V anti-Popovič koaliciji poka! Bržan razrešil podžupanjo iz radikalne Levice, ti mu očitajo, da je mešetar z javnim denarjem!

Slavje Aleša Bržana na lokalnih volitvah v Kopru leta 2018. (Foto: STA)

Slavje Aleša Bržana na lokalnih volitvah v Kopru leta 2018. (Foto: STA)

Politična komedija v Kopru se nadaljuje tudi po padcu Borisa Popoviča. Radikalni levičarski lokalni primorski odbor Levica Istra je z javnim pismom “Še en samodržec v nastajanju?” na socialnem omrežju Facebook zapisal kritiko na račun aktualnega župana Kopra Aleša Bržana ter mu očital sumljive vzorce delovanje. Zaposlitev bivšega koprskega podžupana v Zavodu za šport, nerazrešitev direktorja Zdravstvenega doma Koper, nesmiselnost projekta Azmazing in sumljivo zapravljanje javnega denarja je le nekaj očitkov, ki so v slabo voljo spravili Levico na Obali. Župan je koprskim levim radikalcem vrnil tako, da je z mesta podžupanje razrešil Majo Tašner Vatovec, ženo poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca.

Ali se bo v Mestni občini Koper zgodila nova politična kriza? Aktualni župan Aleš Bržan je razrešil z mesta podžupanje Majo Tašner Vatovec, članico politične stranke Levice. Levica je lani pred lokalnimi volitvami bila tudi trdo bitko proti takratnemu županu Borisu Popoviču in pred drugim krogom je njihov kandidat Aleš Medveš podprl Bržanovo kandidaturo.

Po poročanju STA se je Bržan na nastale dogodke odzval na svojem Facebook profilu. V izjavi za javnost je povedal, da je podžupanjo razrešil, ker “kljub odprtemu pismu lokalnega odbora Levice Istra, v katerem izražajo nezadovoljstvo z mojim delom, do izteka včerajšnjega delovnega dne nisem prejel odstopne izjave podžupanje Maje Tašner Vatovec“.

Samodržec Bržan zaposluje Popovičeve kadre, očitajo koprski levaki
Svoje videnje zgodba pa so predstavili tudi v odboru Levica Istra, in sicer očitajo Bržanu podobne manevre, kot so jih očitali prejšnjemu županu Popoviču. V odprtem pismu z naslovom “Še en samodržec v nastajanju? Javno pismo županu Mestne občine Koper, g. Alešu Bržanu” na svoji Facebook strani so mu očitali marsikaj, kar lahko pošteno zaskrbi slehernega koprskega občana. Med drugim mu očitajo, da se je v devetih mesecih vladavine razvil v avtokrata, ki se poslužuje starih političnih praks. “Menjava oblasti se je v naši občini zgodila kot nekakšna menjava klanov, kjer lahko postane županov sosed direktor komunalnega podjetja po prirejenem izboru, s posebno ‘županovo komisijo’, ki je odvzela možnost izbire nadzornemu svetu. Vse to na podlagi odloka, ki ga je spremenila prejšnja oblast in ki ste ga v tem primeru uspešno uporabili v svoj prid. Prav tako takšno navidezno menjavo oblasti ponazori prehod vedno voljnih oblastiželjnežev iz kroga nekdanjega župana v krog nove oblasti,” je zapisano v njihovem pismu.

A teh očitkov Bržanu še ni konec. Levico Istro jezijo tudi nekatere kadrovske poteze, ki jih je potegnil Bržan na županskem stolčku. Očitajo mu, da ni razrešil še vedno direktorja Zdravstvenega doma Koper, bivšemu Popovičemu podžupanu pa uredil novo službo na Zavodu za šport. Sporno se jim zdi vodenje projekta Azamazing. “Podoben odziv smo dobili, ko smo predstavili predlog, da bi kot občina morali razmisliti o upravičenosti projekta Azamazing. Projekta, ki javni prostor – Titov trg – jemlje občankam in občanom in ga spreminja v kuliso za peščico potnikov elitne ladje za križarjenje. Odziv na naše javno opozorilo je bilo pričakovanje, naj Levica kritiko delovanja občine v prihodnje samocenzurira. Netransparentno in nedemokratično je tudi snovanje proračunov, kjer ni skupnih pogovorov o viziji, smeri, projektih in prioritetnih politikah – proračun je še vedno, tako kot v preteklosti, izvršeno dejstvo, ki ga je potrebno sprejeti,” so zapisali levi radikalci iz Kopra.

“ŠE EN SAMODRŽEC V NASTAJANJU?”JAVNO PISMO ŽUPANU MESTNE OBČINE KOPER, G. ALEŠU BRŽANUSpoštovani gospod župan!V…

Gepostet von Levica Istra am Sonntag, 22. September 2019

Popovič lahko zapravil pol milijona, Bržan pa kar milijon evrov
Bržan pa se je po njihovem mnenju izkazal še kot veliko spretnejši mešetar z javnim denarjem, kot je to uspevalo Popoviču v preteklosti. Kot so zapisali v odboru Levica Istra, si je že prejšnji župan dovolil, da je lahko zapravil pol milijona evrov, ne da bi komurkoli odgovarjal. Bržan kot novi etični obraz si je ta znesek podvojil in ima zdaj lasten milijon evrov, ki ga lahko zapravi, kakorkoli mu srce poželi. A vse to na račun koprskih občanov. “Da pragmatizem močno prerašča v ‘samodrštvo’ in politike izvršenih dejstev, se je jasno pokazalo že pri odzivu na naše opozorilo glede načrta z ravnanjem s stvarnim premoženjem, s katerim ste si zagotovili prosto upravljanje z enim milijonom evrov. Gre za politiko, ki smo ji ostro nasprotovali že v prejšnjem mandatu, ko si je bivši župan omogočil prosto upravljanje s pol milijona evrov – vi ste ta znesek podvojili in se zaradi našega opozorila odločili, da ne imenujete podžupana iz vrst Levice istočasno z ostalimi,” so zapisali v pismu.

Samo Samec