Slovenija je sprejela mlade nogometaše iz nogometne akademije v Lvovu

Pred dnevi je v Slovenijo prišla skupina 68 beguncev iz Ukrajine, med njimi 38 otrok, članov nogometnega kluba Rukh Lviv iz Lvova, njihovi trenerji, spremljevalci, zraven je tudi nekaj mamic z otroki. V tem klubu deluje tudi nekdanji igralec Celja, Gorice in Maribora Vladislav Lungu. Lungu je slovenski nogometni javnosti dobro poznan, v Sloveniji je igral med leti 2000 in 2007.

Na svojem profilu FB se je za sprejem in organizacijo zahvalil Republiki Sloveniji, poslancu iz Maribora Dejanu Kalohu in mariborskemu podjetniku Miranu Ferku z naslednjimi besedami: “Akademija nogometnega kluba Rukh Lviv se zelo zahvaljuje Republiki Sloveniji za sprejem nogometašev. Hvala lepa gospodu Dejanu Kalohu in gospodu Miranu Ferku za organizacijo tega sprejema. V teh težkih trenutkih se nogometaši počutijo zelo dobro in jim nič ne manjka. Hvala za vse Sloveniji in ljudem z ogromnim srcem!”

Prevoz so si begunci iz Ukrajine organizirali sami, potem pa sta se v organizacijo in sprejem vključila Dejan Kaloh in Miran Ferk. Center za integracijo je poskrbel za nastanitev beguncev v prenovljenem delu sprejemnega centra za begunce v Logatcu. Direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je povedala, da si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastavitvenimi kapacitetami. “Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija ponudila zaščito in da so tukaj na varnem,” je poudarila.

Vsekakor si vsi omenjeni posamezniki in Vlada Republike Slovenije za to človekoljubno potezo zaslužijo vse pohvale. Mladim nogometašem, njihovim staršem in trenerjem iz Ukrajine pa seveda želimo, da se bodo v Sloveniji dobro počutili.

e-koroška