Spremembe zakona o živalih naperjene proti kmetom, veterinarski stroki, živinoreji in zasebni lastnini

Datum:

Poslanci vladajoče koalicije (Svoboda, SD in Levica) so včeraj pod krinko zaščite in koristi živali sprejeli spremembe zakona o zaščiti živali, po katerem bodo nevladne organizacije lahko protizakonito fotografirale zasebno lastnino. Pravniki opozarjajo, da je zakon protiustaven. Po novem bo nekdo s 40-urnim tečajem nadziral kmete in veterinarje, pod krinko “kvalificiranega prijavitelja”. Pristojnosti t. i. ovaduhov po novem zakonu presegajo meje zasebnosti.

Ali, kot je na včerajšnji seji povedal poslanec Jože Lenart (SDS): “Razna društva bodo imela prednost pred veterinarji, agronomi, inšpektorji. Jaz, ki sem prebral 2 knjigi o psih, se nimam za poznavalca in eksperta. Za takšen nadzor so pristojni samo tisti, ki so te zadeve resno študirali.”

Poslanka Alenka Helbl (SDS) pa je dejala: “Zakon o zaščiti živali je naperjen proti kmetom, veterinarski stroki, živinoreji in zasebni lastnini. Polna usta so vas in vašega predsednika, da sledite stroki. A že drugič danes govorimo o zakonu, ki ni usklajen s stroko. Kako naj podpremo zakon o zaščiti živali, ki ga je na 13 straneh raztrgala zakonodajno-pravna služba?

Uvedbi t. i. kvalificiranega prijavitelja nasprotujejo tudi v veterinarski in kmetijski stroki, kjer so prepričani, da se s to določbo degradira veterinarski poklic, 40-urno izobraževanje, ki je potrebno za pridobitev tega naziva, pa je premalo.

Vpliv Tine Gaber
Predlog novele zakona o zaščiti živali so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD). Pri pripravi je sodeloval tudi kabinet predsednika vlade Roberta Goloba, zastopala ga je spremljevalka Tina Gaber, ki je včeraj na družbenih omrežjih tudi delila veselje na sprejetim zakonom. Doslej pa je znana zgolj po tem, da je v Ljubljani hranila nutrije in da je v preteklosti imela majhnega psička.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...