V Ivančni Gorici bodo gostili 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

Foto: Pixabay

Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica organizirata mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki bo potekalo od 3. do 7. julija 2023 v Ivančni Gorici. Namen tekmovanja, kamor so prijavljene ekipe iz 32 držav sveta, je ozaveščanje o pomenu čebel in poslanstvu čebelarjev, medsebojno sodelovanje in povezovanje v skrbi za trajnostni razvoj ter prenos znanja in izkušenj med generacijami.

Otvoritvena slovesnost 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev IMYB Slovenija bo v torek, 4. julija 2023, ob 9. uri, v športni dvorani OŠ Stična (Cesta občine Hirschaid 1), v Ivančni Gorici. “Poleg slavnostnih govornikov, ki bodo obogatili program, je tekmovanje edinstvena priložnost vpogleda v čebelarstvo in kako mladi čebelarji razumejo njegovo prihodnost”, izpostavljajo organizatorji.

Foto: Pixabay

“Ponosni in počaščeni smo, da smo bili izbrani za to častno nalogo. Kot čebelam prijazna občina bomo stopili še korak naprej. Postajamo tudi čebelarjem prijazna občina in zato široko odpiramo vrata udeležencem 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev z vsega sveta,” je po poročanju portala I feel Slovenija izpostavil župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. Podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf. pa je povedal, da so “slovenski čebelarji, združeni v čebelarska društva in Čebelarsko zvezo Slovenije, izredno ponosni, da lahko gostijo tekmovanje mladih čebelarjev”. To po njegovih besedah predstavlja dokaz, da naši čebelarji delajo dobro in da si prizadevajo za vključitev mladih v čebelarstvo.

Foto: Pixabay

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je častna pokroviteljica tekmovanja, zbrane pa bo na otvoritveni slovesnosti nagovoril Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS. Tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je že potrdila svojo prisotnost na slovesnosti, ugledati pa bo mogoče tudi več veleposlanikov držav, ki sodelujejo na omenjenem mednarodnem tekmovanju.

Nastopili bodo Otroški pevski zbor OŠ Stična, Moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije, plesna skupina Guapa, predstavile pa se bodo tudi ekipe vseh sodelujočih držav.

Omenjeno tekmovanje se je na pobudo nekaterih srednjeevropskih držav začelo leta 2010, tekom let pa je pridobilo na priljubljenosti in postalo največje mednarodno srečanje mladih čebelarjev na svetu. Tekmovalci, stari od 12 do 18 let, morajo pokazati praktično in teoretično znanje. 

Ana Horvat