“Rdeči alarm” v Trbovljah? Na Komunali močno smrdi!

Neustrašen pogum in neizmerna moč trboveljske županje Jasne Gabrič, ki je mimo nadzornikov Javnega podjetja Komunala Trbovlje in s pomočjo sodišča, ki na njen predlog sodbe izreka s svetlobno hitrostjo, obdržala direktorja Komunale, ki mu je potekel mandat, čeprav so nadzorniki izbrali novega.

Dogodki spominjajo najmanj na čase iz svinčenega “rdečega” enoumja druge polovice zadnjega stoletja prejšnjega tisočletja, kot na dejstvo, da živimo v letu 2017 v samostojni, svobodni evropski državi z razvito demokracijo.

Dvajset let direktor in bi še … !
Preden se je iztekel mandat dolgoletnemu direktorju trboveljske Komunale, sicer članu Socialnih demokratov, je nadzorni svet Komunale s predpisanimi in zakonitimi postopki izbral novega direktorja, ki je imel po predstavitvi programa večjo podporo nadzornikov, ki morajo delovati in odločati v dobro podjetja, ki ga nadzorujejo, poleg tega so podvrženi še strogi zakonodaji, po kateri so celo kazensko odgovorni, in to celo s svojim premoženjem. Odločilen glas za izbranega novega direktorja Trboveljčana Jožeta Pustoslemška, ki si je mnogo izkušenj nabral na pomembnih vodilnih mestih v Komunali Brežice, Iskra Sistemih in Trimu Trebnje, je bil glas prvega nadzornika predsednika Iztoka Hribovška.

Direktorski stolček na Komunali po meri trboveljske županje ni dovolj velik za dve riti!
Trenutno hodita v službo na Komunalo Trbovlje oba direktorja, tako Pustoslemšek, ki je tudi kot edini direktor vpisan v Ajpesu kot zakoniti zastopnik Komunale, kot tudi Žnidaršič s poteklim mandatom, ki pa mu je uspelo skoraj nemogoče, da je ostal direktor, čeprav ni dobil soglasja edine zakonite institucije, to je nadzornega sveta Komunale. Skratka, uspel mu je “povratek odpisanih”, skupaj z županjo in sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča Urško Kusič, ki je v zgolj pičlih treh dneh obravnavala in odločila o županjinem predlogu za imenovanje starega direktorja za vršilca dolžnosti za pol leta.

Oba direktorja iste Komunale v službo s policijo in varnostniki ter odvetniki!
Kaj vse se dogaja za temi nerazumnimi odločitvami in političnimi igricami, do kdaj bosta hodila dva direktorja v isto službo na trboveljsko Komunalo, seveda vsak s svojima odvetnikoma, varnostniki in policijo, kaj vse se bo našlo v preiskavah pristojnih organov v Komunali, bomo sproti poročali. Iz vsega navedenega razveseljuje le dejstvo, da so, kot kaže ta primer, vsaj okrožna sodišča začela odločati o zadevah in izrekati sodbe v imenu ljudstva zgolj v treh dneh. Kot je čutiti na terenu, so Zasavci izjemno zadovoljni s tako kratkimi roki na sodiščih.

Čeprav je bil novi direktor Pustoslemšek vpisan v register Ajpesa kot zakoniti zastopnik Komunale Trbovlje, je uspelo županji sodišče prepričati, da je v zgolj treh dneh odločilo, da bo stari direktor Žnidaršič, ki mu je potekel mandat, direktor še naprej.

“Nihče ni večen, kaj se “grebete” za funkcije, javni zavod ni osebna lastnina, ne morete obvladovati podjetja, ki ste ga obvladovali 20 let, še naslednja štiri leta. Morda je čas za novi veter. Dajmo priložnost drugemu direktorju,” je nenasitne apetite starega direktorja ocenila občinska svetnica SDS Alenka Forte.

Namesto, da bi se zgodba po vseh nakopičenih težavah in domnevnih nepravilnostih začela reševati, pa se menda celo še bolj zapleta, saj se po nekaterih virih zdaj na občini Trbovlje že začenjajo postopki za zamenjavo članov nadzornega sveta Komunale Trbovlje, ki jih imenuje občina. Še en kamenček v mozaiku zgodbe “saj ni res, pa je”.

Zanimanje za Trbovlje pokazali tudi osrednji mediji! Delo kritično do županje!
O komediji zmešnjav oziroma trboveljski groteski poročajo tudi večji mediji, med drugim časnik Delo, ki piše, da na Gabričevo leti vse več očitkov, da so ji zadeve ušle iz rok, češ da je zlorabila župansko funkcijo in politično »prevzela oblast« v javnem podjetju, kjer direktorja sicer imenujejo nadzorniki, še navajajo.

Drago rušenje toplarniškega dimnika, plačevanje (ne)priključevanja na čistilno …?
Poleg tega v Delu omenjajo že kar razvpito zgodbo o razpisu Komunale, s katerim so oddali dela pri rušenju toplarniškega dimnika za neobičajno visoko ceno. Ob tem še dodajajo, da kdorkoli bo že prevzel vajeti Komunale, se bo moral prej ali slej lotiti tudi primerov več sto občanov Trbovelj, ki domnevno nimajo sklenjenih pogodb o priključitvi na čistilno napravo, storitev pa Komunali menda plačujejo.

Več si lahko ogledate na portalu nase-zasavje.si