Narodni svet koroških Slovencev ob 100-letnici podpisa senžermenske pogodbe: Avstrija bi morala preveriti in udejaniti vsa določila zaščite manjšine

100 let po podpisu senžermenske mirovne pogodbe in leto pred 100-letnico plebiscita na Koroškem bi morala Republiki Avstriji biti plemenita naloga, da preveri vsa določila manjšinske zaščite in udejani morebitna odprta zakonska zaščitna določila,” sporoča Narodni svet koroških Slovencev.

Pred 100 leti, 10. septembra 1919, so Avstrija in zmagovalne sile antante v gradu Saint-Germain blizu Pariza podpisale senžermensko mirovno pogodbo. Čeprav gre predvsem za mirovno pogodbo, je vsebovala tudi obsežne določbe za zaščito jezikovnih ali verskih manjšin. Tako mirovna pogodba nasprotuje vsakemu zapostavljanju, govori o sprejemu manjšinskih članov na javne funkcije in v različne poklicne in zaposlitvene dejavnosti.

Sto let po podpisu senžermenske mirovne pogodbe le – ta še vedno ni docela udejanjena, čeprav je zapisana v ustavnem rangu. Vsebuje pa mnogo nastavkov za temeljito in več kot potrebno reformo Zakona o narodnih skupnostih. “100 let po podpisu senžermenske mirovne pogodbe in leto pred 100-letnico plebiscita na Koroškem bi morala Republiki Avstriji biti plemenita naloga, da preveri vsa določila manjšinske zaščite in udejani morebitna odprta zakonska zaščitna določila,” še sporoča Narodni svet koroških Slovencev.

Peter Truden

 

 • Anton

  preden obtožimo Dunaj glede , se moramo vprašati, kje je bila pa podpora Ljubljane do koroških zamejcev vsa ta leta. Palica ima ima najbrž dva konca, kajne?

  sarkazem press

  • Steiermark

   Vsi pa pozabljate, da so se Korošci zavestno i n svobodno odločili za svojo matično domovino, Avstrijo, kar pa je nam Štajerccem bilo preprečeno….. Glede na današnjo situacijo, bi se tudi Kranjci , ki so nas Štajerce okupirali, sami odločili za “matično domovino Avstrijo”

   • Okra tatoo

    Rezultat plebiscita je bil za Nemce ugoden. Za Slovenski živelj pa katastrofa. Zato mora biti vsakemu Slovencu jasno, kam ta tvoja smer vodi. Sedaj ko ni več Habsov bi se pa Avstrija že lahko demokratizirala. V to štejem tudi za obe strani enako obravnavo zgodovine. Jaz s tem nimam problemov. Na Nemškem, govorim Nemško in pri obravnavi in pogovoru o zgodovinskih dogodkih z Nemci nimam težav. Imam jih pa z Nemško govorečimi Avstrijci. Imajo svojo podnemško nacionalistično različico vseh dogodkov, ki ji lahko rečem potvorba.

    • Steiermark

     Če nimaš “s tem” problemov, potem pa mi prosim povej, kako je bil za Nemce rezultat plebiscita ugoden, ko pa so jugomaistrovi okupatorji , na Štajerskem, prepovedali plebiscit, ker so se zavedali, da je pogorel že pred plebiscitom? Ob svojih “polresnicah” zavajaš in ne priznavaš pravice nam, ki smo predstavljali , na štajerskem , od 85, do 95 % prebivalstva, do priznavanja naših pravic, do našega jezika in naše kulture! Mi, Štajerci smo doživeli zgoddovinsko krivico, kot Južni Tirolci, ko so nam odrekli pravico do pripadnosti matični domovini Avstriji! In to kar govoriš ti, je navadno zavajanje in spodbujanje sovraštva do nepriznane nemške manjšine, v Sloveniji……

     • Okra tatoo

      Kdaj pa je bilo nemško govorečih 85% do 95%? V katerem popisu? Haider živi? Plebiscit je bil za Nemce ugoden, ker so s svojo diplomacijo pač dosegli, da je bilo plebiscitno vprašanje tako zastavljeno, kot je bilo in po neumnosti predstavnikov takratne SHS, ker so hoteli preveč in se niso zadovoljili s plebiscitom južno od Drave, temveč so vztrajali na dodatnih ozemljih. Zgodovinsko je bilo prebivalstvo južno od Drave vedno večinsko Slovensko, predvsem po podeželju. To velja tudi za Kranjsko. V mestih so govorili Nemško in Slovensko, oba jezika, po vaseh pa samo Slovensko. Veliko je prispevala k negativnemu izidu za Slovence tudi propaganda. Tako Srbije, ker so se s tajnimi določili že dogovorili o meji, tako Avstrije, ki si je zadala nalogo to ponemčiti. Žal so bila mesta na Koroškem jeziček na tehtnici. Jaz ne spodbujam ničesar. To so dejstva. Nemška manjšina pa naj se kar prizna. Jaz sem prvi za to. Ker bo država Slovenija morala priznati kot svoj grb tudi mojega Krainburškega po mestu Krainiburg, po Husitih, ki so ustvarili to državo iz neke Windisch spakedranščine, zdaj Kranj oz. Luxemburškega, ki mu po krivici pravijo domobranski.

     • freedomfighter

      Hvala bogu si en pameten ne pa ta zmesana steiermark ki govori samo slabo o slovenskem narodu

     • Steiermark

      Ne poznam načina, s katerim bi nerazgledanim in nepoučenim bedakom vtepla v glavo podatke, ki pač praznoglavim potomcem okupatorjev Štajerske, ne grejo dol – pretežko za prebavit!

     • Okra tatoo

      Zgodovinsko tudi Štajerska tudi pred navalom Turkov okoli leta 1500 ni bila pod Avstrijo, ne kot vojvodino in tudi ne v kakršnikoli obliki, kot tudi ne Koroška. Bila je pod Madžarskimi kralji, ki so jih Habsburgi z naraščajočo močjo in hkrati s tem, da so Turki prodrli do Bratislave, počasi z zvijačo in silo odstranila. Mogoče ti je najbolj znan kralj Matjaž, ki spi pod goro Peco, Matijas Hunyadi, nečak tistega Hunyadija, ki je ubil zadnjega Celjskega grofa, zaradi izdaje, ker je paktiral s Turki pri obrambi Beograda. Njegovo prijateljstvo s Turki, tako kot ostalih celjskih grofov, ne knezov, je upodobljeno tudi na starih slikah njihovih porok in tudi prav zaradi tega prijateljstva je Herman lahko večkrat posredoval pri izpustitvi Sigismunda. Avstrijci po prodoru Turkov in tudi s paktiranjem s Turki, na tleh Štajerske sistematično odstranjujejo slovenski živelj in naseljujejo svoje, potem ko so si deželo prisvojili, tako kot Kranjsko in Goriško. S ponaredki, umori in izsiljevanjem. Pač bili so katoliška dinastija za razliko od konkurentov in so lahko neomejeno morili… Kdo je koga zdaj okupiral? Tja nekje do leta 1750 so bili Slovenci poseljeni tja nekje do Mure. Zapelji se malo gor do Judenburga in malo poglej imena ali pa obišči kakšen star britof in preberi nagrobnike. Bumbar.

     • Steiermark

      Bumbarju – telebanu pač ni mogoče dopovedati, da je bilo v tistem času na mariborskem območju štajerske, 85 % nemških štajerce, na ptujskem 95 in pravtoliko na celjskem…. Vse te podatke boš našel pravtako na spletu in so verodostojni, za razliko od tvojega topoglavega nakladanja! In mi Štajerci, v glavnem nismo nikoli bili podložni celjskim srboljubskim grofom! Ko se že toliko na svoje sorodne duše – srbe in turke obešaš, naj te spomim, da Štajerska nikoli ni bila pod turško okupacijo ampak so ozemlja samo prehajali! Pa še to, naj te opozorim, da je bila moja teta v 5. kolenu, nadvojvodinja (imena nebom omenjala), in je njenih potomcev, danes,več kot tisoč, nobeden od njih nikoli ni znal slovensko, ker se je na našem štajerskem področju, v večini govorilo nemško! Seveda , velikemu teroristu, kot je bil maister, to ni pasalo, popeljal nas je v srbske kremplje med pravtakšne divjake, ki nam danes, prav po njegovi zaslugi, obvladujejo in uničujejo celo Slovenijo, ne samo deželo Štajersko! Verjetno si nemoreš kaj, da nebi ugovarjal, saj verjetno, po tvojih postih sodeč, spaddaš med njih, enega imamo v mariboru in je ludožerec, čeprav je samo prste ter grize po prsih…..

     • Okra tatoo

      Kaj pa dedovanje Ptujske dediščine, Ptuja, Varaždina in okolice. Zakaj se mesta imenujejo po Slovencih, kot na primer Slovenska Bistrica., kjer so bili Slovenci v večini. Okoli Ptuja so pa sama Turška imena. Ajda je Turško žito. Heljda ali Hajda-ajda, Hajdina in podobno. Štajerskega ozemlja Turki niso samo prehajali, ker so kot protiturška obramba tudi na Štajerskem in Koroškem Tabori. in Taborske cerkve. Zgodovina Habsov je ena sama katoliška potvorba. To dokazujejo jezuitske cerkve in sežigi inkanabul. Določene knjige so bile od leta 1500 prepovedane tudi več stoletij. Razni nadvojvode so pa imeli ogromno nezakonskih otrok. Če si testirala svojo DNK, in jo primerjala, zato še nisi modre krvi, ker nimaš ne priznanega grba in nisi vpisana v noben viteški red. Jaz pa sem lahko takoj v Nemškega in še nekaj drugih. Tako kot je za moj rod že pravilno ugotovil nemški zgodovinar Šchiffrer, ki je za nemški viteški red v 19. stol. raziskoval izvor plemiških družin na slovenskem. Mi smo preživeli, ker so bili moji predniki vedno z svojimi ljudmi.in so se premoženju odpovedali. Bili pa so tudi od tvojih tudi pokradeni. Tajna policija je že takrat delala svoje. Ti si lahko le nezakonska. Jaz pa sem zakoniti potomec in to višje kot ti. In moj genom nosi v tej Evropi malo ljudi, prihaja pa s severa Evrope. Vikinška kri. Vendar imam samo jaz določen grb, katerega del lahko vidiš na ščitu. Moji so pristali tukaj zaradi papeškega izobčenja in pobojev versko nezaželenih. In so po svojem bivanju med slovanskimi prebivalci tudi izumili slovenstvo in ga z ogromnimi denarnimi sredstvi tudi tajno podpirali. Seveda ste jih Habsi iskali. vendar dolgo zaman. Moj rod je na tem ozemlju dal veliko častnih in izobraženih. Tudi danes bi te začudilo, s kom vse smo v rodu.

      Takrat Turška vojska ni prehajala ozemlja samo kot oboroženi hitri oddelki, temveč so potovali z vsem sorodstvom kar so ga imeli in napadali manjše kraje zaradi nabiranja sužnjev in plenjenja. Znani so zapisi, seveda, kar jih niste Habsi sežgali, kjer je v samo v enem pohodu na Koroško preko Štajerske sodelovalo cca. 100000 konjenikov in so vodili s sabo vodili s sabo ogromno naših ljudi.

      Še več jih je ob pomoči izdajalskih habsov prodiralo čež Vipavsko dolino po kopnem so Benetk, ki pa jih niso mogli zavzeti, ker niso imeli ladij in dovolj naprav za gradnjo mostu čez kanal. Benetke pa so oblegali najmanj trikrat po kopnem. to ogromno pove o razsežnostih in o velikosti potvorbe zgodovine. Mi imamo v Evropi najboljše gene in to govorijo naši športniki. Čeprav rovarite in delate vse, da nam ne bi uspelo. Žal ste se skozi stoletja popolnoma degenerirali, ker ste se množili samo med bratranci in sestričnami. Zato se vas prepozna po določenih telesnih značilnostih, oz hibah. na cesti bi te tako verjetno prepoznal.

     • Steiermark

      Kakšen bedak in nevedni natolcevalec si, kažeš s svojimi komenarji in svojimi razlagami ne veš pa, da so turki – trgovci prišli v Benetke, po vodi! Niso pa jih zasedli ampak samo trgovali, z Evropo! Seveda takrat, o tvojem “rodu” slovanov ne želim vedeti, ker si že ti tako zagoveden s svojimi izjavami, da bi se čudila, čeprav so morda, že pred turki (ki so ob svojih pohodih na Evropo, jemali tudi male dečke, ki so jih vzgojili v janičarje), tvoji predniki slovanski divjaki lomastili po našem, Štajerskem ozemlju ….. Nehaj se truditi z mano, ker te niti berem ne več, tvojih bedarij in natolcevalske jugozgodovine…. Po eni strani govoriš o slovanih, kot vaših prednikih, v isti sapi pa trdiš o svojih genih, da so nemški in vikinški! Ti ne kažeš svojih telesnih hib, ker ni tukaj tvoje fotografije , pač pa kažeš svojo duševno oz. mentalno hibo, ki se ji pravi zabitost. In, ali so se tvoji “visoko uvrščeni na germanski lestvici” razmnoževali samo med sabo, matere s sinovi, hčere z očeti…. da si tako prizadet? In jaz se ne mislim s tabo primerjati, še manj pa s tvojo “kasto” zlorabljenih turških izmečkov, v naši okupirani Sloveniji!

     • Okra tatoo

      Turki so nedvoumno po zgodovinskih virih, kar jih niste požgali okoli leta 1500 in pozneje, oblegali Benetke po kopnem. Turški trgovci v Benetkah niso arabski trgovci ali pa Bizantinski trgovci, pred prihodom Turkov. Takrat Štajerske še ni bilo, ker je bila do prihoda Turkov pod Madžarskimi kralji v okviru Nemškega kraljestva s sedežem v Nurenbergu. (Deutches Konig schloss) Grad, mestna trdnava nemškega kralja. Takrat so bili tudi vazalni kralji in kraljestva, tako kot je bil Avstrijski vojvoda na Avstrijskem, ne na našem ozemlju Štajerske, takrat vazal Madžarskega kralja. Npr. Sigismund, njegov bratranec Wenzel in podobno, je bil poleg tega, da je bil Češki kralj, tudi nemški nadvladar. Moji predniki so pa pripadali ločini krščanstva, ki ste jo potem Habsi pomorili, tudi zato, ker so bili odnosi med temi ljudmi mnogo bolj podobni današnjim. Duhovniki Husitov in predprotestantskih ločin, so se poročali in ženske so bile duhovnice. Seveda ste izprijeni Habsi potem to iztrebili. In ta vaša degeneriranost je postala pregovorna v celi Evropi. Ti kot Habs s Slovenijo nimaš nič, ker ni tvoj zgodovinski pojem. ti se lahko sklicuješ na neko Windischarsko preteklost s svojim Windisc grbom. To da ti danes kot ženska lahko pišeš tukaj, je velika zasluga tudi teh ljudi, ki se dolga stoletja niso pustili in so zelo trpeli. Poglej si Loški pasijon, ki ni od katoliške vere. Vprašaj tamkajšnje prebivalce in RKC. Temelj teh prebivalcev, tako kot večina v Sloveniji, taka Štajerski, kot Kranjski in Goriški, so Slovaški, Češki, Poljski Husiti in pregnani nemški predprotestanti, ki so se poslovenili. S Turki so pa zelo dobro sodelovali Habsi, celo z usklajenimi vpadi na to ozemlje, dokler si ga niso podredili.

     • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

      Je že res da je za kratek čas bila vojvodina štajerska pod madžarskim vojvodom, ampak nikoli ni bila uradno dela Ogrskega – predvsem ne v dualistični monarhiji, medem ko prekmurje pa je bilo.

     • Okra tatoo

      Ja pa bi ti to moral vedeti, tako kot vsak Slovenec izvor slovenske zastave. Celjski grofje, tako kot drugi fevdalci na Štajerskem, Koroškem in Kranjskem, so bili formalno pod Madžarskeega kralja. Najbolj znan iz zgodovine je Sigismund. Ki je pozneje postal Nemški kralj, torej nadkralj. V okviru kraljestva katerega je bilo večinoma celo slovensko narodno ozemlje. Deutches Reich. Ozemlje je segalo na našem današnjem teritoriju do Trsata nad Reko, ki je bil mejni grad, Labina, čez sredino Istre, s Trstom (Devinskim grofom, ki je bil samostojen), nazaj do Postojne in po hribih do sredine Baške grape. Goriška je bila tudi samostojna, tako kot vse žepne državice bivše Burgundije, po razdelitvi med tri Karlove sinove. res pa je, da po prevzemu madžarskega prestola od zadnjega Madžarskega kralja, s strani Habsov, to ozemlje upravno ponovno razdelijo, tako približno po mejah, kot to poznamo danes.

     • Okra tatoo

      No, pozabil sem Reko in otok Krk, ki je bil formalno pod Madžari, tako kot oba fevdalca, ki sta se tam dajala za prevlado, Frankopan in Celjan. Zrinjski pri tem niso igrali posebne vloge, čeprav tudi njih Madžari priznavajo za svoje.

     • Okra tatoo

      Velika Madžarska kraljevina je pa segala čez celotno Bosno do Jadrana (skupaj s fevdalci nižjega ranga), Vojvodine, Panonske nižine južno od Donave, s prestolnico Sekesfehervarjem, kjer se je te kralje kronalo. Budim in Pešta sta bila takrat nepomembna in na severu do samostojne Moravske kneževine, (ki je obsegala današnjo Šlezijo, Slovaško, pol današnje Češke na vzhodu in del današnje Madžarske na severu) in na vzhodu do Sedmograške in Vlaške v današnji Romuniji.

     • freedomfighter

      Ma briga nas…stajerska je slovenska ce ti kaj ni vsec se odseli v svojo ljubo avstrijo pa nehaj ze jamrati ker zgodovine s tem ne bos spremenila…pa take neumnosti da bi se kranjci danes odlocili da smo pod avstrijo raje zase obdrzi ker ne poznam nobenga potomca kranjcev kibi se strinjal s tabo…pa vsi slovenci od kopra do prekmurja slavimo maistra…

     • Perkele

      Najbolj bedno pri white trashu kot si ti je, da na slovenskih portalih pišeš v slovenščini, namesto da bi svoj obup delila z avstrijskimi sonarodnjaki. Sej niti nemško ne znaš, folk na družbenem dnu je ponavadi tam z razlogom, največkrat ker je prikrajšan v možganih.

     • Steiermark

      Balkanska smet, v Slovenščini pišem, po slovenskem portalu iz razloga, ker pač je takšnim, kot si ti, tudi razumevanje “slovenštine ” pretežko….Pa ne se trudit, na zemljevidu, najti Štajersko – mojo domovino, je pretežko zate, raje si dobro oglej pot do tvoje domovine……po kateri bodo sovražniki resnice in pravice, kot njihovi rodžaci 1991, bežali domov – v otačbino!

     • Perkele

      Haha, če bi imela IQ nad 70, bi svojo nemškutarsko guzico lahko prodajala v Avstriji, kot običajna bosanska čistilka, tako pa lahko samo jokaš, kako ti migranti kradejo službe. MMG, imena jezikov se pišejo z malo začetnico. Kako si končala osnovno šolo, vam je komunizem to omogočil s podkupovanjem?

     • Steiermark

      guziću, izgleda, da so te na balkanu grdo zlorabili, ter ti poškodovali še za tisti orešček velike balkanske možgane! Samo takšen duševni zblojenec lahko fantazira o vsem mogočem,in nadleguje drugačemisleče, kot to počneš ti, v zgornjem postu – revež! Poišči si pomoč – v tako hudih primerih, kot si ti, se le ta, dobi zastonj!

     • Perkele

      Bosanska čistilka je plačana, da čist avstrijsko govno, ti si tok propala, da bi lahko zastonj nate srali, pa ti še to ne uspe. Ja nič, tudi za pucanje se je treba angažirat, najt čistilni servis in naučit par besed tujega jezika. Nemogoča misija za nemškutarski white trash.

   • sloven

    Maticno domovino ha ha norost nima meja ane kokos

 • Andrej

  Slovenci sami sebe ne spoštujemo, pa naj nas drugi? Pogodbe se uresničujejo zato, ker je bilo tako sklenjeno, ne zaradi milosti nekoga. Če se SLO vladi fučka za Korošce, le zakaj bi to Avstriji očitali? Že sedaj so za njih storili več kot mi.

  • Steiermark

   Ali je kdo poskrbel za tistih, 85 % nas Štajercev, ki smo končali kot brezpravni narod, Štajerci – staroavstrijci, v vukoj…..ni v krempljih srbov, ki so pristali pri nas, potem, ko so jih avstrijci, po vseh zločinih – klanju in posilstvih, izgnali s svojega teritorija Koroške in ki nam za razliko od Korošcev ni bilo dovoljeno niti izvesti plebiscita, ker so se jugo maistrovci zavedali, da bi bili vsi proti okupaciji Štajerske, s strani balkanskih divjakov in debila maistra, ki nam je prinesel samo gorje – nihče normalen na Štajerskem se ni strinal, da bi /kljubtemu, da nihče ni dobro poznal teh divjakov/ ostal zunaj matične domovine Avstrije. In to se odraža vedno bolj, predvsem danes….

   • freedomfighter

    Maister eden najvecjih herojev slovenskega naroda…slovenci imamo pravico ziveti v skupni drzavi..ce sebe kot stajerka nimas za slovenko je to tvoj problem ne problem ostalih stajercev oz slovencev

    • Steiermark

     Ti, kot “slovenec” /v kar močno dvomim, ker zaudarjaš po balkanu/ imaš pravico živeti v “skupni državi”, vendar ne na Štajerskem, ki nima nič skupnega z okupatorji! In kdo so ti “štajerci”, ki si e želijo živeti skupaj s Štajerci (ne Kranjci – ki jih ti kar naprej mešaš med Štajerce in ki so edini pravi Slovenci).

     • freedomfighter

      A res…vecina stajercev ima rudolfa maistra za najvecjega stajerskega heroja…vecina prebivalcev stajerske se ima za slovence in so veseli da so del slovenije…ti se nimas niti za slovenko niti nisi vesela da si del slovenije…kaj potem delas na slovenskih tleh kher ze tisoc let govorimo slovenski jezik za katerega siti rekla da sploh ni jezik slovencev

     • Steiermark

      No, no, bolki, izdajaš se, da ne spadaš niti med Slovence, kajšele Štajerce. Da si pa vesel, da živiš v Sloveniji in na račun Slovencev, pa te razumem…. Ne kvakaj o zgodovini, niti Slovencev, kajšele Štajercev, ker pojma o pojmu nimaš! Sicer pa, si kratke pameti in interpretiraš moje odgovore po svoje, ker jih pač nisi sposoben razumeti.
      Povej še mi, kdaj sem rekla, da slovenski jezik ni jezik Slovencev? Tvoja pamet ti pa res ni v čast, še manj pa razgledanost, ki je nimaš in zaradi česar pač govoriš nesmisle, ki z realnostjo in našo zgodovino nima nobene zveze! Po turško, pač!

     • freedomfighter

      Stejerc res nisem ne vem kje si prisla do te ideje, slovenec sem pa v vseh pogledih od kulturnih do genetskih…tudi ne vem kje si prisla do ideje da zivim ba racun slovencev ker noben v moji druzini ne dela v javnem sektorju ampak ok ti imas sigurno kaksne posebne vire…o zgodovini slovencev vem pa najbrz vec kot ti sploh glede na to da imas ti za slovence le stajerce ceprav ne vem kako si prisla do te nore ideje…se glede slovenskega jezika…pred meseci si rekla da slovenscina sploh ni jezik slovencev ker smo germani in bi morali govoriti germanski jezik…slovenscina ni germanski jezik in nikoli ni bila upam da to ves…nesmisle najvecje govoris pa ti “ponosna” slovenka ki pravi da je rudolf maister debil…no zadnji stavek pove vse o tebi ljubezni do slovenije in slovenstva

     • Steiermark

      Kaj se toliko osiraš in obešaš na moje komentarje? Ali si ne želiš morda, raziskovati resnice , o vam srbom , naklonjenem maistru, ki je okupiral Štajersko, ki vam, niti srbom niti Slovencem ne pripada, tako kot tudi mi Štajerci ne! Kracaš o nekih idiotizmih in kaj sem jaz rekla in kaj ne, ne da bi sploh razumel to, kar sem jaz napisala! Tepec, najprej se seznani, dobro, kdo smo mi Štajerci in kdo so Slovenci – Kranjci! Slaboumnosti in laganja ti pa ne zmanjka

     • freedomfighter

      No evo sedaj si spet rekla da stajerci niste slovenci tako da ne vem kaj imava to debato…meni govoris da sem neki srb zato ker sem potomec kranjcev…kako naj ti clovek pomaga…vecina stajercev se ima za slovence…ne kranjce …SLOVENCE…a ti razumes da ne zivimo vec v srednjem veku in da so slovenci vsi od primorcev do dolenjcev in stajercev…ce se ti kot stajerka nimas za slovenko je to tvoj problem in ce imas vse ki niso stajerci za srbe pac samo pokazes svojo umsko bolezen…slovenci imamo vso pravico sstajerko steti za slovenijo iz vec razlogov…najpomembnejsi ker je mednarodno priznana za slovensko ozemlje in drugic ker se ima 90 procentov stajercev za slovence razen germanofilski psihopati to zanikate…pa kot sem rekel nekoc si mi rekla da je slovenscina germanski jezik tako da ce to mislis ti ni pomoci…slovenci govorimo slovenski jezik na tem teritoriju ze vec kot tisoc let tako da mi ne govorit kdo ima pravico kje ziveti…kot si rekla ti stajercev nimas za slovence tako da sploh ne vem kaj se ukvarjas s slovenskim narodom ce nisi del njega…najbrz se imas se za kaksno veliko patriotki ki voli sds ali pa dom…to bi bilo sele zabavno…zenska ki voli slovenske nacionaliste ceprav ni slovenka in trdi da smo slovenci okupator slovenije…kar je ze samo po sebi bolano…kot da bi rekel da sonemci okupirali nemcijo

     • Steiermark

      Smiliš se mi, kakšno balkansko teslo si, ko ne razumeš ničesar, še manj pa poznaš zgodovino, tako Slovencev, kot Štajercev (in dejstev o okupaciji Štajerske, s strani terorista maistra, s svojo srbsko bračo, katero so pred tem izgnali iz Koroške) ter si upaš debilno trditi, da so Slovenci samo 1000 let srednji Evropi, itd., ter zgodovinskih resnic in mešaš hruške in jabolke …. bogi bogi- S tabo pa res ne mislim izgubljati časa in energije, ker te jaz, kot balkanca , nemorem naučiti zgodovine in dejstev, ki se tičejo Štajerske in Štajercev – staroavstrijcev. Blokiran si!

     • freedomfighter

      Napisal sem vec kot tisoc let ceprav je to povsem.nepomembno…ti govoris take neumnosti da boli glava…trdis da kranjci nismo slovenci, trdis da stajerci niso slovenci, trdis da primorci niso slovenci…ja daj potem pa ze enkrat povej kdo sploh je slovenec…a sploh obstajamo…pa jaz nisem balkanec JAZ SEM SLOVENEC ki je ponosen na svoje korenine in na heroja maistra.ki je slovencem priboril velik del ozemlja…ce se nimas za slovenko je tvoj problem in ne problem ostalih slovencev ki jih tako rada ponizujes ceprav se za slovenski jezik trdis da ni nas ker bi morali govoriti nemsko…nekdo ki je proti zdruzitvi slovenskih pokrain ne more biti slovenec…ti si najbrz zelis da slovenija sploh nebi obstajala in bi bila stajerska del avstrije kjer bi se govorilo nemsko in zatiralo slovence in slovenski jezik…veckrat ko zalis maistra in slovence bolj si zbijas kredibilnost in kazes svoj anti slovenski obraz

     • sloven

      Lej saj ves ta baba je nora se zase ne ve kaj je misli da so stajerci narod ha ha. Pac babura sodi za stedilnik ne pa, da palamudi neumnosti. Pa da so avstrijci osvobodili korosko je tudi mocna.prvic koroska je bila vedno slobenska, avstrijci pa niso narod temvec po vecini nemci in slovenci.

 • Okra tatoo

  Avstrija bi udejanila vsa določila, k jih je dolžna izpolniti v trenutku. Nujen je udejaniti samo en pogoj. Uveljaviti pravico do nasledstva pri eni od držav zmagovalk II.sv. vojne, nad državo Avstrijo. Zdajle ob obisku Šarca v Rusiji je bila krasna priložnost. Je pa še en “catch”, pogoj, pred tem dejanjem. Odstraniti tančico s tajne daj dam, pogodbe nepriznane Demosove Slovenije s sosedo Avstrijo o priznanju in pogojih nadaljnega sodelovanja.

  • Okra tatoo

   V glavnem Avstrijci vas držijo za jajca.

   • Steiermark

    Ja, kdor jih ima, ga lahko tudi “držijo” zanje…..

 • Nata

  + + + + + + + za komentarje spodaj !!

  Prva dolžnost Slovenije je, da se pogovarja in dogovarja !!
  Ampak, kako le ?? Povsodi komunisti mešajo meglo in škodo delajo lastnemu narodu. Pripenjam en zanimiv članek. . . . . .
  https://www.casnik.si/odprta-meja-pod-rdeco-zvezdo/

 • RATATA

  Eh, koliko tega in obega se je zgodilo po tej mirovni pogodbi….
  – plebiscit z odločitvijo za svojo Deželo, starodavno Karantanijo (Rakousko)…
  – anšlus k nemčiji na krilih nacizma skoraj v popolnosti podprt od nemško govorečih,
  – poraz nacizma / edini borci proti so v avstriji bili Slovenci (in toćno ti in samo ti so omogočili dovoljenje, da se Avstrija ohrani v mejah iz 1938.!! – po zahtevah Moskovske konference…),
  – akcije slovenske udbe so bile hude (Velikovec…) … vse za razdor in razkol Slovencev na tacerkvene in taposvetne… tako ni moči, …, ja saj, kaj pa sploh nucajo…(??)

 • Olga101

  Komunisti UPS levičarji so bili Slovencem vedno v pogubo! Danes bomo morali še preostali Slovenci, zaradi njih, po azil v Avstrijo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!