Pozor! V Slovenijo spet prišlo okuženo meso – tokrat okuženo s ptičjo gripo!

V Slovenijo je spet prispelo okuženo meso. Tokrat je okuženo puranje meso. Prihaja iz Madžarske.

Soseda Madžarska je do sedaj prijavila bolezen na dveh gospodarstvih: na enem s 53.500 purani in enem s 115.548 racami, pišejo Slovenske novice. Pošiljka mesa puranov iz obrata, kjer so kasneje potrdili aviarno infulenco, je prispela tudi v Slovenijo in sicer:

 – 7. januarja 2020, Kvibo d.o.o., 4.800 kg: sveže meso puranji file (prsi) predpakirano v večjih kosih, ki se lahko v mesnicah prodajajo postrežno, LOT: 3210267, 1108267

– 8. januarja 2020, Panvita d.d., 1.770 kg: sveže meso puranji file (prsi) predpakirano v večjih kosih, ki se lahko v mesnicah prodajajo postrežno, LOT: 0003209267.

O spornem mesu sta bila obveščena oba nosilca dejavnosti, ki sta že pričela s postopki umika – in ker je meso že v rokah končnega potrošnika – tudi odpoklica mesa. Uradni veterinarji spremljajo postopek umika in odpoklica. Odpoklic mesa se – kot je navedeno zgoraj – izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali. “Dokaza, da bi ta virus aviarne influence A(H5N8) ogrožal zdravje ljudi sicer ni. A vseeno previdnost pa ni odveč,” pišejo na spletni strani Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

M.G.

 • Unikatna

  Pa kaj ste smešni? Uničujete pa domače kmete in rejce…samooskrbe ni več….

 • Steiermark

  Zopet prodaja bolanega mesa s strani panvite, ki kupuje razpadajoče, rakasto itd. meso, ker za slovenskega človeka je dovolj dobro, glavno da si oni napolnijo žepe, s krvavim denarjem – prijatelji kratkonogega , katerega najintimnejša opcija, nikoli ni bila svobodna in samostojna Slovenija in se z njo še danes ne strinja!

 • tale Židanova Panvita očitno prav išče kontaminirano meso s katerim bo zastrupljala malomeščanske reveže, ki hodijo po hrano v trgovine :) zdaj pa hitro še vsi v UKC na cepljenje proti ptičji gripi :) sam ne jokcat potem, če boste slučajno imeli trajne posledice zaradi cepljenja :)

 • Ježek Teka Teka

  Rdeča EU propaganda, ki se Madžarski in Poljski maščuje z očitnim gospodarskim kriminalom … sem prepričan da je meso ok …

 • črnaovca

  Še velikokrat se bomo srečevali z oporečno uvoženo hrano ker nam je za svojo zemljo, kmeta in skrbjo za samooskrbo malo mar. Tega kar se danes dogaja še v komunizmu ni bilo, saj je res da je bil takrat kmet omejen z zemljiškim maksimumom vendar se je ves čas skrbelo da se je čim več pridelalo doma. Slovenija je bila samooskrbna skoraj z vsem razen žitom, sojo in morda še lubenicami ker takrat jih ni prideloval Kangler. danes si politika zmisli avtocesto čez Savinsko dolino po najboljši zemlji ki bo draga kot žefran in niti slišati noče da bi vsaj preverili kako drugo možnost. No pa dober tek