Policisti so prijeli bančna roparja z juga Italije, ki sta v Sloveniji oropala banki

Foto: Tamino Petelinsek/STA

Tudi na naših tleh se odvijajo skorajda filmski scenariji, a žal ne gre za romantično komedijo, pač pa za mafijsko kriminalko. Trije člani kriminalnih združb z juga Italije, so namreč po ugotovitvah policije izvedli ropa bančnih poslovalnic v Dobrovem in Dutovljah. Po poročanju STA so se na rop dobro pripravili, saj so bančni poslovalnici pred njim več dni opazovali. Pripravljali pa so tudi načrte za nove rope, kajti policisti so osumljenca prijeli pri opazovanju bančnih poslovalnic v Kanalu in Tolminu, so danes sporočili s PU Nova Gorica.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Nova Gorica in PU Koper so v sodelovanju z italijanskimi kriminalisti mobilnih enot iz Gorice in Trsta uspešno zaključili večmesečno preiskavo dveh ropov bank, ki so ju izvedli člani kriminalnih združb iz italijanske pokrajine Catania na Siciliji, poroča STA. Roparji so prvi rop izvedli v popoldanskem času, 31. avgusta. Med preiskavo so policisti in kriminalisti ugotovili, da sta tik pred 17. uro v bančno poslovalnico na Dobrovem v Goriških Brdih, v kateri sta delali dve uslužbenki, vstopila dva moška zakritih obrazov. Oborožena z nožem sta v italijanščini zagrozila uslužbenki in od nje zahtevala gotovino. Tako sta si prisvojila okoli 35 tisoč evrov gotovine, ob tem pa na srečo nobena uslužbenka poslovalnice ni bila poškodovana.

Roparja sta po kaznivem dejanju zbežala z osebnim avtomobilom znamke Fiat, ki je bil v noči na 26. avgust ukraden v italijanskem kraju Červinjan. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti mobilne enote Kvesture Gorica in Komisariata iz Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških Brdih sodelovale najmanj štiri osebe, ki so si z avtomobili, najetimi na območju Italije, več dni ogledovali bančno poslovalnico in se tako pripravili na izvršitev ropa. Prav tako so ugotovili, da sta storilca na bančni avtomat pred vhodom v bančno poslovalnico na Dobrovem pred ropom namestila pisno obvestilo “v okvari”. Obvestilo, katerega izvor so pomagali policistom ugotoviti tudi občani, je bilo odvzeto s pokvarjenih tekočih stopnic večjega nakupovalnega centra na Goriškem. Kriminalisti iz Gorice so kot možna storilca ropa identificirali dva moška, takrat stara 43 in 27 let, doma iz italijanske pokrajine Catania.

Foto: STA

Rop banke v Dutovljah so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra. Koprski kriminalisti so na kraju ugotovili, da sta okoli 13.30 v bančno poslovalnico, kjer je bila ena bančna uslužbenka, vstopila dva moška, ki sta imela zakrit obraz. Uslužbenki sta zagrozila s predmetom podobnim pištoli in od nje v italijanščini zahtevala denar. Bančno uslužbenko sta nato odvlekla izza blagajniškega pulta in vzela nekaj več kot 7 tisoč evrov gotovine. Roparja sta nato pobegnila z manjšim starejšim osebnim avtomobilom Fiat, proti bivšemu mejnemu prehodu Repentabor.

Vozilo so dan kasneje našli v bližini pokopališča v Dutovljah. Tudi ta avtomobil je bil ukraden, in sicer italijanskemu lastniku, nekaj dni pred ropom na območju Križa, v bližini Trsta. Kriminalisti glede na zbrane dokaze posumili, da so rop izvršili storilci z območja Italije. Zato so se koprski kriminalisti povezali s kriminalisti iz tržaške kvesture in jih zaprosili za pregled posnetkov video nadzornih kamer na območju Italije. Tako so ugotovili, da so roparji uporabljali dva osebna avtomobila, poleg ukradenega Fiata še terensko vozilo Jeep Renegade. Slednjega je v Italiji najel 27-letni Italijan z območja Catanie. To je bil eden od osumljencev podobnega ropa banke na Dobrovem. Po ugotovitvah tržaške kvesture je to vozilo uporabljal tudi 43-letni državljan Italije, ki je bil prav tako eden od osumljencev ropa na Dobrovem.

Slika je simbolična (Foto: EPA)

Kriminalisti iz Trsta so PU Koper 5. oktobra obvestili, da se najeto vozilo Jeep nahaja na območju Slovenije, v Kanalu so sitega dne vozilo tudi izsledili. Osumljenca sta si ogledovala bančne poslovalnice v Tolminu in Kanalu ter že pripravljala nove rope. Kriminalisti Nova Gorica so ju istega dne prijeli v Solkanu in ju pridržali. Italijanski varnostni organi so izvedli več hišnih preiskav in tako pridobili tudi primerjalni material osumljencev za forenzične preiskave, ki so ga nato poslali Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju v Ljubljano. V okviru čezmejnega policijskega sodelovanja so identificirali še tretjega osumljenca ropa banke v Dutovljah, 42-letnega državljana Italije z območja Catanie, ki je osumljen tudi sodelovanja pri ropu na Dobrovem. Slednji se je dan po prijetju ostalih dveh osumljenih roparjev vrnil na jug Italije. Vse tri osumljence so v Italiji že v preteklosti obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato slovenski policisti sklepajo, da gre za kriminalno združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov.

Sara Bertoncelj