibajo nevarnim mestom. S plazovi se bodo danes ukvarjale intervencijske službe tudi drugod po Gorenjskem, kjer so se narasle vode že umaknile. “Sedaj bomo počasi prišli v fazo izčrpavanja vode, čiščenja in sanacije stanovanjskih objektov, da bodo ti primerni za življenje,” je povedal Šmid in ocenil, da jih čaka še dan ali dva dela.

Ljudje, katerih objekti niso primerni za bivanje, so se nastanili pri sorodnikih. Marsikje na širšem škofjeloškem območju pa se gasilci do posameznih zaselkov in hiš še niso uspeli prebiti, je pa s prebivalci vzpostavljena komunikacija, je povedal Šmid in zagotovil, da nihče ni ogrožen. Poveljnik Gasilskega poveljstva Škofja Loka Tomaž Ažbe je izpostavil, da so imeli ponoči kar srečo z vremenom, danes pa jih čaka nadaljevanje dela od petka. Po občini je na terenu 125 gasilcev, na delu so tudi loška komunala in civilna zaščita, vključili so tudi gorsko reševalno službo. “Smo v polnem pogonu. Dela bodo danes potekala še cel dan. Nadaljevali bomo s takim tempom kot včeraj,” je zagotovil.

Pojasnil je, da je voda upadla, odvija se prečrpavanje vode iz objektov, stekli pa bodo tudi ogledi objektov zaradi nevarnosti zemeljskih plazov. Nadaljevali bodo tudi s prebijanjem do nekaterih območij, zlasti posameznih dolin in grap, do katerih v petek zaradi neprevoznosti cest niso mogli priti. Tako bodo zagotovili ustrezno oskrbo tudi tamkajšnjim prebivalcem.

Šmid je kot ključno izpostavil, da je ponovno vzpostavljena cestna povezana med Škofjo Loko in Poljansko dolino. Most pri Brodeh je sicer poškodovan in zaprt, vendar pa je urejen obvoz po lokalni cesti Zminec-Brode-Gabrk.

Sara Kovač