fbpx

Na Mali gori obeležili prvi spopad tigrovcev proti okupatorju, medtem ko so komunisti takrat z njim še sodelovali!

V nedeljo je na Mali gori pri Ribnici potekala slovesnost v spomin na prvi spopad z okupatorjem na slovenskem ozemlju, ki je potekal 13. maja 1941 na Mali gori in velja za prvo bitko z okupatorjem na slovenskem ozemlju po okupaciji Jugoslavije 6. aprila 1941. V tem času so bili komunisti še zavezniki nacistov, 27. april pa so si izmislili, da bi prikrili kolaboracijo.

Slovesnost se je začela z bogoslužjem ob 16. uri in se nato nadaljevala uro kasneje s spominsko svečanostjo ob obeležju TIGR  pri nekdanji Lovšinovi koči, kjer je potekal spopad 13. maja 1941.

Zbrane je v pozdravnem govoru najprej nagovoril župan občine Ribnica Jože Levstek, nato pa je Borut Rutar, proučevalec TIGR-a in avtor knjige Mala gora, opisal zgodovinski pomen spopada na Mali gori.

Govorni del pa je zaključil Milan Gregorič iz Tinjana pri Škofijah, ki je podal aktualno zgodbo z naslovom Bridka usoda Tigra med drugo svetovno vojno in po njej. Pri  spominski plošči je častni vod Slovenske vojske izkazal čast in spomin na TIGR s položitvijo venca.

V kulturnem programu smo prisluhnili literarnim odlomkom Toneta Kuntnerja in tekstom Ivana Cankarja iz knjige Zamrznjena pomlad, katere je podal dramski igralec Bine Matoh. Z glasbenim nastopom pa sta udeležence pozdravila moški pevski zbor iz Ambrusa in duhovniški oktet Oremus, ki je zapel tudi pri sv. maši.

Celoten članek z galerijo fotografij si lahko ogledate na portalu primorska24.si.