Poplava nezakonitih migracij: Najbolj obremenjeno zlasti območje občine Brežice

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Število nedovoljenih prehodov meje se v Sloveniji po napovedi novih oblasti, da bodo podrle ograjo na meji s Hrvaško, povečuje. Obremenjeno je zlasti območje občine Brežice. Tam so namreč tudi ta teden policisti prijeli kar 106 migrantov.

V Slovenski vasi, Veliki Dolini, Dobovi, Jesenicah na Dolenjskem, Obrežju, Ponikvah, Prilipah, Podgračenem, Čatežu ob Savi in Koritnem so izsledili in prijeli skupno 27 migrantov iz Bangladeša, 21 iz Indije, 16 iz Pakistana, devet iz Burundija, sedem iz Sirije ter po štiri iz Nepala, Kube in Sierra Leone. Dodatno so prijeli po tri migrante iz Gambije, Malija, po dva iz Konga in Iraka ter po enega iz Senegala, Tunizije, Gvineje in Burkine Faso. Policijski postopki z njimi še niso zaključeni, so sporočili s PU Novo mesto.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da so policisti v petek ob 20.26 pri odcepu za Rakitovec ustavili osebni avtomobil škodo fabio (BiH). Poleg voznika,  državljana BiH, je bilo v vozilu tudi osem državljanov Turčije, ki so vstopili v državo nezakonito.

V soboto ob 23.16 so pri Sečovljah prijeli sedem indijskih državljanov, nato je bilo  ugotovljeno, da je eden od njih vodič. V ponedeljek ob 4.27 pa so na hitri cesti Bivje – Škofije ustavili osebni avtomobil hrvaških registrskih številk, ki ga je vozil kosovski državljan. V vozilu je bilo še šest migrantov iz Bangladeša. Vsi trije vodiči so bili privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor. Prav tako je odrejen pripor za državljana Hrvaške, ki je v petek z motorjem prevažal ilegalnega migranta.

Slika je simbolična. (Foto: Policija)

V zadnjih štirih dneh so na Policijski upravi Celje prejeli 258 interventnih klicev. Od tega je bilo 14 takih s področja mejnih zadev in tujcev. Med 5. uro včeraj in 5. uro danes so na mariborskem operativno-komunikacijskem centru obravnavali tri primere nedovoljenih prehodov čez državno mejo. Policisti Policijske postaje Podlehnik so namreč včeraj dopoldne obravnavali pet državljanov Bangladeša in tri državljane Indije. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom.

Spomnimo: od 1. januarja do 31. julija 2022 je bilo obravnavanih 8.212 ilegalnih prehodov državne meje. Glede na to, da smo v enakem obdobju lani obravnavali 4.552 ilegalnih prehodov, lahko vidimo, da se je število ilegalnih prehodov povečalo za 80,4 odstotka v primerjavi z lanskim letom. Med njimi je bilo največ afganistanskih državljanov.

Sara Kovač