V Ivančni Gorici slovesno, nov stadion preizkusil tudi Janez Janša

Foto: Gašper Stopar

Minuli vikend so v Ivančni Gorici slovesno odprli vrata največjega športnega kompleksa na prostem v občini. Športni park Ivančna Gorica je eden najsodobnejših športnih parkov pri nas, ustvarjen za rekreacijo, povezovanje, druženje in spodbujanje športnega duha vseh generacij.

Park je v družbi številnih občank in občanov odprl župan Dušan Strnad, ki je ob tem povedal, da gre za objekt, ki mu ni para daleč naokoli. Poudaril je, da je bilo vanj vloženega veliko dela, znanja in sredstev in da verjame, da se bo vložek oplemenitil še z boljšimi rezultati športnic in športnikov ter krepko vplival na zdravje občanov, ki dobivajo sodobne površine za rekreiranje. Nov športni park namreč poleg ekipnih športov ponuja sodobne pogoje tudi kraljici športov – atletiki, ki je po županovih besedah v občini še ni bilo. Se je pa na odprtju pokazalo, da je tudi ta panoga že dodobra zaživela.

Odprtja sodobnega športnega kompleksa se je poleg številnih županov okoliških občin udeležil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in čestital občanom, da prisostvujejo odprtju športnega parka, kakršnih je malo pri nas ali širše po Evropi. Po Janševem mnenju so športni objekti in aktivnosti danes mogoče še pomembnejši kot pred desetletji. Kot je dejal, danes živimo v digitalni dobi, ki prinaša nove nevarnosti, kar se zasvojenosti tiče. Tako je vsak športni objekt korak k tej bitki, da še posebej mlade odvrnemo od pretiranega gledanja v ekrane in  jih spodbudimo k daljšemu preživljanju časa na svežem zraku.

Kot so sporočili iz občine Ivančna Gorica, se športni park razprostira na 19.000 m2, od tega je skoraj polovica območja (9.000 m2) pokritega s tartan podlago, na kateri je umeščen 300-metrski atletski krog, 6-stezno tekališče za šprinte, dve igrišči za rokomet oziroma mali nogomet ter dve igrišči za košarko. Ima tudi po dve igrišči za igranje odbojke na mivki in teniški igrišči. Park ponuja tudi sodobne površine za atletske discipline, kot so skakališči za skok v daljino in višino ter metališče za suvanje krogle in met vorteksa. Športni park ima poleg servisnih prostorov, sanitarij in pisarne za športna tekmovanja tudi pokrito tribuno z več kot 300 sedišči. Športni kompleks je zgradilo podjetje Hipox d.o.o. s podizavajalskim podjetjem Eltim d.o.o. Celoten športni objekt je stal 2,5 milijona evrov, sredstva je v večini pokrila Občina iz občinskega proračuna. Del sredstev je prispevalo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in fundacija za šport.

Slovesno odprtje je spremljal bogat kulturni program in športna tekmovanja. Nastopili so najmlajši iz Vrtca Ivančna Gorica, šolski zbor Osnovne šole Stična, dijakinji Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Godba Stična, plesna skupina Vision dance team, pevec in ambasador občine Ivančna Gorica Marko Vozelj in posebni gostje, svetovno znana akrobatska skupina Dunking Devils. Novi objekt je blagoslovil ivanški župnik Jurij Zadnik.

Po uradnem delu so sledile revijalne tekme, kjer so se pomerili nogometni veterani iz Ivančne Gorice, za katere je igral tudi Janez Janša, in Olimpije. Ob tem je Janša na svojem Facebooku objavil tudi fotografijo iz časov, ko je igral za mladinsko sekcijo NK Ivančna Gorica.

Portal osrednje Slovenije