Pokojnine naj bi se občutno povečale – Preverite!

Foto: Freepik

Danes bo znano, za koliko se bodo zvišale pokojnine. Obeta se visoko povišanje, takega povišanja upokojenci še niso imeli nikoli in pod nobeno vlado.

Pokojnine se vsako leto konec februarja zvišajo, temu se reče redna uskladitev. Po zakonu se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti plač in 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Inflacija bo prinesla 0,76-odstotno zvišanje pokojnin. Koliko bo prineslo zvišanje plač v lanskem letu, še ni dokončno jasno.

Od dvanajstih mesečnih podatkov manjka še podatek o povprečni plači za december. Od januarja do novembra so se plače zvišale za 6,5 odstotka, kar prinese 3,9-odstotno zvišanje pokojnin. Skupaj z inflacijo bi to prineslo 4,7 odstotno zvišanje. Kolikšno bo v resnici, bo znano v torek, velikega odstopanja pa glede na to, da manjka le en od dvanajstih podatkov, ne gre pričakovati, piše Žurnal24.

Redno povišanje se bo poznalo pri februarski pokojnini, ki bi izplačana konec februarja, izvedeno pa bo izplačilo oziroma poračun tudi za januar, zato bo februarska pokojnina višja od marčevske.

E-Maribor