fbpx

To so pravila za prehajanje državne meje med epidemijo

Foto: Vlada RS

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer v Evropi se je veliko držav odločilo zaostriti ukrepe ter pogoje pri prehajanju meje. To velja tudi za naše sosede. Njihove ukrepe je objavila Vlada RS.

Za vstop v Italijo je potrebno predložiti negativni izvid testa (molekularni ali antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa) ali pa se posamezniku odredi obvezna 14-dnevna samoizolacija. Ob vstopu v Italijo je potrebno izpolniti samoizjavo in tabelo, ki jo je potrebno posredovati na zahtevan elektronski naslov.

Za vstop v Avstrijo iz vseh držav velja obveznost nastopa 10-dnevne karantene in predložitev negativnega izvida hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali izvida PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Pred vstopom v Avstrijo je potrebna tudi obvezna spletna registracija. Veljavnost negativnega izvida testa je odvisna od tega, med katere izjeme sodi oseba, ki prehaja mejo.

Slovenski državljani morajo ob vstopu na Hrvaško predložiti negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 48 ur, ali opraviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 po vstopu na Hrvaško in se samoizolirati do prejetja negativnega testa.

Mejni prehod med Slovenijo in Hrvaško. (Foto: STA)

Vstop na Madžarsko tujim državljanom praviloma ni dovoljen. Dovoljene so le izjeme v primeru predhodne pisne odobritve madžarske policije, ki vstop lahko dovoli le na podlagi posebne elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko njihove spletne strani.

Vir: Vlada RS