fbpx

Slovenska demokratska mladina, podmladek SDS, je praznovala častitljivih 30 let delovanja

Slovenska demokratska mladina (SDM) letos praznuje tri desetletja delovanja, tri desetletja prizadevanj za dobrobit mladih v Sloveniji. V SDM so postavili temelje slovenski mladinski politiki, so ena izmed ustanoviteljic Mladinskega sveta Slovenije, na njihovo pobudo je bil ustanovljen tudi Urad Republike Slovenije za mladino. Mladi slovenski demokrati so 30. rojstni dan obeležili na velikem praznovanju v Novem mestu 16. novembra. Udeležilo se ga je preko 130 članov in simpatizerjev SDM, ki nosijo Slovenijo v srcu, med njimi predsedniki regij in lokalnih odborov SDM, člani izvršilnega odbora SDM, generalni sekretar SDM Matic Mlakar ter predsednik SDM in poslanec SDS Žan Mahnič. Poleg njih so bili prisotni tudi evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, poslanca SDS Alenka Jeraj in Franci Kepa, poslanka in podpredsednica SDS Jelka Godec ter predsednik SDS Janez Janša.

Dobrodošlico v prestolnici Dolenjske je uvodoma zaželel podžupan Novega mesta in predsednik Mestnega odbora SDS Novo mesto Bojan Kekec. “Novo mesto je mesto, prijazno mladim, uspešno se soočamo s stanovanjsko problematiko mladih, tudi služb za mlade je veliko več kot v drugih delih države,” je dejal in dodal, da bo mestna koalicija, v kateri so vse tri pomladne stranke, še naprej uspešno delovala tudi v dobro mladih.

V nadaljevanju je zbrane pozdravil tudi župan Novega mesta Gregor Macedoni, ki občino vodi drugi mandat kot nestrankarski župan. “Zgodba na lokalni politični ravni je specifična, vsekakor pa političnega prostora ne more biti brez močnih strank s tradicijo, ki ponujajo kontinuiteto, zato vam iskreno čestitam ob vaši obletnici,” je dejal.

Slovenska demokratska mladina je bila prva organizacija, ki je predlagala plebiscit za samostojno Slovenijo.

Za Slovenijo, kjer bodo mladi ostali
Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc je bila častna pokroviteljica praznovanja ob 30. letnici SDM. “Slovenija ni v najboljši kondiciji, vsaj kar se tiče spoštovanja vrednost in človekovih pravic. Imamo stranko, ki vodi državo, vendar ni zmagala na volitvah. Imamo na glavo obrnjen svet. Imamo institucije, ki preganjajo tiste, ki opozarjajo na napake,” je uvodoma dejala in nadaljevala, da smo bili v zadnjem letu priča toliko aferam, da so ljudje postali otopeli.

RT

Vi ste tisti potencial, ki lahko zbudite ljudi iz otopelosti,” je izrazila prepričanje. Naslednje leto bo po njenih besedah tako priložnost, da bo naša država začela delovati po načelih, ki jih spoštuje naša stranka. “Vi ste tisti, ki lahko zbudite ljudi, da začnejo razmišljati s svojo glavo, da rečejo, da je tega dovolj in da je naša Slovenija prostor, kjer bodo mladi želeli ostati in se z veseljem priseljevali,” je še poudarila.

V SDM niso muha enodnevnica
V veliko čast in odgovornost mi je voditi največji politični podmladek v Sloveniji, podmladek, ki je bil vedno na pravi strani zgodovine, politični podmladek, ki je vedno bil in še vedno je na strani mladih,” je uvodoma dejal predsednik SDM Žan Mahnič. Izpostavil je nekaj vidnih dosežkov SDS in SDM za mlade – subvencionirane vozovnice za dijake in študente v času druge vlade Janeza Janše; sprememba zakona, ki ureja delovanje Študentske organizacije Slovenije, prinaša bolj transparentno financiranje vseh študentskih organizacij in porabo denarja, ki ga dijaki in študenti namenjajo od svojega študentskega dela; nedavni predlog stanovanjske jamstvene sheme za pomoč mladim pri najemu kreditov za stanovanja.

ŽM

Mladi si lahko v smislu politične korektnosti privoščimo več, ker bomo mi tisti, ki  bomo v prihodnje vodili državo in odplačevali kredite, ki so nam jih naložile vse leve vlade,” pa se je odzval na očitke, ki nanj letijo v teh dneh. Odločitev Ustavnega sodišča, da preiskovalna komisija, ki jo vodi, ne sme zasliševati tožilcev, je Mahnič namreč komentiral z besedami, da je mafija zaščitila mafijo. “Nismo muha enodnevnica, tukaj smo že 30 let in verjamem, da bomo še naslednjih 30 let,” je zaključil.

Uspehov SDS ne bi bilo brez energije mladih
Predsednik SDS Janez Janša se je uvodoma zahvalil vsem članicam in članom SDM za pomoč v kampanjah, ki jih v zadnjem času ni bilo malo: “Vse, kar smo v SDS dosegli v preteklosti, še posebej na zadnjih treh volitvah, je bilo možno tudi zaradi velikega angažmaja vas in vaših predhodnikov SDM. Uspehov ne bi dosegli, če ne bi bilo zraven tudi vaše mlade energije.” V nadaljevanju je tudi on spregovoril o predlogu poslanske skupine SDS glede stanovanjske jamstvene sheme, ki ga je nedavno vložila v parlamentarno proceduro. “Predlog je zagotovo najpomembnejše, kar je bilo za mlade v parlamentarno proceduro vloženega v zadnjih letih. S tem predlogom si bodo mladi lahko bistveno hitreje uredili stanovanjsko vprašanje,” je poudaril in dodal, da bomo tudi v nadaljnji obravnavi podprli vsako podobno rešitev, ki bo mladim na tem področju priskočila na pomoč. Vlada se je namreč sprva kritično odzvala na odločitev Banke Slovenije glede zaostritve pogojev kreditiranja, nato je poslanska skupina LMŠ dejala, da za reševanje nastale situacije potrebuje leto dni, nato pa je predsednik vlade predstavil predlog, ki je pravzaprav enak našemu.

JJ

Tudi predsednik SDS se je dotaknil očitkov, ki v teh dneh letijo na Žana Mahniča: “V sistemu, ki ni normalen, in mi žal normalnega sistema še nimamo, so še vedno sistemi, ki so ravno takšni, kot so bili pred 30 leti, in eden takšnih sistemov je pravosodje. Vedno, ko je stanje v nekem sistemu nenormalno in se to prikriva, če nekdo najde primerno besedo za opis tega, nastane bomba. In ravno takšni odzivi so na izjavo Žana Mahniča,” je dejal in dodal, da je Žan Mahnič očitno našel pravo besedo. Spomnimo, že dlje časa je znan judikat, ki je tožilstvo uvrstil v izvršilno vejo oblasti in ne v sodno.

 

Ob koncu se je predsednik SDM Žan Mahnič zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši za vso podporo, ki jo mladi demokrati in demokratke vseskozi prejemajo od stranke. V nadaljevanju praznovanja ni manjkala niti torta in žur do zgodnjih jutranjih ur z ansamblom Gašperčki.

Rok Kranjc