fbpx

Preplah staršev v Metliki: Zdravstveni delavec, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom, obiskal otroke v vrtcu

V vrtcu Metlika deluje tudi zdravstveno osebje iz sicer zaprtega Zdravstvenega doma Metlika. Nekdo izmed zaposlenih je bil v stiku z okuženim zdravnikom, poroča spletni portal Moja dolenjska. Foto: STA.

Metliški zdravnik, okužen s koronavirusom, je bil v stiku s skoraj 300 ljudmi, pri tem skoraj z vsemi zaposlenimi v zdravstvenem domu, več deset pacienti, obiskal je tudi Dom starejših občanov v Metliki, ena od zaposlenih v ZD Metlika pa je bila službeno v vrtcu. V stavbi ZD deluje tudi pediatrinja s koncesijo, ki pa je dodatno pojasnila, da z zdravnikom ni bila v stiku. Kot poroča Tednik Demokracija, so včeraj do 12. ure v Sloveniji potrdili 12 primerov okužbe s koronavirusom, samo včeraj štiri nove. Med njimi je tudi soproga okuženega zdravnika iz ZD Metlika. Zdravnik je obravnaval še štiri paciente s Hrvaške, dva od njih sta po poročanju hrvaških medijev pod epidemiološkim nadzorom, prav tako njune družine in vsi, s katerimi sta bila v stiku. Vendar to obravnavajo na Hrvaškem.

Slovenski epidemiologi so testirali šest zdravstvenih delavcev iz Metlike, ki so bili v neposrednem kontaktu z okuženim zdravnikom in so že kazali nekatere znake okužbe. Rezultati vseh šestih so bili včeraj negativni, vendar to še ne pomeni, da bo tako tudi ostalo. Zaposlene v ZD Metlika bodo namreč spet testirali čez nekaj dni, saj se bo šele takrat jasno pokazalo, ali so okuženi. Do takrat so jim svetovali osamitev. Dodatno so testirali še tri osebe, od kje so, ne povedo, ki so bile v stiku s tem metliškim zdravnikom, sinoči so na rezultate še čakali.

V Domu starejših občanov (DSO) Metlika je direktorica Ivica Lozar za Delo povedala, da je najprej ob posvetu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, ker gre za fizični in psihični napor. Varovance bi namreč na testiranje morali odpeljati na pregled v Novo mesto.

Stopnja umrljivosti se s starostjo obolelih strmo viša
Takšno ravnanje vseh vpletenih je po mnenju številnih strokovnjakov neodgovorno. Direktorica bi namreč morala zahtevati, da zdravstveno osebje pride v DSO in odvzame bris varovancem. To bi bilo bistveno lažje in cenejše, tako delajo tudi drugod. Stopnja umrljivosti obolelih zaradi koronavirusa je pri prebivalcih, starih od 60 do 69 let, namreč 3,6 odstotna, pri starih od 70 do 79 let je to 8 odstotna, pri starosti 80 let in več pa že kar 14,8 odstotna.

Zdravstveni dom Metlika. Foto: Moja dolenjska.

V ZD Metlika ima svoje prostore tudi pediatrinja s koncesijo Radojka Ivoševič. Že takoj po potrjenem podatku o okuženem zdravniku smo jo vprašali, ali je prišla v stik z njim in kako je poskrbljeno za obravnavo otrok. Včeraj, v soboto zjutraj, nam je prek e-pošte sporočila, da “z zdravnikom ni bila v stiku”, “njena ordinacija je v prvem nadstropju – nad splošnimi ambulantami”, je dodala. Na dodatno vprašanje, ali še naprej delajo »normalno«, je čez eno uro odgovorila le: “Naprej po navodilih ustreznih institucij.” Kaj to pomeni, ni pojasnila.

Zato smo se takoj, že včeraj zjutraj, obrnili na NIJZ in jih vprašali, kako je poskrbljeno za obravnavo otrok in kakšna navodila so dali pediatrinji Ivoševičevi za njeno nadaljnje delo. Odgovora nismo prejeli.

Nadalje so tu še otroci v vrtcu in šoli. V ZD Metlika delujeta namreč dve medicinski sestri, ki prek programa promocije zdravja CKZ izvajata delo v vrtcu in šoli. NIJZ smo zato vprašali, ali imajo podatke, ali sta navedeni medicinski sestri prišli v stik z okuženim zdravnikom. Tudi tu odgovora nismo prejeli.

Oseba, ki je bila v stiku z okuženim zdravnikom, obiskala vrtec
To pa še ni vse. Vodstvo metliškega vrtca je najprej zaposlenim, nato še staršem, posredovali obvestilo, da so bili “uradno obveščeni, da je bila gospa, ki pri nas opravlja ure individualnega dela z otroki, v stiku z novim virusom okuženo osebo”, z okuženim zdravnikom torej. Ne glede na to za zdaj nič ne kaže, da bi načrtovali zaprtje vrtca.

”Zaradi nastalih zdravstvenih razmer – pojav koronavirusa – do preklica odpovedujemo vse dogodke v Kulturnem domu Metlika,” so sporočili iz občine. Foto: STA.

Partnerji vsaj treh zaposlenih so policisti
Partnerji vsaj treh zaposlenih v ZD Metlika so po naših podatkih zaposleni v Policiji oziroma gre za dva policista in policistko. Zato smo včeraj zgodaj zjutraj Policijski upravi Novo mesto poslali vprašanje, ali bodo na Policiji sprejeli kakšne posebne ukrepe. Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, nam je poslala daljši odgovor, in sicer, da v »slovenski policiji že vse od pojava koronavirusa izvajajo številne aktivnosti, ki se nanašajo tako na preprečevanje okužbe policistk in policistov …« Njihovi zaposleni pa so »zelo dobro seznanjeni s samozaščitnimi varnostnimi ukrepi in potrebo po uporabi priporočenih zaščitnih sredstev, ki so jim na voljo. Na PU Novo mesto do včeraj, sobote, do 11. ure, niso bili obveščeni o okužbi katerega od zaposlenih,” je še dodala Drenikova.

Mišmaševa, strokovna vodja, se ni odzvala
Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kako to, da je okuženi zdravnik, ki je že kazal znake obolevnosti, delal. Po protokolu oz. navodilih Ministrstva za zdravje in NIJZ mu je bilo to sicer dovoljeno. Kar kaže na nesposobnost vladajočih. Po teh navodilih je lahko zapustil delovno mesto šele, ko je dobil tudi vročino. In to je tudi storil.

Ne glede na to pa smo zdravnico Tanjo Mišmaš, ki je v ZD Metlika od decembra 2017 dalje tudi strokovni vodja (hkrati je tudi predsednica Sveta zavoda), že včeraj zjutraj vprašali, ali mu je kot strokovni vodja odsvetovala delo po tem, ko se je vrnil z dopusta oziroma smučanja v Italiji. Zakaj ga ni poslala na dopust? Tanja Mišmaš na naša vprašanja ni odgovorila.

Zdravstveni dom Metlika sicer ostaja zaprt. Vse nujne primere bodo reševali s pomočjo Zdravstvenega doma Črnomelj in Splošne bolnišnice Novo mesto. Pacienti morajo poklicati na 112, kjer jih bodo preusmerjali.

Moja dolenjska.si