fbpx

PZS napoveduje nova doživetja za invalide in osebe s posebnimi potrebami v slovenskih gorah!

Planinska zveza bo letos ponovno izvedla akcijo Gluhi strežejo in pohod omogočila osebam s posebnimi potrebami (Foto: PinOpp/PZS)

Po dobrih preteklih odzivih in močni želji bo tudi v letošnjem letu Planinska zveza Slovenije (PZS) oziroma njen odbor Planinstvo za invalide (PIN) in osebe s posebnimi potrebami (OPP) sledila svojemu poslanstvu, da omogoči enakost planincev in dostopnost gora za vse. Letos so uspešnim akcijam kot so Gibalno ovirani gore osvajajo, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Slepi in slabovidni osvajajo vrhove, Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti, dodali še akcijo Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA ter si zamislili nov spletni prikaz planinskih poti za invalide. “Novost bo letos tudi ta, da bomo na enem pohodu združili različne akcije in tako še močneje dokazali, da združeni s partnerji zmoremo več,” so pojasnili na PZS.

Najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK), ki jo odbor Pin/OPP pripravlja v sodelovanju z Mladinskim društvom za osebe z okvaro sluha Vklop/Izklop (MOOSVID). Do sedaj so gluhi/naglušni stregli v 35 kočah, v letošnji načrt so dodali še enajst koč. “Če vštejemo še načrt letošnjega leta, za katerega upamo, da ga bomo uspešno izpeljali kljub trenutnim razmeram, bo skupno število koč naraslo na 46. Akcija GSPK stopa v četrto leto in lahko že zapišemo, da je tradicionalna. Z akcijo pišemo zgodovino s primeri dobre prakse vključenosti,” je povedal Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP.

Z geslom akcije “bodimo inkluzivni” tkejo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. V akciji sodelujejo gluhi, naglušni in slišeči prostovoljci. “Letošnja novost so nove koče, v delovni skupini imamo tudi dva nova člana in akciji se bodo priključili novi prostovoljci. Njihovo usposabljanje je potekalo na daljavo. Vse koče so združene še z drugimi aktivnostmi odbora in delovnih skupin, popestrena je ponudba, poudarjena je inkluzija, druženje med kategorijami invalidov/OPP.”

Foto: Barbara Gradič Oset/PZS

V tretje leto stopa tudi akcija Slepi in slabovidni osvajajo vrhove (SSOV). Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP) so lani opravili šest etap. V skupini je 34 slepih/slabovidnih in na pohodu jih je še vsaj enkrat več, ker vsak potrebuje spremljevalca. Letos nadaljujejo pot po 19 načrtovanih etapah SPP. Z odborom Pin/OPP sodeluje Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih “Karel Jeraj”.

Foto: Facebook PZS

Drugo leto praznuje akcija Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO). Začeli bodo 24. aprila v Koči Antona Bavčerja na Čavnu in zaključili na Tončkovem domu na Lisci 23. oktobra. Akcija bo tudi letos potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slovensko podjetje H-BIT, d.o.o. ostaja ponosni generalni sponzor akcije. S PZS sodelujejo še Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije ter od letos naprej še Društvo distrofikov Slovenije.

Z letošnjim letom uvajajo novo akcijo, s katero želijo vključiti omogočiti pot do cilja osebam, ki se soočajo z duševnimi motnjami
Letošnja novost je akcija Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA. AMA je kratica, sestavljena iz prvih črk besed avtizem, motnja v duševnem razvoju in ADHD. Drugačnosti niso prepreke za polno, aktivno in družabno doživljanje gora. Akcija ne ukaluplja posameznikov, dopušča, da so vključeni v skupino in na svoj način ter s svojim tempom dosežejo cilj. “Poskrbeli bomo za inkluzivno, zabavno in varno pot do cilja. Na poti do vrha bodo prisotni prostovoljci, ki bodo na voljo za pogovor, usmerjanje, povezovanje in podporo. Na cilju bo poskrbljeno za zabaven in raznolik program,” je dodala Marjeta Čič, namestnica vodje odbora Pin/OPP.

Foto: Facebook PZS

Akcija AMA – Nevrorazlični bo letos prvič med seboj združila PZS, odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami, Društvo ASPI, Zavod Mavrični bojevniki, Zvezo Sožitje, Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije  in CIRIUS Vipava. Bogastvo tovrstnega povezovanja je srečanje nevrorazličnih na istem mestu in istem času. Vse do sedanje akcije odbora so bile zelo dobro sprejete in so imele številne pozitivne odzive. “Zavedamo se, da je potrebno še marsikaj dopolniti in informiranost članov partnerskih organizacij prestaviti na višjo raven. Upamo, da bomo v prihodnje tudi medijsko razširili akcije in jih naredili prepoznavne,” je še dodala Čičeva.

Vsako leto v projekte vključujejo prostovoljce
V odboru Planinstvo za invalide/OPP vključujejo nove prostovoljce, za katere strokovno osebje pripravi usposabljanje. Novinci poleg predstavitve dobijo priložnost, da iz prve roke invalide vprašajo, kako se le-ti podajajo v hribe, kako jih doživljajo, česa se veselijo in kakšno vrsto pomoči potrebujejo in pričakujejo. “Tako naredimo prvi korak in odprejo se nam vrata spoznavanja sveta invalidnosti. Na začetku je prisotno presenečenje, negotovost. Zraven samega stika z drugačnostjo je tu še velika nota osebnega dojemanja in pozicioniranja sebe v odnosu do drugačnosti,” je še obrazložil Nowakk. Prostovoljci za vse akcije odbora Pin/OPP prihajajo tudi iz drugih organizacij, ne samo PZS. Sodelujejo še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki.

Foto: Facebook PZS

V tem letu je želja zbrati in pripraviti prvi spletni prikaz planinskih poti dostopnih invalidom/OPP in osebam na vozičkih. “S tem bomo s pomočjo digitalizacije odprli nove možnosti socialnega vključevanja invalidov/OPP. Tako jim bomo omogočili večjo možnost samostojnega gibanja v naravi/hribih. Z zbranimi potmi in informacijami o poteh bi omogočili invalidom, osebam s posebnimi potrebami in invalidom na vozičkih, da varno in raznoliko doživijo planinstvo, da doživijo hribe, da doživijo odkrivanje, raziskovanje narave ob podpori aplikacije,” je optimistično napovedal  Nowakk.

Tovrstne akcije spodbujajo gibanje in povezovanje
Pestrost odnosov in doživetij nas bogati. Tovrstne akcije ne samo spodbujajo h gibanju temveč predvsem medsebojnemu povezovanju in učenju živeti z drugačnimi od nas. “Inkluzija je proces narediti nekaj, kar bi vsak na prvo žogo zavrnil, da to ne gre. Narediti nekaj, kar govorijo, da ne gre, da ne boš zmogel, da nimaš toliko kondicije, da je prenevarno. Pohodi so zagon, motivacija, veselje do življenja, pozitivno doživetje, ki daje pozitiven zagon vsakdanjiku,” je še dodala Čičeva.

Sara Rančigaj