fbpx

Šentvid pri Stični za praznik sv. Vida dobil prenovljen kulturni dom

Župan Dušan Strnad (Foto: Gašper Stopar)

Na predvečer praznika farnega zavetnika sv. Vida in krajevnega praznika Šentvida pri Stični sta Silvo Praznik, predsednik KS Šentvid pri Stični, in Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica, s simboličnim odkritjem spominske table na pročelju kulturnega doma v uporabo predala prenovljeno kulturno dvorano.

Prenova Kulturnega doma Šentvid pri Stični se je izvajala med letoma 2019 in 2021 s kompletno energetsko sanacijo zunanjosti in notranjosti dvorane, ki danes ustreza vsem sodobnim standardom. Prenova notranjosti je zajemala obnovo vseh prostorov od dvorane, balkona, odra do prostorov v zaodrju, namestitev akustičnih oblog in potrebne avdiovizualne opreme za profesionalno izvajanje kulturnih in umetniških programov.

Župan Dušan Strnad je krajankam in krajanom ter ostalim prisotnim gostom povedal, da je prepričan, da bodo Šentvidčani znali lepo skrbeti za nov sodobno prenovljen hram kulture, ga sposobni napolniti z dogodki in tako nadaljevali začeto delo naših prednikov iz leta 1926, ko je bil dom zgrajen. Prav Šentvid je po besedah župana ena od zibelk slovenske kulture, še posebej pa zborovskega petja z več kot 50-letno zgodovino.

Da je v teh dneh še posebej praznično v Šentvidu, je mnenja tudi tamkajšnji predsednik Silvo Praznik. Povedal je, da so s praznovanjem kulturnega tedna začeli že v nedeljo z župnijskim žegnanjem, nadaljevali s prireditvijo ob krajevnem prazniku, vrhunec tedna pa bo 51. izvedba Tabora slovenskih pevskih zborov na športnem igrišču ob Osnovni šoli Ferda Vesela. Ob krajevnem prazniku je Praznik predstavil “inventuro” del na območju celotne krajevne skupnosti za pretekli dve leti ter za realizacijo številnih investicij izrekel zahvalo Občini Ivančna Gorica z županom na čelu.

Na odru prenovljene dvorane so krajevni praznik obogatila domača kulturna društva; Vokalna skupina Šentviški slavčki, Moški in Ženski pevski zbor Vidovo ter otroška, mladinska in odrasla Folklorna skupina Vidovo. Oder so krasila tudi likovna dela Društva likovnikov Ferda Vesela, ki s svojimi prostori domuje v kulturnem domu.

Po zaključku prireditve je sledilo svečano odkritje spominske table, zaključena obnovitvena dela pa je blagoslovil župnik Izidor Grošelj, ki je ob tem poudaril pomen srečevanja in povezovanja krajanov. Prav prostor, kjer je kulturni dom, župnijski dom in cerkev je osrednje stičišče krajanov.

Sara Kovač