Proti Jankoviću danes nov množični protest

Protest pred mestno hišo. (Foto: STA)

Ljubljanska opozicija danes ob 14.30 napoveduje nov protestni shod proti nasilju župana Zorana Jankovića. “Kar dela Janković, je zločin,” je prepričan vodja Aleš Primc.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je znašel pod plazom kritik vse večjega števila Ljubljančanov, saj vztraja pri nezakoniti gradnji kanalizacije skozi zajetje pitne vode za celotno Ljubljano, prav tako v svojem mestu ni sposoben urediti zdravstva. Brez osebnega zdravnika je več kot 10 tisoč ljudi, medtem ko sam trdi, da za stanje ni odgovoren.

Ljubljančani imajo tovrstnega izogibanja odgovornosti dovolj, zato se županu Jankoviću dogaja upor. V petek se je na območju gradnje kanalizacije C0 zbrala precej večja množica ljudi kot običajno, nestrinjanje so prišli izrazit kmetje s številnimi traktorji. A Janković je še vedno trdno prepričan, da bo projekt dokončal. V igri je namreč denar in tega ima župan Janković neskončno rad. Kako deluje pravna država v primeru njegove družine, pa smo videli v stečajnem postopku Electe, kjer so upniki znova potegnili kratko in bo njegovemu sinu Damijanu Jankoviću namesto 5,5 milijona evrov dolga potrebno plačati zgolj 40 tisoč evrov.

Foto: STA

Znano je tudi, da župan Janković v mestnem svetu ne dovoli razprave za Ljubljančane eksistenčnih temah. Poslovnik mu namreč omogoča, da prekine vsakršno razpravo na njegovo zahtevo. Opoziciji v mestnem svetu tako ne preostane drugega, kot da se organizira drugače in pove županu ter vsem, ki podpirajo njegovo početje, da imajo tega dovolj. “Množični shodi so edina pot za normalno Ljubljano in Slovenijo,” je ob hkratni odpovedi vseh institucij prepričan vodja protestov Aleš Primc.

Andrej Žitnik