Na Mali gori obeležili prvi spopad tigrovcev proti okupatorju, medtem ko so komunisti takrat z njim še sodelovali!

V nedeljo je na Mali gori pri Ribnici potekala slovesnost v spomin na prvi spopad z okupatorjem na slovenskem ozemlju, ki je potekal 13. maja 1941 na Mali gori in velja za prvo bitko z okupatorjem na slovenskem ozemlju po okupaciji Jugoslavije 6. aprila 1941. V tem času so bili komunisti še zavezniki nacistov, 27. april pa so si izmislili, da bi prikrili kolaboracijo.

Slovesnost se je začela z bogoslužjem ob 16. uri in se nato nadaljevala uro kasneje s spominsko svečanostjo ob obeležju TIGR  pri nekdanji Lovšinovi koči, kjer je potekal spopad 13. maja 1941.

Zbrane je v pozdravnem govoru najprej nagovoril župan občine Ribnica Jože Levstek, nato pa je Borut Rutar, proučevalec TIGR-a in avtor knjige Mala gora, opisal zgodovinski pomen spopada na Mali gori.

Govorni del pa je zaključil Milan Gregorič iz Tinjana pri Škofijah, ki je podal aktualno zgodbo z naslovom Bridka usoda Tigra med drugo svetovno vojno in po njej. Pri  spominski plošči je častni vod Slovenske vojske izkazal čast in spomin na TIGR s položitvijo venca.

V kulturnem programu smo prisluhnili literarnim odlomkom Toneta Kuntnerja in tekstom Ivana Cankarja iz knjige Zamrznjena pomlad, katere je podal dramski igralec Bine Matoh. Z glasbenim nastopom pa sta udeležence pozdravila moški pevski zbor iz Ambrusa in duhovniški oktet Oremus, ki je zapel tudi pri sv. maši.

Celoten članek z galerijo fotografij si lahko ogledate na portalu primorska24.si.

 • xtc

  Ja boleče resnice dohitevajo lažnive levake.

 • Miran

  Desnaki so bili takrat z Italjani, in tako kot ponavadi delali proti svojemu narodu.

  • plavi-mil

   Veš Italijani v Ribniški dolini sploh niso bili slabi, niso KRADLI domačinom, otrokom so še kaj dali, niti niso požigali in ubijali vsepovprek, kot gošarji po vojni

   • sloven

    za izdajalce je vsak okupator boljsi kot domaci clovek daj ze dojami da 90% borcev za svobodo ni brigalo kaj je komunizem temvec so sli v boj za osvoboditev domovine in niso razmisljali kateri okupator je boljsi ker v vsakem primeru je okupator

  • pajot

   Z Italijani in njihovimi topovi so tvoji partizanci napadli domobransko postojanko na Turjaku.

 • Hun

  spet ena od mnogih manipulacij za futranje fanaticnih odvisnezev jansisticne sekte

  • Clemen J.

   Ne samo dejstva, zdej pa ti spet povej zgodovinar kako je bilo! Spet pameten?!?

   • Hun

    kaj so dejstva, da je TIGRovce izdal rojak

    • Slovenec 33

     Ni bil rojak ampak komunist.

     • Hun

      prosm za link kje pise da je bil komunist

 • Matija

  Edini zavezniki okupatorjev so bili domače izdajalske kolaborantske riti, preverjeno in dokazano.

 • Slovenec 33

  Zakaj ne napišete vsega.
  Tigovce je Italijanom na Mali gori izdal predvojni komunist (oglej si prilogo), ki je za to izdajo za nagrado kasneje postal komandir partizanske ribniške čete.
  Tudi ta dogodek dokazuje, da so verski blazneži izvajali genocid nad slovenskimi rodoljubi ves čas in ne samo po koncu vojne.
  Blejanje potomcev teh verskih blaznežev in topoumnih produktov usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma v komentarjih ne more izbrisati njihovih podlih zločinov.
  Napolnili so več kot 600 morišč s slovenskimi rodoljubi in na koncu vojne so partizani omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel, ki še ni končana.

  http://www.rtvslo.si/blog/tatjana-malec/kdo-je-tigrovce-na-mali-gori-nad-ribnico-izdal-fasistom/100554

 • Clemen J.

  Poklon Slovenskim borcem ki so se borili proti krvoločnemu komunističnemu režimu.

 • Hribouc

  In?
  Tigrovce na Mali gori je herojsko izdal Italijanom Slovenec, komunist in bandit, kasnejši partizanski komandant-tako je povedal javnosti pred par leti njegov lastni, torej velepošteni sin !
  In?
  Dan upora proti okupatorju bo drhal brez glave še naprej praznovala na dan , 27.April 1941, ko se ni zgodilo nič, oziroma so naredili PIF – protizahodno društvo, protiimperialistično društvo, ko so bili komunisti v isti sapi pod isto marelo z okupatorskimi Hitlerjevimi nacisti !
  ————————————
  Ta narod resnično ne zasluži, da ima svojo državo in si ne zasluži lastnega obstoja, temveč drastični in apokaliptični propad!

 • Caetano

  Dobro se je spominjati domoljubov, ki so se borili proti okupatorju in ne za komunisticni totalirarni rezim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!