Na protestu Rešimo Slovenijo tudi zahteve za 3. razvojno os

Foto: e-Koroška

10. oktober nosimo Korošci v spominu kot dan, ko smo skoraj pred sto leti na plebiscitu izgubili velik del Koroške. Letošnji 10. oktober pa bo tudi datum, ko se bodo v Ljubljani na protestu Rešimo Slovenijo zbrali ljudje iz vse Slovenije. 10. oktobra 1920 je Slovenija izgubila enega najlepših delov svojega ozemlja, tokratni protest pa bo opozorilo, da je v Sloveniji nekaj zelo narobe, ena od zahtev protesta, ki se posebej nanaša na Koroško, pa je tudi 3. razvojna os.

Pobudo za ta protest je dal Franc Kangler, nekdanji poslanec in mariborski župan, danes pa državni svetnik, ki ga je ujezilo dejstvo, da je sodišče izbrisalo dolg družini Janković v višini 29 milijonov. To je bil le povod, razlogi so seveda veliko obsežnejši. Kangler je posnel video, ki je dosegel velik odmev, samo na Facebooku je prejel več kot 4200 všečkov, več kot 7500 delitev in do sedaj več kot 322 tisoč ogledov. Opozoril je na prvorazrednost in drugorazrednost slovenskih državljanov in pozval, da se je temu treba upreti. Sicer pa je Kangler s strani slovenskega sodstva skoraj toliko preganjana politična oseba kot Janez Janša in kot je v svojem videu dejal Kangler, za 500 evrov, ki jih je iz svojega žepa nakazal svoji hčerki, je bil kar osemkrat na sodišču, na drugi strani pa nekaterim sodna veja oblasti brez sramu odpiše dolg v višini 29 milijonov evrov.

Med 15 zahtevami prihajajočega protesta je tudi zahteva za izgradnjo 3. razvojne osi kot absolutne prioritete pri gradnji infrastrukture v Sloveniji. Na to cestno povezavo Korošci čakamo že desetletja, nikoli pa ta povezava ni bila prioriteta za slovensko državo. Najprej je bila prioriteta avtocestni križ, nato drugi železniški tir in karavanški predor, spodobna cesta na Koroško pa je bila vselej odrinjena. Pritisk različnih civilnih pobud je lahko za ta projekt samo koristen.

Po vzoru francoskih protestnikov in gibanja rumenih jopičev proti vladi Emanuela Macrona bodo protestniki tudi v Ljubljani nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo, kot je tudi ime civilni iniciativi, ki organizira ta protest. Sodelovanje na ljubljanskem Prešernovem trgu pa je že napovedalo 14 političnih strank in civilnih iniciativ.

Zahteve civilne iniciative Rešimo Slovenijo:

Program protestnega shoda Rešimo Slovenijo se bo 10. oktobra začel ob 16. uri na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopili glasbeniki, pevci, folklorne skupine, osrednji del progama pa bo pred Prešernovim spomenikom ob 17. uri, kjer bo nastopila tudi skupina Pepel in kri ter Alfi Nipič s svojimi muzikanti. Iz vse Slovenije bodo organizirani tudi avtobusni prevozi, tudi s Koroške, od koder bo avtobus peljal od Radelj ob Dravi preko Dravograda do Raven in od tam proti Slovenj Gradcu in dalje proti Ljubljani.

e-Koroška

 • Kapodistrias

  Vsi pošteni Slovenci 10. oktobra v Ljubljano. Predolgo smo molčali!

  • janko

   TAKO JE! PREDOLGO SMO MOLČALI!
   KDOR JEZIKA ŠPARA, KRUHA STRADA! To je naš star slovenski pregovor, ki še kako drži!
   Če nič drugega, bodo razni gangsterji vsaj videli, da nas boli, ker predstavniki ljudstva, ki smo jih izvolili, nimajo enakih vatlov za vse ljudi! Pa bi morali biti. In da je dovolj nesramnega frokanja z milijoni in milijardami!

 • Kapodistrias

  Predlog civilni iniciativi Rešimo Slovenijo:
  zahteva 16: Ukinitev obveznega RTV prispevka!

 • Ani Bidar

  Če bi se ljudje zavedali kaj se dogaja, bi šli protestirati pred vlado na Gregorčičevo in zahtevali takojšen odstop kompletnega političnega vrha in razpustitev parlamenta. Tako se gre pa Janša en protest z mašo. Svoje romarje naj pelje na Brezje. Poleg tega je pred Prešernovem kipom lokacija neprimerna že z vidika varovanja. Gregorčičevo ulico pred vlado se da učinkovito zavarovati z varnostniki pred izgredniki. Ne vem komu je padlo na pamet, da se protestira pred Prešernom, on ni prav nič kriv za to stanje!

  • etrusk

   Se strinjam z vami-Maše ne bodo naredile NIč

   • janko

    Ničesar boljšega ni kot imeti mašo!
    To je res prava stvar! Z iskrenostjo, dobronamernostjo, poprositi Nebesa za pomoč za dobro naroda in domovine!

  • Artur

   Kako gre to že pri oportunistični desnosredinski kamarilji ? “Cilj teme, da prođe vreme” Kjer bo pač bo pa kakor bo, bo. “Bolje išta nego ništa”.

  • janko

   Ančka, samo pridi, samo pridi, čim več nas mora biti! Se bomo potrudili in si izmenjali lepe, vzpodbudne in tople besede.

 • IZBIRA

  Me zanima kako bo to prenašano in komentirano na javni RTV in kako bo na to odzval Poklukar? Pa kaj porečejo razni kulturnik, v ZZB, influencerji in ostali komunistični flanceserji?

  • samurai

   Meni pa se vrača spomin na Kotnikovo……..tisti z nagobčnikom and & …..

   • IZBIRA

    Smo v krempljih Orwelovskih živali.

 • janko

  VSI, V LJUBLJANO!
  VZEMIMO SI ČAS, POTRUDIMO SE, ŽRTVUJMO TA DAN!
  GRE SE ZA NAŠO USODO, ZA USODO SLOVENSKEGA NARODA, DOMOVINE SLOVENIJE – DA BI JO ŠE IMELI IN UŽIVALI VSAJ NAŠI ZANAMCI!
  DOBIMO SE V LJUBLJANI! VSI, VELIKI IN MALI, MLADI IN MANJ MLADI, MOŽJE IN LEPŠE POLOVICE, VSI! POTRUDIMO SE!

 • janko

  Dajmo komentirat tule. Pripravimo se in pozanimajmo se za ta dan.
  VSI V LJUBLJANO 10. OKTOBRA!
  VZEMIMO SI ČAS, POTRUDIMO SE, ŽRTVUJMO TA DAN!
  GRE SE ZA NAŠO USODO, ZA USODO SLOVENSKEGA NARODA, DOMOVINE SLOVENIJE – DA BI JO ŠE IMELI IN UŽIVALI VSAJ NAŠI ZANAMCI!

 • SlumdogGodzilla

  1. Stop marksistični kabali in njeni podveji Sionistični kabali

  2. Stop Sionistični nastavljeni opoziciji, ki stoji z Edomom in neizvoljenemu Šarcu nonšalatno prepusti oblast ko se to od nje zahteva

  3. Mislim da smo kr na konju če rešimo ena in dva in odstavimo stare KP starulje. Saj na Islandiji so tudi lahko uvedli spremembe, ne vem zakaj samo Slovenec misli, da se marksizem lahko reši le z vojno, res da so srbski masoni tu že 100 let ampak to se da preuredit z enostavno efektivno pravoljudsko politiko

  4, Točka 4 ni potrebna, marksistični sistem je treba odtstavit, uvest majhen UTD za socialno mrežo, uničit pokojnino, zavarovanje, uvest nekrščansko avtomatsko Desetino kot edini davek, uvest banko kot servis ki izdaja kredite brez obresti za človekove potrebe, ne materialne dobrine, konec, to je to.

 • črnaovca

  Kangler oprost sem bil tvoj podpornik a ko sem videl tisto o tretji razvojni osi sem začel upati da te čim prej zaprejo. Ja tretjo razvojno os naj začno graditi na Koroškem kjer je vse pripravljeno a kljub obljubam nočejo začeti. Si se kdaj vprašal za kaj in če misliš v svojih protestih podpirati skorupirani velejski lobi ti žal ne morem žleti nič dobrega

  • janko

   Kaj bluziš? Tretja razvojna os je NUJNA! Groza je ta stara cesta, že davno bi morala tu biti avtocesta! Če bi izvedli lustracijo 91. leta, bi se že 20 let furali po avtocesti iz Avstrije mimo Slovenj Gradca in tovarne Gorenje do Ljubljane.

   • črnaovca

    Na sedmino te tudi vabil ne bom ker to nekaj stane in ti nič ne razumeš, napisal sem da bi lahko bil del tretje razvojne osi od Dravograda do Veleja že zdavnaj zgrajen če ne bi zaviral velejski lobi ki vidi samo svoje koristi in sedaj bi radi imeli še sedež neke kvazi pokrajine da bi še tam sesali.

    • janko

     A tako, no potem pa tako OK. Ampak sedmina je pa ja stara lepa navada, da se po pogrebu vsi pogrebci udeležijo večerje ob rujni kapljici v vaški gostilni “Pri veseli trugi”, a ne? Saj evrov ne moreš odnest s seboj k Sv. Petru.

 • Mitja Mazini

  Gotof je 2.

 • MOSTISCAR

  Kangler najnovejši Janšev v … leznik!

  • janko

   Lep izkaz samega sebe si daješ – taki ste komyji, se ve.

   • MOSTISCAR

    Nisem k…., sem navaden državljan, nikoli v ZK, mi pa res ni blizu desna zdraharska opcija.

 • jefferson 55

  Lopov Kangler bo protestiral proti lopovu Jankoviču.

  Ampak naučil se pa ta Kangler ni nič. Vun so ga nesli iz občine, vun so ga nesli z zadnjih volitev, zgleda, da ga bodo morali “vun nest” še Ljubljančani.

 • Skrajno Desni

  Ne bom se udeležil nikjer ni zapisano, čefurske županske lopove v arest, z ustavo prepovedano vodenje kakršnekoli državne funkcije čefurjem, samo dva mandata bilo katerega poslanca politika ne da svoje riti glancajo celo življenje v parlamentu in vladi, notri pridejo smrkavci ven jih nosijo z nogami naprej, zgornji spisek je navadna farsa nič oprijemljivega smo nadaljevanje sranja.

 • janko

  Nova, pišite, seznanjajte, vabite, pojasnjujte – z vsem v zvezi s shodom desetega!!
  Vsi se dobimo tisti četrtek v LJ, vsi!!
  Dovolj in preveč je levičarskega uničevanja!

 • Vojteh Dovč

  Vsi trije so že bili v vladi ali pa so notri pa niso nič naredili, nevem kaj zdaj lajajo.

  Enih par točk je sicer na mestu, ampak pretežno je zadeva fašistoidno populistična, predvsem pa za njo stojijo politikantje ki imajo sami ogromno masla na glavi. Kangler, Janša in Podobnik naj nas rešijo korupcije???