Obrtno-podjetniška zbornica apelira na poslance: Država je dolžna poskrbeti za obrtnike!

Foto: STA

Obrtniki so bili v preteklosti izločeni iz državnega pokojninskega sistema, zato so se morali zavarovati sami. Ustanovili so Sklad obrtnikov in podjetnikov, ki pa po letu 2016 nima več zagotovljenih sredstev za pokojnine upokojenih obrtnikov. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije menijo, da je država dolžna poskrbeti za te obrtnike, zato pozivajo poslance, da sprejmejo vloženi amandma poslanske skupine SDS k proračunu RS za leto 2020, katerega namen je rešiti to problematiko.

Amandma predvideva povečanje izplačevanja pravic za 6 milijonov evrov v okviru Ministrstva za finance, za namene reševanja Sklada obrtnikov in podjetnikov. Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) je bil ustanovljen iz razloga, ker v petdesetih letih prejšnjega stoletja obrtniki v tedanjem družbenem sistemu niso imeli možnosti vplačevati v državni pokojninski sistem in jim je za zagotovitev pokojnine ostala edina možnost vplačevanje v SOP.

Da bi država odpravila posledice pretekle krivičnosti, se je leta 2000 obvezala refundirati pokojnine starejših upokojencev. Tako bi sklad imel dovolj sredstev, da bi tudi sedanji aktivni člani, na katere se je prenesel strošek financiranja namesto države, v prihodnosti dobili pokojnine, ustrezne premijam, ki so jih plačevali. Pokojnine iz tega sklada pa se znižujejo. Država je namreč leta 2016 s spremembo Zakona o poračunavanju finančnih obveznosti RS iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja praktično ukinila financiranje SOP (iz 6 milijonov na 0,6 milijona evrov).

Znižanje pokojnin je povzročilo veliko ogorčenje obrtnikov po vsej Sloveniji. “V OZS smo zato apelirali na poslance, da podprejo amandma SDS ter s tem sprejmejo rešitev, ki bo zagotovila stabilno financiranje SOP in več kot 10 tisoč osebam omogočila prejemanje pokojnine, ustrezne premijam, ki so jih plačevali v preteklosti,” sporočajo.

C. Š.

 • RATATA

  Kamorkoli vplačujemo izpuhti.
  Na plačo in od plače vplačevano se požre takoj.
  Osamosvojena socjalistična Republika Slovenija je v STEČAJU!!
  Boj pametno bi bilo uvesti PRISILNO PORAVNAVO(!!) in ljudem dopovedat, da NE GRE VEČ TAKO (!!) in da je treba delat ter bit pri porabi zmeren!
  Za začetek je potrebno zmanjšati reklamiranje neumnosti!!
  Še prej pa nagnat vlado in raspustit socjalistično skupščino ter spodit državno upravo in nepotrebno v javni upravi!

 • traktor

  Vzet kapitalistom. Nimajo kej met penzije. Pa dat revežem na sociali. Da se bodo lažje z Audiji vozili po otroke v zastonj vrtce.

 • xtc

  Zanimivo,ko je država kradla iz sklada s pomočjo tam nastavljenih sodelavcev na OZ. pa se ni nič branila.
  Zagotovo, bodo kunjare poskrbele,da bo sklad ugasnil-podobno bodo izropali spiz in druge stebre nato pa bodo rekli veste ni penzij.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!