V krvodajalski akciji sodelovala tudi SDM

SDM

V Sloveniji danes tradicionalno obeležujemo dan krvodajalstva v spomin na ta dan leta 1945, ko so pri nas odvzeli in shranili prve enote krvi. Ob tem dnevu so v RKS opozorili na pomen krvodajalstva in krvodajalcev ter pozvali k rednemu darovanju krvi. Letos bo ta dan sicer v znamenju obeleževanja 70. obletnice prostovoljnega krvodajalstva.

“Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku, zato v Slovenski demokratski mladini vsako leto izvedemo krvodajalsko akcijo,” so zapisali v SDM in ob tem objavili slike.

Preberite tudi: Ekonomist Kovač o novi Adrii: Bratuškova že večkrat dokazala, da je numerično nepismena

Zavedamo se, da z darovanjem krvi pomagamo pri zdravljenju bolnikov in omogočamo, da številna življenja tečejo dalje. Hvala vsem, ki z nesebičnim junaštvom podarjate življenje in ohranjate zdravje soljudi, so še zapisali.

Po podatkih Rdečega križa Slovenije (RKS) imamo v Sloveniji nekaj manj kot 60.000 rednih krvodajalcev, od katerih jih 60 odstotkov kri daruje enkrat na leto, 28 odstotkov dvakrat, 10 odstotkov trikrat, dva odstotka pa štirikrat na leto. Da bi zadostili vsem potrebam, jih mora kri v povprečju darovati od 350 do 400 dnevno. Letno RKS za potrebe zdravstva organizira skoraj 1200 krvodajalskih akcij, od tega je več kot 390 terenskih. Prva terenska akcija v koledarskem letu vedno poteka 3. januarja, zadnja praviloma 31. decembra.

Kot je v poslanici ob dnevu krvodajalstva v Sloveniji zapisala predsednica RKS Vesna Mikuž, so ponosni na veliko družino srčnih ljudi – krvodajalk in krvodajalcev, ki z darovanjem krvi pomagajo pri zdravljenju bolnikov in omogočajo, da številna življenja tečejo dalje. Zaradi vseh darovalcev Slovenija sodi med tiste države, ki potrebe po krvi pokriva sama, je zapisala. Zahvalila se je vsem krvodajalcem transfuzijski službi, medijem, družbeno odgovornim podjetjem, šolam, športnim in številnim drugim društvom ter organizacijam in vsem prostovoljcem. “Skupaj bomo skrbeli, da bo naša krvodajalska hiša ostala mogočna trdnjava,” je v poslanici navedla Mikuž.

Sara Kovač