fbpx

Policija iz deroče Dragonje rešila družino ilegalnih migrantov, 10-letno deklico odnesla voda

Reševanje 47-letne turške ilegalne migrantke iz Dragonje (foto: PU Koper)

S Policijske uprave Koper so sporočili, da so bili v četrtek zvečer obveščeni, da skuša skupina ilegalnih migrantov preplavati reko Dragonjo. Na kraj so napotili štiri policiste PP Piran in še dva vodnika službenih psov. Šlo je za turško družino. 18-letnik in 5-letnik sta uspešno prečkala reko, 12-letnik je čakal na hrvaški strani, 47-letno mati je morala iz vode rešiti policija, medtem ko je deroča reka odnesla 10-letno ilegalko, ki jo še vedno iščejo.

Policisti PU Koper so bili v četrtek, 9. decembra 2021 ob 20.12 uro obveščeni, da je občan na Dramcu “opazil skupino oseb, ki poskušajo preplavati reko Dragonjo in tako nelegalno prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo. “ Na kraj dogajanja so bili napoteni štirje policisti Policijske postaje Piran, pridružila pa sta se jim še dva vodnika službenih psov.

“Na kraju so opazili žensko, ki se je na sredini reke Dragonje držala za drevo. S hrvaške strani je na tem delu zelo težek pristop, poleg tega je bila reka visoka in deroča, zato jo hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode. Na slovenski strani sta bila v tem času bila njena dva otroka, stara 18 in 5 let,” so pojasnili pri PU Koper.

Reševanje 47-letne turške ilegalne migrantke iz Dragonje (foto: PU Koper)

Šlo je za 47-letno ilegalno migrantko iz Turčije, ki je skušala s svojim štirimi otroci nezakonito vstopiti v Slovenijo. 13-letnik je obtičal na hrvaški strani, medtem, ko je 10-letno ilegalko odnesla voda. Da bi rešili turško ilegalko, je v deročo reko skočil policist PP Piran. “Vodnika službenega psa sta policistu okoli pasu zvezala sledilno vrvico in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi reke.”

Slovenskemu policistu je uspelo priti do 47-letne ilegalke in hrvaškega policista, nakar ju je spravil na kopno. Pri tem so pomagali tako Hrvati, ki so priskrbeli potrebno lestev in pa občan, ki je policijo obvestil od dogajanju na meji.

10-letno ilegalko odnesla deroča reka

Gasilci so ilegalko odnesli na nosilih do reševalnega vozila, kakor pa so pojasnili na PU Koper, ker se je dogajanje in reševanje odvijalo na mejni črti so družino ilegalnih migrantov vrnili na Hrvaško. Kasneje so policisti ugotovili, da je mati reko skušala prečkati s 10-letno deklico na ramenih, a je ta padla v vodo, nakar jo je odnesel tok. Stekla je iskalna akcija v kateri je sodelovalo sedem policistov, dva vodnika službenega psa in 20 gasilcev, vendar odplavljene ilegalke niso našli. Iskanje se še vedno nadaljuje.

Gre za tragedijo, ki jo je povzročila odločitev staršev, da se podajo na pot in nelegalno prečkajo mejo. Sreče je očitno zmanjkalo na reki, ki ločuje Slovenijo od Hrvaške. Sam čudež bi bil, če je desetletnica še živa. A dejstvo je, če bi njena družina ostala v Turčiji, je ne bi mogla odnesti Dragonja.

Ivan Šokić