fbpx

Okoli 200 migrantov se je umaknilo šele po več kot osmih urah pogajanj in čakanja

Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo podobne stvari, kot so se včeraj dogajale v Maljevcu, na mejnem prehodu med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, spet ponovile, takrat v še večjem obsegu.

Po več kot 8 urah čakanja na bosansko-hrvaški meji, na mejnem prehodu Maljevac, so se migranti včeraj zvečer vrnili v migrantski center ali v središče Velike Kladuše, od koder so prišli. Tako se je končala igra živcev med okoli 200 migranti na bosanski strani in bosansko-hrvaško policijo na drugi strani.

Policisti ohranjali živi zid
Vse skupaj se je začelo včeraj okoli 11. ure, ko so številni ilegalni migranti v koloni prišli do bližnjega migrantskega centra in zaprli pot najprej preko Velike Kladuše, nato pa so se namestili 70 metrov stran od hrvaške meje. Zaustavila jih je bosanska policija, pri čemer so jim pomagali tudi hrvaški policisti, ki so bili razporejeni na mostu preko potoka Glina in bližnjem travniku. Skupaj so preko celega dneva ohranjali t. i. živi zid, da migranti ne bi šli naprej. Državno mejo med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško je ves čas preletaval helikopter, prispele so tudi številne interventne bosanske policijske okrepitve.

Predvsem mladi moški, proti policistom metali kamenje
Med migranti so bili predvsem mladi moški, nekaj je bilo tudi žensk in otrok. Migranti so proti policistom metali kamenje. Umaknili so se šele okoli 20. ure. Nekateri med njimi so si postavili tudi šotore ob cesti, in sicer tako, da so imeli pogled na hrvaško mejo.

Na meji je bil cel dan tudi načelnik Policijske uprave Karlovačke Josip Čelić, ki je za medije dejal, da hrvaška policija izvaja zakonska določila in preprečuje ilegalni prehod na Hrvaško, da varujejo hrvaško mejo. Dejal je, da so pripravljeni, ne glede na število migrantov.

Hrvaški Radio Mrežnica je še poročal, da so se med ilegalnimi migranti popoldan pojavile nekatere osebe, ki z njimi dnevno komunicirajo v Veliki Kladuši. Nekatere je to začudilo. V teku dneva pa so s predstavniki migrantov potekala tudi pogajanja z namenom, da se vrnejo in zapustijo mejo. Po več kot osmih urah čakanja na soncu so se res umaknili, večina jih je odšla v migrantski center, od koder so prišli, ali v središče Velike Kladuše.

Vsak dan več migrantov in več živčnosti
V Veliki Kladuši je sicer vsak dan več migrantov, ki postajajo tudi vse bolj živčni. Po umoru z nožem enega od Maročanov pa so tudi prebivalci Velike Kladuše vse bolj zaskrbljeni. Umor se je zgodil v tamkajšnjem migrantskem centru Salakovac.

Pričakujejo, da se bo pritisk dnevno stopnjeval
Pri tem so nekateri včeraj opozarjali, da je šlo pri tem migrantskem pohodu tudi za načrtno dejanje z namenom privabiti na ta kraj čim več policistov, s tem pa naj bi se prehodi drugje ob meji med BiH in Hrvaško sprostili.

Celoten članek si lahko preberete na portalu moja-dolenjska.