fbpx

Preprosto se lahko cepite tudi v mobilnih enotah na več lokacijah po Sloveniji

Foto: epa

Epidemiologi vse bolj svarijo pred četrtim valom epidemije. Vse bolj poudarjajo pomen cepljenja in ugotavljajo, da bi morali za bolj sproščeno jesen izpolnjevati pogoj 60-odstotne precepljenosti. Trenutno je bilo v Sloveniji cepljenih 42 odstotkov ljudi z vsaj enim odmerkom cepiva in 37 odstotkov z dvema odmerkoma cepiva. Ker smo še daleč od zadanega cilja, zdravstvena stroka naproša: “Ravnajte odgovorno in se cepite.” To lahko opravite tudi v posebnih mobilnih enotah, brez naročanja na različnih lokacijah po Sloveniji. Ta petek in ponekod tudi v soboto to lahko storite na različnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru, Šmarju pri Jelšah, Murski Soboti, Rogaški Slatini in Ptuju.

Direktor NIJZ Milan Krek je pred nekaj dnevi opozoril pred bližajočim četrtim valom epidemije covida-19. Ministrstvo za zdravje je v ta namen opozorilo, da bo vse odvisno od zadostne precepljenosti. “4. val je v vzponu, od precepljenosti je odvisno, ali bomo jeseni imeli odprto družbo. S cepljenjem razbremenimo slovenski zdravstveni sistem – le tako bo lahko primarni nivo delal na preventivi in ne na kurativi,” je povedal minister za zdravje Janez Poklukar v skupni izjavi za medije v Idriji.

Po podatkih, ki jih objavlja NIJZ, je bilo do sedaj cepljenih 37 odstotkov prebivalstva z dvema odmerkoma cepiva, z vsaj enim odmerkom pa je bilo cepljenih 42 odstotkov vseh. Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali doseči vsaj 60-odstotno precepljenost, da bi lahko 4. val preživeli brez večjih omejitev. “Če bi danes, ko se soočamo z delta različico, imeli le samozaščitne ukrepe, bi bili že globoko v 4. valu. Če bomo do jeseni imeli precepljenih 60 odstotkov prebivalstva, bomo lahko imeli veliko manj ukrepov,” je pojasnil dr. Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan.

Mobilna enota za cepljenje (Foto: NIJZ)

Cepljenje v UKC Ljubljana poteka vsak dan brez naročanja, vsak delovnik med 12. in 15. uro v avli glavne stavbe. Cepijo se lahko odrasli in otroci brez predhodnega naročanja. Zdravi otroci se cepijo v spremstvu staršev ali skrbnikov. V UKC so na voljo vsa cepiva – Pfizer, AstraZeneca in Janssen. Ministrstvo za zdravje se je v nadaljevanju odločilo, da bo omogočilo tudi cepljenje na terenu in s tem dalo možnosti cepljenja tudi tistim, ki bi jim to predstavljalo logistični izziv.

Na cepljenje v mobilno enoto
Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo posebne mobilne enote, ki izvajajo cepljenje na terenu. V mobilnih enotah se lahko danes in jutri cepite tudi vi, in sicer v Tivoliju med 8. in 12. uro, v Vilharjevem podhodu med 12. in 15. uro (sobota od 11. do 14. ure), v Filipovem dvorcu med 8. in 11. uro in v Zvezdi med 16. in 19. uro (sobota od 11.30 do 14.30). Vsepovsod bosta na voljo cepivi Pfizer in Janssen, razen v Tivoliju (samo Janssen).

https://twitter.com/NIJZ_pr/status/1417877033154056192?s=20

Na cepljenje se lahko odpravite tudi na Štajerskem in v Prekmurju. Mobilna enota za cepljenje samo v petek poteka v organizaciji Zdravstvenega doma Maribor med 14. in 18. uro v  Rušah, Lovrencu na Pohorju  in Selnici ob Dravi. V okviru Zdravstvenega doma Ptuj se lahko na cepljenje odpravite v Videm med 11. in 13. uro. Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah cepljenje omogoča v petek v gasilskem domu Kostrivnica (med 8. in 10. uro), gasilskem domu Rogaška Slatina (10. in 12. uro), v gasilskem domu Steklarna Rogaška (med 14. in 16. uro) in v gasilskem domu Sv. Florjan (med 14. in 16. uro). V petek se lahko cepite tudi v okviru Zdravstvenega doma Murska Sobota v Kuzmi (med 7. uro in 7.45), Gradu (med 8. in 10. uro), Rogašovcih (med 11. in 13. uro) in Cankovi (med 13.30 in 15.30). Kako po cepljenju do elektronskega potrdila o cepljenju, pa si lahko pogledate na videu zgoraj.

Sara Rančigaj