fbpx

Policija beleži več enakih drznih tatvin, ki jih storilci izvršujejo na prefinjen način! Pazite, da ne zavedejo tudi vas.

Foto: STA/Pixabay

V zadnjih dneh policija beleži vse več drznih tatov, ki nič hudega slutečo žrtev prijazno ogovorijo, nato pa ji odtujijo denar. Tokrat sta dva moška žensko zamotila s pretvarjanjem, da sta delavca telekomunikacijskega podjetja. Roparja sta oškodovanki odtujila 200 evrov, policija pa pri tem opozarja, da previdnost ni nikoli odveč. Opozarjajo, da v hišo ne spuščate neznancev, če pa opazite kaj sumljivega, to takoj prijavite policiji.

V sredo, 16. junija,  okoli  11.  ure  sta  na  območju  Komende  do  stanovanjske  hiše pristopila  neznana  moška, ki sta nič hudega slutečo žensko zamotila s pretvarjanjem, da sta delavca telekomunikacijskega podjetja. Eden je oškodovanko odpeljal za objekt,  drug  storilec  pa  je  vstopil  v  hišo  in  odtujil  gotovino in dokumente. Roparja sta povzročila za okoli 200 evrov materialne škode. Policisti še nadaljujejo  zbiranje  obvestil  in  bodo  o vseh ugotovitvah obveščali pristojno  državno  tožilstvo.  Storilca  sta  se odpeljala z manjšim sivim avtom, moška pa naj bi bila bolj suhe postave in v višino merita nekje med 160 in 170 cm.

V  zadnjem  tednu  so  na  območju  Policijske uprave Ljubljana vsakodnevno zaznali pojav tovrstnih drznih tatvin, storilci  tovrstnih  dejanj se osredotočijo predvsem na starejše občane, ki stanujejo  sami  ali so večji del dneva sami doma. Pogosto pred izvršitvijo dejanja  tudi  objekt  opazujejo, da se prepričajo, da so sami doma. Večina tovrstnih dejanj je izvršenih v dopoldanskem času. Storilci se na izvršitev tovrstnih  dejanj  dobro  pripravijo  – zato  dodatna previdnost ni nikoli odveč.

Policija (Foto: STA)

Policija opozarja, da ne spuščate v objekt nekoga, ki ga ne poznate ali njegovih uslug niste  predhodno  dogovorili.  Če  v svoji okolici opazite osebe, ki tja ne sodijo  in  se  sumljivo  obnašajo,  opazujejo objekte, se umaknejo, ko jih hočete nagovoriti, o tem takoj obvestite policijo na številko 113. Če opazite sumljivo dogajanje, si pri tem poskušajte zapomniti tip vozila, barvo in registrsko številko vozila oseb, ki so omenjen kraj zapustile. Pri tem še svetujejo, da se o preventivnih nasvetih pogovorite s svojimi starejšimi člani  družine,  sosedi in znanci.

Policija svetuje – bodite previdni
Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, opozorila niso nikoli odveč. Običajno oškodovanci tudi ne prepoznajo storilcev, saj jih slednji zavedejo s svojo prijaznostjo. Več navodil policije o tem, kako se zavarovati v takšnih primerih, si lahko preberete tukaj.

Sara Kovač